Megvan az első vakcina a németeknél, aminek a tesztelése élő embereken is megindulhat

Szerző: Techet Péter
2020.04.22. 17:37

Egy mainzi biotechnológiai cég kapta meg elsőként az engedélyt, hogy egy koronavírus elleni vakcina tesztelését – immáron embereken is – megkezdhesse. Ezzel Európában elsőként a németeknél lépett a kutatás immáron az utolsó fázisba.

Megvan az első vakcina a németeknél, aminek a tesztelése élő embereken is megindulhat

A Paul Ehrlich Intézet, amely Németországban a járványok elleni gyógyszerek gyártását ellenőrzi és hagyja jóvá, szerdán jelentette be: egy mainzi biotechnológia cég megkezdheti a Pfizer gyógyszergyárral közös laboratóriumában kifejlesztett, a Covid-19 vírus elleni vakcina széles körű tesztelését. Ennek értelmében

a mainzi Biontech cég kétszáz önként jelentkezőn fogja a hatóanyagot tesztelni.

Összesen négy különféle hatóanyagot fejlesztettek ki, amelyek esetleg védelmet nyújthatnak a kínai koronavírus ellen.

A FEJLESZTŐCSAPATTAL MÁR MÚLT HÉTEN TALÁLKOZOTT A BERLINI AMERIKAI NAGYKÖVETSÉG EGYIK TANÁCSOSA (KÉP KÖZEPÉN) A BIONTECH MAINZI LABORATÓRIUMÁBAN

Klaus Cichutek, a Paul Ehrlich Intézet vezetője maga is kiemelte: fontos „mérföldkő” a mostani döntés, ugyanis bármilyen esetleges hatóanyagot csak embereken végzett tesztelés után lehet piacra dobni. Az intézet azzal számol, hogy

négy-öt hónap múlva lehet eredményekről beszélni.

Ha esetleg sikeres is lesz a tesztelés eredménye, aminek keretében az emberi szervezet reakcióját vizsgálják kutatók, Cichutek nem hiszi, hogy még idén megjelenhet a piacon a védőoltás, azt ugyanis még Németország és az Európai Unió hatóságainak is a tömeges gyártás beindítása elött jóvá kell hagyniuk, de tény: az emberi tesztelés a kutatási fázis utolsó eleme.

Jelenleg négy cég tart már itt, Európában a németek az elsők

A WHO adatai alapján jelenleg több, mint 60 helyen folynak laboros kutatások a védőoltás megtalálására, egyelőre azonban csak összesen két esetben indult meg az emberi tesztelés fázisa is (az egyik egy amerikai, a másik egy kínai cég). A WHO márciusi helyzetképéhez jön, hogy egy másik amerikai cég is már belépett ebbe a fázisba.

Európában tehát elsőként a németeknél indul be az emberi tesztelés, de nemsokára kezdi meg az oxfordi egyetem is a maga teszteléseit.

Emellett még öt olyan kutatóintézet van világszerte, ameny jelenleg úgy áll, hogy legkorábban idén nyártól vagy ősztől elindíthatja az emberi teszteléseket is.

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek