+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna & Fekő Ádám
2020. április 17. péntek, 12:32
Akár az iskolák folyosóin is felbukkanhatnak rendőrök, hogy megakadályozzák, az érettségiző diákok körében csoportosulások alakuljanak ki – erről is szó volt az operatív törzs tájékoztatóján pénteken.
Eldöntötte a kormány: május 4-e és 21-e között tartják meg az érettségiket, kizárólag írásban, így kevesebb idő és felügyelő tanár kell majd a lebonyolításhoz

 

– hangzott el az operatív törzs pénteki tájékoztatásán, amelyet Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár, Müller Cecília országos tisztifőorvos és Kiss Róbert rendőralezredes tartottak.

 

Maruzsa Zoltán az alábbiakról számolt be:


+ Csak azokban az esetekben lesz szóbeli vizsga, mikor olyan tárgyakról van szó, ahol nehéz lenne megoldani azt anélkül: ilyen például a bibliaismeret, judaisztika, hittan, illetve a testnevelés is.

 

+ Az írásbeli vizsga alól felmentéssel rendelkező tanulók is vizsgázhatnak szóban. Törlik a jelentkezők közül az előrehozott érettségit tevőket.

 

+ Teljes értékű érettségi vizsgának számítanak az ideiek is,

 

a jövőben is teljes körűen érvényesek lesznek, felsőoktatási felvételire jogosítanak majd.

 

+ Nem kötelező most érettségizni, ősszel is lehet, ez esetben április 20-ig vissza lehet lépni. Ezt majd az Oktatási Hivatal felületén lehet megtenni, a befizetett vizsgadíjakat visszafizetik.

 

+ Van lehetőség a jelentkezések módosítására, például ha valamiből emelt szintre jelentkezett egy tanuló, de csak középszinten tudott felkészülni, tud majd módosítani.

 

+ A biztonsági kérdésekről szólva elmondta: egy helyiségben legfeljebb 10 fő lehet az írásbelin, közöttük legalább legyen 1,5 méter. Ha tovább szűkítették volna a létszámot központilag, több felügyelő tanár kellett volna. Eredetileg ugyanis 4000 fő kellett volna, ha 15-20 fővel szervezik az érettségit, de így most 6000 főre van szükség.

 

Egyébként maga Maruzsa Zoltán is fogja kérni a beosztását az írásbeli vizsgákon való felügyeletre.

 

+ Új helyszíneket vonnak be a vizsgákra: ha szükséges, az ország bármely tanterme bevonható.

 

Módosították a hagyományos kezdés 8 órai időpontját 9 órára, hogy elhúzzák az időt, amíg megérkeznek a fiatalok, és ez ne essen egybe a munkába menő emberek mozgásával.

 

+ Kötelező lesz minden érettségit bonyolító épületben a fertőtlenítés, igény esetén maszkot biztosítanak, de a viselést nem fogják kötelezővé tenni. 

 

+ Kollégiumi elhelyezést biztosítanak azoknak, akiknek ez szükséges, egy szobában egy tanulót lehet elhelyezni.

 

+ Az iskolák környékén rendőri jelenlétet kérnek, ami az iskola előtt és a folyosókon is segítheti elkerülni, hogy

 

ne alakuljanak ki csoprotosulások, ne beszélgessenek a diákok vizsga után, hanem menjenek haza.

 

+ Tesztelik-e az érettségire érkező fiatalokat? Aki légúti panaszokat mutat, attól az a kérés, hogy ne vegyen részt az írásbeli érettségin. Mivel a lappangási idő hosszú, annak, hogy a bejáratnál teszteljenek diákokat, nem lenne hozadéka.

 

+ A külföldi állampolgársággal rendelkezők is érettségizhetnek: de akik határátlépéssel kell, hogy jöjjenek az érettségire, azoknak ezt meg fogják engedni. Ez egyébként nem sok diákot érint, de lehetővé teszik nekik a határátlépést, és ezért nem fogják karanténba tenni őket 14 napra.

 

Ballagásokat nem tartanak.

 

+ Maruzsa üdvözölte, hogy vannak az ellenzék részéről is olyan hangok, akik szakmai álláspontot képviselnek, de nem nevesítette kire gondol. Több európai országban is megszervezik az érettségit, egyebek mellett Finnországban is megtartották az érettségiket írásban, vagyis nem egyedülálló, hogy megszervezzük. Vannak azonban ellenzéki pártok, akik csakazértis az ellenkezőjét mondják, mint amit a kormány tesz.

 

Ami a felvételi ponthatárokat illeti: az intézmények kapacitásai nem változtak, a ponthatár pedig mindig az utolsó felvett jelentkező pontszámát jelenti.

 

Azért, mert más módon zajlik az érettségi, ebből nem következik, hogy a pontszámok változzanak.

 

+ Aki most elhalasztja az érettségijét, mikor tud a felsőoktatásba bekerülni? Tervezik, hogy az őszi, keresztfelvételizést bővített kapacitással viszik, ez februári kezdést jelentene a felsőoktatásban.

 

Müller Cecília tisztifőorvos és Kiss Róbert alezredes bejelentései:

 

+ 63 fő van jelenleg lélegeztetőgépen az országban, erről 

 

„közel tíz” embert vettek már le, mert javult az állapotuk.

 

+ A lehetőségekhez képest lapos a járványgörbénk, de Müller Cecília és az adatelemzők arra jutottak, hogy kicsit minden nap többen fertőződnek meg.

 

+ Az összes magyar kórházi ágy 65-70 százaléka van kihasználva, most még 15 százalékot kell szabaddá tenni az egészségügyi szolgáltatóknak.

 

+ Nem minden beteget küldenek haza, van, akit máshová helyeznek át, a hazaengedésről pedig mindig orvos dönt, ellátatlan pedig senki nem marad. Akit mégis hazaküldenek, az kettő zárójelentést kap: egy orvosszakmait az egészségügyi állapotáról, benne tanácsokkal és három napra elegendő gyógyszerrel, valamint egy ápolásszakmait, ebben a szükséges ellátási, ápolási teendőkkel, amit otthon el kell végezni.

 

+ 21093 szabálysértés volt országosan, 11 705 figyelmeztetést adtak, 4801 helyszíni bírságot szabtak ki, 4000 szabálysértési eljárást is indítottak.

 

+ Budapesten az elmúlt 24 órában 530 szabálysértésben intézkedtek a rendőrök.

 

Az újságírói kérdések közül is válaszoltak néhányra:

 

+ Budapesten nőtt a fertőzöttek száma. Hogyan befolyásolhatta a tömegközlekedési káosz, amikor összezsúfolódva utaztak a menetrendváltás miatt a fővárosiak? – kérdezi a kormánypárti Origo. Nyilván nem volt kedvező feltétel, a 1,5-2 méter tartása a tömegközlekedési eszközökön is kívánatos, mint bárhol máshol.

 

+ Mikor lesz eredménye az idősotthonokban való vizsgálatokban? 1035 ilyen egység van az országban, ezek ellenőrzését a legnagyobb létszámú intézményekkel kezdték, jövő héten az előzetes ellenőrzés szám alapján már tudnak valamilyen képet kapni.

 

+ Csak az számít alapos indoknak az otthonok elhagyására, amiket felsorol a vonatkozó kormányrendelet, erről itt írtunk részletesebben.

 

+ Akinek súlyos tünetei vannak, kórházba kell mennie, nem maradhat otthon.

 

+ Dél-Koreában 141 olyan embernek lett pozitív koronavírus-tesztje, akik már átestek a betegségen. Müller szerint ez egy próbára tevő kérdés, „rendkívül érdekes egy jószág ez a vírus”, számos cikk újabb tulajdonságait írja le. Saját megfigyeléseik is azt igazolják, hogy mindnyájan másképp reagálunk a fertőzésre. Vannak, akikben magas ellenanyagszint keletkezik utána, másoknál szinte mérhetetlen ez. Kutatni kell, milyen hosszan alakul ki védettség a vírussal szemben, nehezíti a kérdést, hogy maga a vírus is mutálódik.

 

Ha valaki túlesett a betegségen, de találkozik egy fertőzött személlyel, akkor neki ismét 14 napos karantén kell, mert nem tudjuk, milyen az immunrendszere állapota.

 

+ Szabad-e közúton motorozni? Csak akkor, ha ez kell ügyeink intézéséhez. Az viszont nem fér bele, hogy csak úgy kimenjünk és szabadidős célból motorkerékpározzunk. 

 

+ Válsághelyzetben az egészségügyi dolgozók vezényelhetők, vezényelni is kell őket, mert rendkívüli helyzet van. Ez terv szerint történik olyan intézményekbe, ahol hiány van belőlük. Budapesten, vidéken is történtek átirányítások. Azt Müller Cecília nem árulta el, ez hány dolgozót érint konkrétan.

 

+ A népegészségügyi központhoz még nem jött panasz olyan indokból, mert valakit súlyos, kórházi ellátást igénylő állapota ellenére haza küldtek volna a kórházból.

 

Hány vidéki és hány budapesti idősotthonban jelent meg a koronavírus? 12 intézmény érintett, ebből 3-ban nagyobb számban. Az elhunytak száma a 12 intézményben összesen 31, de további konkrétumot nem mondott.

 

+ Mi a véleményük arról, hogy több önkormányzat saját költségen tesztelne? Ha szűrni szeretnének, konzultáljanak és döntsék el a legjobb belátásuk szerint, miféle kérdésre várnak választ tőle. Felhívta a figyelmet: a gyorstesztes szűrésekkel kapcsolatban olyan adataik vannak, hogy sok esetben inkább álpozitív eredményt adnak, és ha a másik, örökítő anyagot vizsgáló teszttel megismételték a vizsgálatot, az negatívnak bizonyult.

 

Az Azonnali ezúttal is hiába tett fel kérdéseket az operatív törzsnek, nem válaszoltak.

 

 

NYITÓKÉP: MTI / kormany.hu

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szájer József ereszcsatornán menekülős botránya elvitte a hetet nem csak az Azonnalinál, de egész Magyarországon. Mit szólnak az ügyhöz az utcán?

Lengyel lapértesülés szerint nem ez a legkomolyabb probléma vele kapcsolatban.

Mindezt ráadásul úgy tették meg a korábbi elnököt, Igor Dodont támogató képviselők, hogy korábban még pont ők szavazták meg Dodonnak, hogy irányíthassa a titkosszolgálatot.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

Mindez válasz a franciaországi iszlám merényletekre. A belügyminiszter szerint az iszlám radikalizmus terjesztésének jeleit fogják keresni a hatóságok.

Kényelmes pozíció ezt leírni, pedig nincs így. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás