A Budapest Airport utasforgalma ~99 százalékát elveszítette, leépítenek

Szerző: Bukovics Martin
2020.04.23. 19:24

Egész pontosan 99,3 százalékkal csökkent a forgalom Ferihegyen tavaly áprilishoz képest.

A Budapest Airport utasforgalma ~99 százalékát elveszítette, leépítenek
Európa legforgalmasabb repülőterei kivétel nélkül 90 százalék körüli forgalomkiesést regisztráltak 2020 áprilisában a koronavírus-járvány miatt,

míg a budapesti légikikötőéhez hasonló utasforgalmat bonyolító repülőterek forgalma átlagosan 99 százalékkal csökkent.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) becslése alapján az európai repülőterek utasforgalma az elkövetkező két évben, vagy még hosszabb ideig nem fogja elérni a válság előtti szintet. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasforgalma áprilisban egész pontosan 99,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Míg 2019 áprilisában átlagosan napi 44 ezer induló és érkező utas haladt át a repülőtéren, 2020 áprilisában ez a szám alig éri el az 275 főt. A korábbi tizenhat helyett jelenleg egyetlen csatornán végzik az utasok biztonsági átvizsgálását, a repülőtéren minden kereskedelmi egység zárva tart és a terminálépület jelentős részét is lezárták.

A repülőtér központi utasforgalmi csarnoka gyakorlatilag üresen áll.

Az előrejelzések szerint az országhatárok megnyitását és a légijáratok újraindulását követő időszakban a korábbinál kevesebb légiutast köszönthetnek a repülőterek; az utazási kedv egészségügyi megfontolások és gazdasági okok miatt várhatóan csak fokozatosan tér vissza. Ezért a budapesti repülőtér utasforgalma valószínűleg sem idén, sem a következő két-három évben nem fogja elérni a korábban prognosztizált 17 millió, sem pedig a tavaly regisztrált 16 millió főt.

A Budapest Airport az Azonnalinak küldött közleményében azt írja: mivel nem tudja fenntartani a 16-17 millió fős utasszámhoz mért dolgozói létszámot, ezért elkerülhetetlenné vált a létszámcsökkentés. Ez elsősorban azokat a munkaköröket érinti, amelyekben a forgalomcsökkenés miatt jelentősen csökkent a munkavégzés. Ígérik: a létszámcsökkentésben érintett munkavállalókkal a Budapest Airport a lehető leghumánusabban és legkorrektebben fog eljárni. Mint írják, a reptér minden felsővezetője felajánlotta áprilisi jövedelmének nagy részét a BUD Csoport munkavállalóiért alapított alapítvány, és így közvetve a válság miatt nehéz helyzetbe került kollégák számára, amit a vállalat tulajdonosai is kiegészítenek.

Ezek a járatok repülnek most is

EZEK A JÁRATOK INDULNAK/INDULTAK FERIHEGYRŐL ÁPRILIS 23-ÁN

Noha a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér nem zárt be, most is fogad és indít járatokat, március 17. óta Magyarországra csak magyar állampolgárok, valamint az Európai Gazdasági Térség (Európai Unió tagállamok, Svájc és Norvégia) azon állampolgárai léphetnek be, akik állandó tartózkodásra jogosultak Magyarországon, és ezt a jogukat állandó tartózkodási kártyával igazolják. Innen pedig bárki elutazhat.

FOTÓ: Budapest Airport / Facebook

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek