+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2020. április 17. péntek, 15:13
Az EU-n belül Magyarország teszteli az egyik legkevesebbet, de immár a harmadik fideszes megyeszékhely dönt úgy: az állam helyett inkább maguk végzik a tesztelést a kulcsfontosságú intézményekben.

Bár Müller Cecília országos tisztifőorvos álláspontja szerint a koronavírus megelőzését nem a tömeges vírustesztek, hanem a járványügyi előírások betartása segíti a leginkább, rövid idő alatt a harmadik fideszes polgármester is úgy döntött, elkezdi a kötelező tesztelést a város idősotthonaiban: Debrecenben péntek reggel jelentették be a változást, Székesfehérvár polgármestere pedig az Azonnalinak mondta el, hogy már rendeltek négyszáz tesztet.

 

Most a zalaegerszegi Balaicz Zoltán közölte Facebookon, hogy elkészült a tesztelési beosztás, ami alapján

 

a város szakemberei pénteken elkezdik a munkát: sorban tesztelik a háziorvosoat, a gyeremekorvosokat, az asszisztenseket, szombaton az idősek otthona ellátottjait és dolgozóit, vasárnap pedig a fogyatékkal élők otthonát is.

 

Mindez azért érdekes, mert ahogyan arról az Azonnalin is írtunk, Magyarországnál arányosan már csak Bulgária tesztel kevesebbet koronavírusra az EU-tagállamok között. Különösen nagy a különbség azokhoz az országokhoz képest, ahol eddig valamennyire sikeresen megfékezték a járványt, mégis, a közmédia a tömeges teszteléseket követelő hangokat fake newsnek minősíti.

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodavezetője, Ledia Lazeri egyébként arról beszélt: „azoknál érdemes elvégezni a tesztet, akik vagy találkoztak a fertőzöttel, vagy akik tüneteket mutatnak”, és így nem kell a teljes népességet megszűrni, elég a gyanús esetekkel így tenni, erre hivatkozik az operatív törzs is, amikor a kevésnek tűnő tesztről érdeklődnek. 

 

Eddig egymillió főre vetítve egész Európában csak Szerbia, Bulgária, Moldova, Albánia és Ukrajna tesztelt kevesebbet. Ezen az arányon javíthatnak most az önkormányzatok, igaz, nem tudni, hogy az általuk elvégzett teszteket beleszámítják-e a központi statisztikákba.

 

BORÍTÓKÉP: Az üres Zalaegerszeg a húsvéti ünnepek előtt / Balaicz Zoltán (Facebook)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egy bukaresti napilap szerint az RMDSZ a törékeny parlamenti többségért cserébe székelyföldi autonómiát kér, a PNL szerint ez ott már most is megvan.

A helyiek szerint a kormány az 1200 főre rugó teniszezőket és a stábjukat választotta a saját állampolgárai helyett.

Nem csak elbukta a CDU elnökségéért folyó versenyt szombaton, de még a miniszteri terveire is nemet mondtak.

Sok vendéglátós nyitott ki péntek este Olaszországban, tiltakozva a római kormány lockdown-politikája ellen. Helyszíni riport fotókkal Firenzéből!

2020 nyarán még alig volt olyan EU-tagállam, amely rendelni akart volna azon oltásokból, amelyekkel december 27-e óta lényegében EU-szerte oltanak.

Aláírásgyűjtést indít a Mi Hazánk a járványügyi lezárások ellen, az oltásnál az önkéntességet hangsúlyozzák. Interjú!

A cégóriás elnöke és az egyik leányvállalat igazgatója is személyes okokra hivatkozott a cég közleményei szerint.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás