Szóltak az önkormányzatoknak: szembemennek a kormány politikájával, ha felfüggesztik az esküvőket

Szerző: Hutter Marianna
2020.04.17. 07:00

Finoman rápirított az önkormányzatokra két minisztérium is: ne szabotálják a házasságkötéseket. Nem segít a helyzeten, hogy a házasságkötéseken részt vehető vendégek számát nem korlátozták központilag, így a párok gyakran odamennek esküdni, ahol magasabb létszámmal is vállalják még a szertartást.

Szóltak az önkormányzatoknak: szembemennek a kormány politikájával, ha felfüggesztik az esküvőket
„(…) a házasságkötés lehetőségének teljes körű kizárása – amellett, hogy házasulókat szabad elhatározásukban korlátozná – a kormány általános családpolitikai törekvéseivel és intézkedéseivel is ellentétes lenne”

– többek közt erre figyelmezteti a polgármestereket az az Azonnali birtokába jutott levél, amit a belügyi tárca és a Miniszterelnökség államtitkárai jegyeznek, név szerint Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár és György István területi közigazgatásért felelős államtitkár. A levél lényege felhívni arra a figyelmet, hogy az államigazgatási feladatok folyamatos ellátását a veszélyhelyzet fennállásának ideje alatt is szükséges biztosítani. Hangsúlyozzák: minden szükséges intézkedést meg kell tenni annak érdekében, hogy a személyes érintkezések számát és idejét a minimumra csökkentsék, de ez nem járhat azzal, hogy az ügyfél ne tudja intézni a hatósági ügyeit.

Külön kiemelik az anyakönyvi feladatok ellátását, miután az anyakönyv a személyiadat- és a lakcímnyilvántartáson keresztül számos állami nyilvántartásnak az adatforrása.

„Amellett, hogy a születés és a haláleset anyakönyvezése halaszthatatlan feladatokat hárít az anyakönyvvezetőre, fontosnak tartom a házasságkötés társadalomban betöltött szerepét is hangsúlyozni” – írják.

Ezen a ponton a levél az Alaptörvényt idézi, többek közt azokat a részeket, amelyek szerint „Magyarország védi a házasság intézményét mint férfi és nő között, önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösséget”, illetve azt, hogy az Alaptörvény alkalmazása különleges jogrendben sem függeszthető fel. Így mint írják, mindezekből következően a kormány a veszélyhelyzetben is biztosítani kívánja a házasságkötések lehetőségét.

A levél így leszögezi: a házasságkötés korábban egyeztetett időpontjának elhalasztása jelen körülmények között is csak a házasulók egyetértésével valósulhat meg.

Ezt követően azt a polgármesterek által feltehetően már jól ismert tényt részletezik, hogy „mindazokon túl, hogy számos családjogi, vagyonjogi jogkövetkezmény fűződik a házasságkötéshez, a házasságot kötő személyek a kormány családpolitikájának köszönhetően különböző támogatásokban, kedvezményekben is részesülhetnek”.

A levél többek közt arra is kitér még, hogy egyes településeken/kerületekben nem biztosítják a házasságkötési szándék bejelentését, valamint a közreműködést a házasságkötésben. „Amennyiben a felek a jelen körülmények ismeretében is házasságot kívánnak kötni, akkor a járványügyi helyzetben meghozott intézkedések hatásfokát csökkenti, ha adott esetben a felek amiatt utaznak más település(ek)re, mert a lakóhelyükhöz (…) legközelebbi helyszínen (…) nem biztosítják számukra a házasságkötési szándék bejelentését, valamint a házasság megkötését.”

Végül az államtitkárok üzenete arra is kitér: a személyes megjelenést igénylő teljes hatályú apai elismerő nyilatkozatok felvételére is biztosítsanak lehetőséget az önkormányzatok a gyermekek érdekében.

Mi a gyakorlat a valóságban?

Az Azonnalihoz eljutó szakmai információk szerint valóban vegyes a kép.

Vannak települések, ahol egyelőre tényleg nem fogadnak új házasulandókat, csak az előre bejelentetteket (holott az újakat is kéne).

Ennek oka, hogy az önkormányzati dolgozók maguk is sokszor félnek, például az anyakönyvvezetők között is vannak krónikus betegséggel küzdők – akikre nézve veszélyesebb a Covid-19 – vagy éppen lehet, nem maguk, hanem beteg családtagjaik miatt aggódnak.

Amiatt is jelentősen eltérhet a házasságkötések lebonyolítását településenként, hogy a vonatkozó kormányrendelet azt engedélyezi csak, hogy „szűk családi körben” lehet ezeket az eseményeket megszervezni, ám hogy a gyakorlatban mit jelent a szűk kör, nem fejtik ki.

Így van település, ahol azt kérik: egy esküvőn a páron kívül csak a két tanú legyen jelen, míg máshol akár még 30 ember is szűk körnek számíthat.

Emiatt viszont előfordul, hogy a házasulandó párok „vándorolni” kezdtek a települések között, keresve azokat az önkormányzatokat, ahol lehet nagyobb létszámban házasodni, ez pedig feszültséget szülhet a települések között. Azzal egyébként kiskapuzhatnak az anyakönyvvezetők, hogy a frissen bejelentkező pároknak inkább későbbi, őszi időpontokat adnak a nyáriak helyett.

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek