+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2020. április 23. csütörtök, 15:09
A május 1-i háromnnapos hétvégére is az önkormányzatok dönthetnek róla, milyen plusz korlátozásokat vezetnek be a koronavírus miatt. A Magyar Kerékpárosklub ezért szeretné elérni, ne tereljék az minden szempontból rosszabb autókhoz a közlekedőket az elvileg minden egészségügyi elvárásnak megfelelő bicikliktől.

Nagyon úgy néz ki – legalábbis Gulyás Gergely ezt jelentette be a kormányinfón –, a május 1-jei hosszú hétvégén is hasonló lehetőségeket kapnak a magyar önkormányzatok, mint húsvétra, vagyis a polgármesterek az országosan hatályban lévő kijárási korlátozásoknál szigorúbb szabályokat is hozhatnak az adott időszakra. Ez a lehetőség sok településen azt eredményezte húsvétkor, hogy a polgármesterek lezártak szinte minden nagyobb parkot, illetve nagyban korlátozták a kerékpáros közelekedést is annak ellenére, hogy valószínűleg mindegyik közlekedési forma közül a vírus szempontjából legkevésbé veszélyesről beszélünk, ráadásul rekreációs mozgásnak is jó.

 

A Magyar Kerékpárosklub ezért honlapján kérte az önkormányzatokat, változtassanak:

 

„A Kerékpárosklub arra kéri az önkormányzatokat és hatóságokat, hogy a kerékpáros útvonalakat lezáró erőiket a gyülekezések feloszlatására irányítsák át” ahelyett, hogy ellehetetlenítenék az egészséges és távolságtartó kerékpározást és ezzel az autós közlekedést motiválják

 

– áll a közleményben. Hozzáteszik, hogy a húsvéti rendelkezésekkel a fővárosban és több megyében is gyakorlatilag „kiöntötték a gyereket a fürdővízzel együtt”, hiszen a „fizikai és mentélis egészséget növelő kerékpározás helyett a koronavírus terjedéséért is felelős légszennyezés mértékét növelik” azzal, hogy a kerékpáros közlekedés helyett inkább az autózás felé terelik az embereket.

 

BUDAKALÁSZ: SÉTA VAN, BICIKLI NINCS (FORRÁS: MAGYAR KERÉKPÁROSKLUB)

 

A klub ki is emel két esetet: Budakalászon a Megyeri-hidat, Tatabányán pedig a városból kivezető kerékpárutakat zárták le a biciklisek előtt, ami miatt aránytalanul nagyot kellett kerülni, de több balatoni település is lezárta a bicikliutakat úgy, hogy közben a tömegközlekedés és az autóforgalom zavartalanul üzemelhetett.

 

A szöveg arra is felhívta a figyelmet, hogy

 

már összeállítottak egy Budapestre gyorsan és olcsón alkalmazható javaslatcsomagot is, amihez hasonlót a vidéki városokhoz is készítenek:

 

Budapesten a pesti alsó rakpart és a kerületközponti utak megnyitását kérték.

 

Halász Áron, a Magyar Kerékpárosklub szóvivője az Azonnalinak elmondta, egy-két kisebb települést leszámítva egyáltalán nem egyeztettek velük az önkormányzatok: „Eléggé úgy tűnik, hogy a rájuk tolt felelősség és a lakossági aggodalmak közötti nyomásban születnek sokszor túlzó pánikreakciók.” Halász hangsúlyozta, hogy a kijárási korlátozás nem akadályozza a kerékpározást, csak az önkormányzatok aránytalan intézkedései.

 

A Magyar Kerékpárosklub szóvivőjével, Halász Áronnal már az Azonnali is készített interjút a koronavírussal kapcsolatban: ha esetleg érdekel, miért sokkal jobb biciklire ülni ilyenkor, mint tömegközlekedni, azt ide kattintva el is olvashatod.

 

NYITÓKÉP: Magyar Kerékpárosklub / Facebook

 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása. Podcast!

A legtöbb helyen kötelező lesz a maszkviselés, annak betartásáért pedig az adott hely lesz a felelős. Részletek!

Egyszerűsített logót kap Budapest, a fővárosi fenntartású cégek esetében pedig egységes ernyőarculattal cserélnék le a jelenlegi összevisszaságot.

Egy állatvédelmi törvény miatti vita odáig fajult a varsói jobboldali kormányban, hogy a PiS frakcióvezetője szerint is vége az eddigi koalíciónak – de ezzel a kormánytöbbségnek is.

Toszkána az olasz baloldal fellegvára, 1921-ben a tengerparti Livornóban alapították meg az olasz kommunista pártot. Salvini és a jobbközép most egy keményvonalas EP-képviselővel hódítaná meg a vörös tartományt. Körbefotóztuk!

A rendszerváltás utáni legnagyobb haditechnológiai beruházását valósította meg keleti szomszédunk, Patriot légvédelmi rakétákat vásárolt. De pontosan mit akarnak ezzel?

Továbbra sem enyhül a járvány: pénteken 941 újabb esetet találtak meg, amivel már 11 202 főre nőtt az aktív esetek száma. Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

A budapesti a járvány miatt elmaradt, ám a pécsi tartja magát. Szeptember 17-20.

A nemrég alakult modern metálzenekar először mutatja be a karantén alatt írt debütáló lemezét. A szeptember 18-i bulin fellépnek még: Heedless Elegance, As Karma Brings.

Schiffer András ökopolitikai vitaköre ezúttal házhoz megy az Öreg-tóhoz. Szeptember 19.

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás