+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. április 14. kedd, 12:43
A borászok és a pálinkafőzők mentesülnek a közterhek fizetése alól, bírságolni fogják a hatósági karantént elhagyókat, szünetelnek a rákszűrések, derült ki az operatív törzs tájékoztatóján.

A koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került ágazatok megsegítése érdekében Orbán Viktor korábban már több intézkedést is bejelentett, ezek azonban nem érintették a mezőgazdaságot.

 

Most Nagy István agrárminiszter azonban megnyugtató hírekkel szolgált a gazdálkodóknak:

 

+ A borászok, pálinka- és sörfőzők, szőlőtermelők június végéig mentesülnek a közterhek fizetése alól. A munkáltatóknak

 

ezekben az ágazatokban csak az egészségügyi járulékot kell fizetniük munkavállalóik után,

 

de ez sem haladhatja meg a havi 7710 forintot személyenként.

 

+ A gazdák által felvehető maximális hitel összegét 100-ról 200 millió forintra emelik. 

 

+ Elindították a munkaszüret.hu-t, amelyen a munkájukat ideiglenesen elveszítők találhatnak maguknak a mezőgazdaságban idénymunkát.

 

Ezt követően Lakatos Tibor rendőrezredes és Müller Cecília tisztifőorvos foglalták össze a húsvéti hétvégén történteket, és válaszoltak újságírói kérdésekre. Az ezekből kiderülő legfontosabb információk:

 

+ A húsvéti hosszúhétvégén 4692 intézkedés történt a rendőrség részéről.

 

Egyelőre továbbra is inkább figyelmeztetnek, de a hatósági karantént egyre többen szegik meg, ezért hamarosan átállnak a helyszíni bírságolásra.

 

+ Kilenc, korábban lélegeztesére szorult beteg került le a gépekről. Ez Müller Cecília szerint azért örömteli elsősorban, mert korábban azt hangsúlyozták, hogy akinek lélegeztetőgépre van szüksége, az már nagyon nehéz helyzetben van.

 

+ A tisztifőorvos szerint felszállóágban van a járvány, kiemelt figyelmet fordítanak az idősotthonokra. (Korábban ugyanis több budapesti és vidéki otthonban kiderült, hogy csoportosan betegedtek meg az ott élők, ráadásul az idősekre különösen veszélyes a koronavírus.) A több mint ezer ilyen magyarországi intézményt mind ellenőrzik, ígérte.

 

+ A Pesti úti idősotthon ügyében, ahol több mint 200-an fertőződtek meg, és tizen elhunytak a koronavírus miatt, jelenleg is folyik a vizsgálat.

 

+ Müller azt mondta:

 

aki felépül a betegségből, nem válik feltétlenül immunissá. Van, akinek a szervezete alig termel ellenanyagot.

 

+ A kismamák eddigi tudásunk szerint nincsenek a járvány miatt nagyobb veszélynek kitéve, Müller Cecília azonban azt kéri, mivel a várandósság alatt egyébként is megváltozik az immunrendszer, fokozottan vigyázzanak magukra.

 

+ A rákszűréseket a járvány ideje alatt biztosan szüneteltetik. Akinek a járvány kitörése előtt lett pozitív eredménye, kapnak ellátást.

 

+ A kórházi ágyak 60 százalékát a hatékony védekezés miatt szabadítják fel. Müller Cecília szerint eddig sikerült a járványgörbét alacsonyan tartani, de mindig a legrosszabbra kell felkészülni.

 

+ A most is működő munkahelyeken a munkáltató feladata gondoskodni a védekezést segítő eszközök beszerzéséről.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sokáig tartott, de a Momentum is kimondta: Orbán Viktor leváltáshoz egyetlen közös listán kell indulnia a hatpárti ellenzéknek. Ezzel gyakorlatilag a listaállítás körüli vita eldőlt.

Úgy tudjuk, azért, mert nem lehetett a párt jelöltje 2022-ben.

Polgárpukkasztó amerikai standup, afrikai lecsó, halhatatlan videójáték: itt a novemberi Fasza Dolgok, az Azonnali havonta megjelenő mindenajánlója. 100 százalékban lockdown-kompatibilis tippek!

Hüvelykujjával felfelé mutatva szelfizett az elhunyt labdarúgóval egy argentin férfi és két társa. Halálos fenyegetéseket is kaptak,
most szabadkoznak.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Méghozzá egyhangúlag. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás