Trump szerint következményekkel kell járnia, ha Kína szándékosan engedte szabadjára a járványt

2020.04.19. 10:16

Az amerikai elnök szombat esti sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy kételkedik Peking hivatalos adataiban, illetve, hogy következményekkel kell járnia, ha Kína szándékosan engedte szabadjára a vírust.

Trump szerint következményekkel kell járnia, ha Kína szándékosan engedte szabadjára a járványt
„Ha csak egy hiba volt, akkor az csak egy hiba. A kérdés az, hogy ez egy hiba volt, ami kiszabadult az ellenőrzés alól, vagy hogy szándékosan történt-e.”

fejtette ki Donald Trump a Fehér Ház szombati esti sajtótájékoztatóján. Az amerikai elnök ugyan nem állt elő semmiféle bizonyítékkal, hogy Kína valóban szándékosan engedte szabadjára a világjárványt okozó koronavírust, azonban elmondta, hogy Amerika már elindította a nyomozását ennek kiderítésére.

Trump szerint a koronavírust meg lehetett volna állítani Kínában, mielőtt az elterjedt volna, de ez nem sikerült, így most az egész világ szenved miatta. Ha pedig Kína szándékosan engedte szabadjára a vírust, akkor annak következményekkel is kell járnia.

Az amerikai elnök ezenkívül kételkedik a kínai adatok hitelességében is: a sajtótájékoztató egy pontján félbeszakította a fehér házi szakértő, Dr. Deborah Birx prezentációját, ahol az orvos épp a különböző országok százezer főre vetített halálozási rátáiról beszélt, majd az elnök közbevágott, hogy ő nem hiszi el ezeket a számokat.

A hivatalos adatok szerint ugyanis százezer főre vetítve Kínában 0,33 fő hal meg, míg ez a szám Németország esetében 5,25, az Egyesült Államok esetében pedig 11,24.

A legrosszabb helyzetben Belgium és Spanyolország áll: előbbinél 45,2, utóbbinál pedig 42,81 fő hal meg százezer főnként.

„Bárki is elhiszi ezeket a számokat? Az Egyesült Államok sokkal jobb egészségügyi mutatóval bír, mint bármelyik más ország, leszámítva Németországot.” – Trump a kínai adatokon kívül az Irán által lejelentett számokat is megkérdőjelezte, mivel a közel-keleti ország hivatalos közlése szerint százezer emberből 6,6 fő veszti életét, miközben márciusban olyan műholdfelvételek kerültek napvilágra, amiken az látszik, Iránban tömegsírokat ásnak, vélhetően a koronavírus-járvány miatt.

Trump már nem először kérdőjelezi meg a pekingi, illetve a teheráni vezetés adatait a koronavírus kapcsán: Trump a vírust folyamatosan „kínai vírusnak” hívja és szerinte a Nemzetközi Egészségügyi Szervezet, a WHO is segített Kínának abban, hogy a kommunista állam minél tovább titokban tarthassa annak valódi veszélyeit.

Trump emiatt a héten fel is függesztette a WHO finanszírozását és bejelentette, nyomozást indít annak kiderítésére, hibázott-e a nemzetközi szervezet és segített-e Pekingnek a járvány eltussolásában. Peking és a WHO kapcsolatáról korábban itt írtunk részletesen.

FOTÓ: Centcom

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek