A koronavírustól és összecsapásoktól is félnek Izraelben a ramadán miatt

Szerző: Fekő Ádám
2020.04.15. 20:17

A húsvétot és a pészahot már letudták szigorú korlátozássokkal, de a ramadán négyszer annyi ideig tart.

A koronavírustól és összecsapásoktól is félnek Izraelben a ramadán miatt

Alig több, mint egy hete van az izraeli rendőrségnek arra, hogy véglegesítse, pontosan milyen szabályozást fognak alkalmazni a helyi muszlim közösség legnagyobb ünnepén, az április 23-án kezdődő ramadánon. A muszlim hagyományok szerint ilyenkor naplemente után óriási közös étkezéseket tartanak a családok, amik pont jó terep arra, hogy tovább terjedjen az országot amúgy is keményen sújtó koronavírus. Négy izraeli arab települést az ország északi részén már így is teljesen elzártak.

Az egészségügyi minisztérium azt is hangsúlyozta a Jerusalem Post szerint, hogy a nemrég a zsidó lakosságot érintő pészah ünnepéhez hasonló korlátozásokat nem fognak tudni hozni, hiszen a ramadán négyszer hosszabb ideig tart. 

Az épp véget érő pészah idejére Izraelben nagyon súlyos korlátozásokat alkalmaznak: ezen a héten keddől csütörtökig csak száz méteres körben távolodhatnak el a lakásuktól az izraeliek.

Izraelnek közben arra is ügyelnie kell, hogy ne legyne balhé: a hónap elején Jaffában több napig húzódtak a zavargások, amik akkor robbantak ki, amikor egy muszlim fiatalt őrizetbe vettek a rendőrök, amiért az megszegte a kijárási tilalmat.

Izraelben egyelőre 12200 fertőzést, 126 halottat és 2309 gyógyultat tartanak nyilván.

Köszben a koronavírus miatt az amúgy is rettentő zavaros izraeli politika sem tud haladni: mivel a rendkívüli helyzetben nem ül össze a Knesszet, nem tudják megszavazni az új miniszterelnököt sem, ezért továbbra is Benjámin Netanjahu birtokolja a pozíciót. Közben az ország bevallottan elkezdte követni a koronavírussal fertőzött emberek mobiltelefonját, hogy megtudják, kivel léptek kapcsolatba.

FOTÓ: Pixabay

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek