+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám & Illés Gergő
2020. április 23. csütörtök, 12:36
Ezt mondta Gulyás Gergely az Azonnali kérdésére a kormányinfón. A kijárási korlátozásokat viszont május 3-ig hosszabbítják meg, az önkormányzatok a május elsejei hétvégén a húsvéthoz hasonlóan szigoríthatnak majd, egyelőre nem veszünk át más országokból koronavírusos betegeket, egyre több az érv a gazdaság újraindítása mellett: mutatjuk, miről volt szó a sajtótájékoztatón!
A kormánypártok a munkával segítenének, nem segélyekkel, még ha jelenleg ezt álláskeresési járadéknak is hívják

 

– válaszolta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón az Azonnali azzal kapcsolatos kérdésére, hogy tervezi-e a kiugró munkanélküliség miatt az álláskeresési járadék meghosszabbítését a kormány. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és a miniszter természetesen most csütörtökön is tájékoztatta a sajtót a koronavírussal kapcsolatos legfrissebb kormányzati intézkedésekről, mutatjuk a részleteket!

 

Az Azonnali négy kérdést tett fel:

 

Cser-Palkovics András az Azonnalinak adott interjújában úgy vélte, nem kizárható, hogy az állam meg fogja hosszabbítani a jelenleg három hónapos álláskeresési járadékot. Van-e már ilyen tervük, ha igen, mikortól és mennyi időre tennék ezt meg?

 

A kormány azon van, hogy a lehető legnagyobb segítséget adja mindenkinek, de inkább munkahely-teremtéssel segítene, nem segélyekkel, még ha azt most álláskeresési járadéknak is hívják.

 

Számolnak-e azzal, hogy most, hogy a járvány miatt az önkormányzatokra is többletfeladatok járulnak, miközben több bevételi forrásukat is elvonták, ismét el fognak adósodni a települések, így a későbbiekben szükség lehet adósságrendezésre? Ha igen, mit gondolnak, jelen állás szerint év végére mekkora hiány jöhet létre az önkormányzatoknál, és mekkora összeget szánna adósságrendezésre a kormány?

 

Gulyás szerint csak csekély mennyiségű pénzt vontak el az önkormányzatoktól, és azok többlettámogatást is kapnak.

 

Elégedett a kormány Kásler Miklós és Müller Cecília munkájával? Amennyiben valamelyikükkel nem, terveznek-e személyi változtatást?​

 

Kásler Miklós munkájának minőségéről Orbán Viktor dönt.

 

Az egészségügy teljesítményével viszont elégedettek, az egészségügyért felelős miniszter pedig Kásler Miklós.

 

Tervezi-e Magyarország, hogy valamelyik országból átvegyen súlyos állapotú koronavírusos betegeket? Ha igen, melyik országnak vagy országoknak segítenénk, hány embert vennénk át és ez mikor történhetne meg?

 

Egyelőre nincs ilyenről szó, és a többi országban, például a németeknél is inkább szimbolikusan vettek át pár tucat beteget az olaszoktól. Viszont felszereléssel segítünk más országoknak, és amennyiben van erre többletkapacitánsunk, szívesen veszünk át másoktól betegeket majd, de a magyar embereket nem szeretné a kormány emiatt veszélyeztetni.

 

Továbi bejelentések:


Gulyás Gergely elmondta, hogy

 

+ A jelenleg május 3-ra jósolt tetőzést

 

a legkorábbi lehetséges dátumnak tekintik.

 

+ A Honvédség fertőtleníteni fogja az idősotthonokat.

 

+ Május 3-ig hatályban maradnak a jelenlegi kijárási korlátozások,

 

de jövő héten a kormány dönt az ezt követő változtatásokról, mert egyre több érv szól a gazdaság újraindítása mellett.

 

+ A gödi Samsung-gyárról azt mondta, a kormány új munkahelyek teremtésével indokolta a gyár állami fejlesztését, és állítása szerint nem pénzt vett el a várostól. A momentumos vezetésű Göd ezzel szemben azt mondja: az állam a gyár kiemelt területté nyilvánításával a várost adóbevételei harmadától fosztotta meg. Gulyás szerint viszont a gödi beruházásból beérkező adóbevételből egy fillér sem lesz központi, továbbra is az önkormányzatokhoz megy a pénz, csak épp a megyeihez.

 

+ Március 11 óta 51 ezer fővel nőtt a regisztrált álláskeresők száma, miközben 44 ezerre csökkent a betöltetlen álláshelyek száma a 70-80 ezer közöttiről.

 

E-mailben az újságírók is kérdezhettek, a teljesség igénye nélkül közlünk ezekre született válaszokat:

 

+ A pedagógusok már bejelentett 10 százalékos béremelése az összes többivel együtt érvényben van.

 

+ Még mindig az Európai Bíróság előtt van a Gulyás által csak Soros-egyetemként hivatkozott CEU ügye, illetve a hetes cikkelyes eljárásról szóló kérdés, elvileg idén ítélet születik ezekben.

 

+ A május 4-én kezdődő írásbeli érettségi vizsgák esetleges elhalasztásáról azt mondta, hogy az írásbeli tesztek biztonságos megrendezése előtt minden adott, de

 

egyelőre Maruzsa Zoltán közoktatásért felelős államtitkár tárgyal az érintett szervezetekkel, és utána lesz döntés arról, elhalasztják-e az érettségit egy-két héttel.

 

+ Gulyás reméli, hogy nyáron már lehet menni a Balatonra.

 

+ A fertőzött egészségügyi dolgozók aránya megfelel a nemzetközi átlagnak, tehát nagyjából tíz százalék. Pontos számokat nem mondott.

 

+ A karanténhelyzetben növekedett a családon belüli erőszak Magyarországon. Szentkirályi Alexandra azt emelte ki, hogy az áldozatsegítő központok most is üzemelnek, működnek az éjjel-nappal hívható krízísszámok, a kijárási korlátozások pedig nem terjednek ki azokra, akik ilyen helyzetben segítséghez folyamodnak.

 

+ A Müller Cecília által csak platóként említett szakasz hetekig is tarthat. Arra kell készülni, hogy

 

ameddig nincs vakcina, addig valamilyen formában együtt kell élnünk a koronavírussal. Ősszel előfordulhat egy második hullám is.

 

+ A kormány egyelőre nem tervezi a mindenhol kötelező maszkviselést, de azt megfontolják orvosi javaslat esetén, hogy boltokban vagy tömegközlekedésen kötelező legyen-e országosan.

 

+ Valószínűleg ismét lehetőséget kapnak arra az önkormányzatok, hogy döntsenek a május 1-i hosszú hétvégén a kijárási korlátozások szigorításáról.

 

A kormány támogatja Kína felelősségének kivizsgálását a koronavírus-kezelésében, amennyiben a vizsgálat objektív lesz. Ezt az Egyesült Államok követeli a leghangosabban, ahol a világon a legmagasabb a regisztrált fertőzöttek száma.

 

A Honvédelmi Minisztériumtól miért nem vontak el forrásokat? Mert a védekezéshez szükséges területekről nem történt forráselvonás, például a Belügyminisztérium rendészeti részéről sem vontak el pénzt. Ráadásul a NATO számára is vállaltuk, hogy a GDP 2 százalékát költjük honvédelemre.

 

Miért lehet a 65 év feletti orvosokat visszaengedni a betegellátásba? Ez önkéntes lehetőség, senkit nem kötelezünk erre, de a lehetőségét szeretnénk ennek megteremteni, mondta Szentkirályi Alexandra.

 

A Magyar Fórum számonkérte,

 

miért ülhet benn Soros György felesége a Budapesti Fesztiválzenekar kuratóriumában. Gulyás szerint ez téves információ, nem ül ott Soros felesége.

 

Az MSZP-SZDSZ kormányok idején jelentősen csökkent az ágyszám Magyarországon, ami komoly bűn, de a Fidesz-kormányok miért csökkentették ezt még tovább, körülbelül háromezerrel? Mert ez nem politikai, hanem szakmai kérdés Gulyás szerint, az ágyak kihasználtsága pedig még így is 66-68 százalék körül alakul. De a jövőben át kell majd gondolni az egészségügy finanszírozását, hogy helyes-e az a rendszer, ami arra motiválja az esetlegesen kórházi ellátásra már nem szoruló betegeket, hogy minél több időt töltsenek a kórházban, mondta Gulyás.

 

CÍMLAPKÉP: MTI

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az Azonnali mindenajánlója végre kicsit kinyílhat a világra, és az otthon fogyasztható termékek mellett már kicsit azt is javasolhatjuk, hogy menj ki a lakásból, és nézd meg, mit csinál a többi ember!

Az ír énekes már korábban is gondolkozott az egészségügyi pályán, a koronavírus-járvány pedig végképp meggyőzte.

Fókuszban a születésnapos, de azt sem hallgatjuk el, hogy közben Soros György már a HBO-ba is bevásárolta magát!

Indiában növekszik ugyan a koronavírus-fertőzések száma, mégis a szigorú intézkedések enyhítése mellett döntöttek.

Az aktív esetek és az új fertőzöttek száma pedig lényegében stagnál.

A hatóságok nem tudtak volna mindenkit ellenőrizni – többek között erre hivatkozva hozta nyilvánosságra a házi karanténra ítélt emberek nevét a montenegrói kormány.

A Microsoft szerint nem a koronavírus-járvány miatt volt szükség az elbocsátásokra.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Twitter megosztás Google+ megosztás