+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2020. április 15. szerda, 20:17
A húsvétot és a pészahot már letudták szigorú korlátozássokkal, de a ramadán négyszer annyi ideig tart.

Alig több, mint egy hete van az izraeli rendőrségnek arra, hogy véglegesítse, pontosan milyen szabályozást fognak alkalmazni a helyi muszlim közösség legnagyobb ünnepén, az április 23-án kezdődő ramadánon. A muszlim hagyományok szerint ilyenkor naplemente után óriási közös étkezéseket tartanak a családok, amik pont jó terep arra, hogy tovább terjedjen az országot amúgy is keményen sújtó koronavírus. Négy izraeli arab települést az ország északi részén már így is teljesen elzártak.

 

Az egészségügyi minisztérium azt is hangsúlyozta a Jerusalem Post szerint, hogy a nemrég a zsidó lakosságot érintő pészah ünnepéhez hasonló korlátozásokat nem fognak tudni hozni, hiszen a ramadán négyszer hosszabb ideig tart. 

 

Az épp véget érő pészah idejére Izraelben nagyon súlyos korlátozásokat alkalmaznak: ezen a héten keddől csütörtökig csak száz méteres körben távolodhatnak el a lakásuktól az izraeliek.

 

Izraelnek közben arra is ügyelnie kell, hogy ne legyne balhé: a hónap elején Jaffában több napig húzódtak a zavargások, amik akkor robbantak ki, amikor egy muszlim fiatalt őrizetbe vettek a rendőrök, amiért az megszegte a kijárási tilalmat.

 

Izraelben egyelőre 12200 fertőzést, 126 halottat és 2309 gyógyultat tartanak nyilván.

 

Köszben a koronavírus miatt az amúgy is rettentő zavaros izraeli politika sem tud haladni: mivel a rendkívüli helyzetben nem ül össze a Knesszet, nem tudják megszavazni az új miniszterelnököt sem, ezért továbbra is Benjámin Netanjahu birtokolja a pozíciót. Közben az ország bevallottan elkezdte követni a koronavírussal fertőzött emberek mobiltelefonját, hogy megtudják, kivel léptek kapcsolatba.

 

FOTÓ: Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mivel nem látnak garanciát arra, hogy ne kerülhetnének megint politikai nyomás alá, maradnak mindenképpen Bécsben.

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás