A csehek már utazhatnak, szerinted engedjék meg nekünk is?

2020.04.27. 12:43

Csehországban tíz főig már lehet csoportosulni az utcán, aki pedig szeretne, külföldre is utazhat, csak legyen negatív koronavírus-tesztje, mikor hazaér. Legyen ez Magyarországon is? Szavazz!

A csehek már utazhatnak, szerinted engedjék meg nekünk is?

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

Csehországban múlt csütörtökön robbant a hír: tíz főig lehet csoportosulni az utcákon,

emellett megnyitják az ország határait, így aki akar, akár külföldre is elutazhat.

Persze nem minden feltétel nélkül: ha ismét belépne az országba, köteles bemutatni egy négy napnál nem régebbi, negatív koronavírus-tesztről szóló igazolást, ellenkező esetben két hétre kell hatósági házi karanténba vonulnia.

Mégis, az enyhítés jelentős előrelépés az eddigi cseh gyakorlathoz képest, mikor is a határok a személyforgalom elől a koronavírus miatt zárva maradtak – kivévételt csak a határon túl dolgozók jelentettek. 

Csehország persze már rohamosan kifelé lábal a koronavírusból, az országban amellett is folyamatosan csökken az aktív esetek száma, hogy Csehország rengeteget – a magyar érték körülbelül három és félszeresét – teszteli népességarányosan. Ráadásul, mint azt korábban összegeztük, a cseh kormány egy nagyon részletes kimeneti stratégiát készített, ahol kéthetente újabb és újabb korlátozásokat oldanak fel, míg június elejére visszatérhetne az élet a régi kerékvágásba.

Egy ilyen kimeneti stratégiát a magyar kormány ezen a héten tervez megjelentetni, hiszen hazánkban továbbra is május 3-ra várják a vírus várható tetőzését.

Mégis, a cseh példa sokunkban felvetheti: mi lenne, ha hasonló rendelkezéseket hozna a magyar kormány is?

A magyar koronavírus-ellenes intézkedések jóval enyhébbek voltak a kezdetetektől kötelező maszkhasználatot megkövetelő csehekétől, így a határokat Magyarország – legalábbis a magyar állampolgárok előtt – eleve le sem zárta. Elméletileg még kereskedelmi repülőjáratok is üzemelhetnek, például Eindhovenbe és Londonba is lehet repülni Budapestről, de bármily szabadon is értelmezhetők legyenek a magyar kijárási korlátozások, nehéz lenne megmagyarázni azt, hogy valaki Londonba megy fodrászhoz, vagy a boltba sörért.

Épp ezért kíváncsiak vagyunk arra: tegye-e lehetővé a kormány az utazást? Ha igen, akkor kelljen hozzá negatív teszt? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

BORÍTÓKÉP: Prague Airport

 

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek