+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Galavits Patrik
2020. április 14. kedd, 18:51
Hogyan úszd meg a járvány alatti bezártságot elhízás nélkül? Bakai Levente edző mutat pár otthon is végezhető gyakorlatot!

A gyerekeknek nem kell iskolába menniük, a munkájukat pedig – ha nem rúgták ki, vagy a munkahelyük nem zárt be – a felnőttek jelentős része otthonról is tudja végezni. A kijárási korlátozások bevezetése óta már eltelt annyi idő, hogy lassan mindenki hozzászokhatott: az élettere a lakására, azon belül is leginkább a munkára kiválasztott fotelére vagy kanapéjára korlátozódik.

 

Minden rosszban van valami jó

 

Ennek a helyzetnek is meg lehet persze találni a pozitív oldalát. Elég csak arra gondolni, hogy sokkal több időt tölthetünk a családtagjainkkal, akikkel ha szerencsénk van, azt is el tudjuk kerülni, hogy egymás agyára menjünk a bezártságban. Illetve mivel a munkába jutás és hazautazás sem vesz el értékes perceket vagy akár órákat a napunkból, arra is több időnk jut, hogy a négy fal között gyakorolható hobbijainkban tökéletesítsük magunkat.

 

Hogy legtöbbször ezek fizikailag nem megerőltetők, érthető: aki eddig rendszeresen járt edzeni, élhet a kifogással, hogy

 

a fitnesztermeket is bezárták, így gyúrni sem lehet. Pedig ez tévedés.

 

Tesizni is lehet a bezártságban

 

A távoktatás egészen új tapasztalatot jelent a diákoknak, a tanároknak és a szülőknek is. Már a matek- vagy a magyarfeladatok kiosztása és megoldása is érdekes kihívás, de tanár legyen a talpán, aki a testnevelésórákat tanterv szerint akarja leadni a karanténban – bár a szórakozás kedvéért nem lenne rossz látni egy 23 négyzetméteres nappaliban szabályszerűen kivitelezett szekrényugró gyakorlatot.

 

Bakai Levente márciusban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy személyi edzőként gyakorlóvideókkal kezdte el segíteni a tanárokat.

 

„Március 11-én hirdették ki a veszélyhelyzetet, 16-ától pedig az iskolába sem mehetnek a gyerekek. Olyasmihez kellett tehát nagyon rövid idő alatt hozzászoknunk, amire eddig nem volt példa. Ez pedig különösen nehéz azoknak, akik korábban szinte csak offline dolgoztak – igaz ez a tanárokra és az edzőkre is. Erre kellett nagyon gyors megoldás” – foglalta össze Bakai, mikor arról kérdeztük, hogyan jutott eszébe az iskolák segítése. Facebook-oldalán március 15-én tette közzé testnevelő tanároknak szóló felajánlását, amiben arra bátorította a pedagógusokat, keressék meg, ha videós segítséget szeretnének kapni az online órák megtartásához.

 

Mivel neki már volt tapasztalata abban, hogyan készítsen félórás, könnyen érthető felvételeket, és mivel most egyébként is jobban rászorulnak az online térre jobban rálátó fiatalok segítségére az idősebbek, valahogy ő is segíteni szeretett volna. Szerinte ehhez a videóiban bemutatott saját testsúlyos edzések friss tudást adhatnak a tanároknak.

 

„Míg egy edzőnek szüksége lehet ilyen edzésprofilok elkészítésére, a testnevelő tanároknak jellemzően más anyagot kell leadniuk például labdás játékokkal, gimnasztikai gyakorlatokkal, amiket otthon nem lehet megcsinálni. Ezért most arra kell koncentrálni, hogy otthon se tunyuljanak el a gyerekek.

 

A szobánkban ülve sokkal hamarabb érezzük úgy, hogy hétvége van, márpedig akkor a lustaságra is hajlamosabbak vagyunk”

 

– mondta Bakai.

 

Úgy látja, elsősorban az alsótagozatos tanítóknak jelentenek segítséget a videói, elvégre nekik eddig is meg kellett osztaniuk a figyelmüket a különböző tantárgyak között.

 

„Rengeteg köszönő üzenetet kapok az ország minden részéről, és nem csak városokból. Kisebb, szegényebb településekről is írnak, ahol a digitális oktatás egyébként is nehézséget okoz.”

 

A GYŐRI BÁRCZI GUSZTÁV GYÓGYPEDAGÓGIAI INTÉZMÉNY ÉS GYERMEKOTTHON LAKÓI KÉPPEL MONDTAK KÖSZÖNETET A VIDEÓS EDZÉSEKÉRT KÉP: BAKAI LEVENTE / FACEBOOK

 

Már több mint 200 tanár, tanító, tankerületi vezető és igazgató kapta meg a videóit. Őket csak arra kéri, hogy kizárólag zárt fórumokon osszák ezeket tovább. 

 

Nem csak általános iskolásként lehet megúszni az elhízást

 

Mivel a kaposvári edzőterem, ahol Levente dolgozik, szintén bezárt, most ő is otthonról tudja csak az egyébként edzésein résztvevőket tanácsokkal ellátni.

 

„Azt lehet és kell elérni otthoni edzéssel, hogy amikor újra kinyitnak a termek, ne nulláról induljon valaki. Most el lehet sajátítani a helyes mozdulatokat guggoláshoz, a törzsünk felfeszítéséhez, a lábak megerősítéséhez” – mondta, majd hozzátette: a nyújtások gyakorlását lehet a legkönnyebben elvégezni, ez pedig a sok ülésben elgémberedett ízületeknek kifejezetten jót tesz.

 

Az erő szinten tartása elsősorban azoknak fontos, akik már eddig is sportoltak valamit – annak, aki éppen a karantén idején jön rá arra, hogy több mozgásra van szüksége inkább megfelelő alapot adhat egy-egy jól összerakott otthoni edzés.

 

Ő funkcionális edzőként a különböző mozdulatok tökéletesítését tartja szem előtt.

 

„Így lehet haladni az egyszerűbbtől a bonyolultabb feladatokig. Ez erősítésre jó lehet, állóképességet viszont otthoni környezetben csak olyan tud elérni, akinek ehhez gépek is állnak a rendelkezésére” – figyelmeztetett.

 

KI MONDTA, HOGY AZ ÁSVÁNYVIZES PALACKOK NEM JÓK SÚLYZÓK HELYETT? KÉP: BAKAI LEVENTE / FACEBOOK

 

Bakai update

 

Barátnőjével – aki a videók elkészítésében is segíti – nem csak arra figyelnek, hogy mindennap mozogjanak. Szerinte ez nem feltétlenül lenne elég a plusz kilók ellen, mivel ha sportolunk is, minden más napi mozgásunkat óhatatlanul visszafogjuk. Ezért azt tanácsolja, az étkezésre fokozott figyelmet fordítsunk az otthonlét idején.

 

„Mi napi ötször eszünk, és szándékosan kevesebbet, mint korábban. Nagyjából az eddigi adagjaink háromnegyedét visszük be. De ennél is fontosabb, hogy nincs unalomevés – ez az egyik legbiztosabb módja az elhízásnak”.

 

A diétájuk ugyanakkor nem feltétlenül szigorú, könnyen tarthatónak tűnik: most is fogyasztanak például tésztaféléket, tehát a nagyobb adagokon kívül lényegében nem mondanak le semmiről.

 

Szerinte a koronavírus magyarországi megérkezésekor látott vásárlási pánik azért volt kifejezetten káros, mert az akkor felhalmozott ételeket a legtöbben nem osztják be, és amennyit csak lehet, megesznek belőle. Ez ráadásul a liszt és a cukor mértéktelen fogyasztásakor egyet jelenthet néhány új úszógumival deréktájon.

 

Levente szerint a kijárási korlátozások után „sorok fognak állni az edzőtermeknél”,

 

ami csak részben lesz köszönhető a mozgás iránti vágynak, ezt a folyamatot a kisebb termek csődje is generálja majd.

 

De mint kiderült, mielőtt az edzőtermet vennéd célba, nem árt kicsit megerősödni. Ehhez pedig Bakai Leventétől az alábbi, kifejezetten az Azonnali olvasóinak készített videójából kaphatsz inspirációt!

 

NYITÓKÉP: Youtube

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Noha a belgrádi parlamentbe bekerült pártok közül alapvetően mindenki kormányozna a Szerb Haladó Párttal, Vučićnak nem sürgős, hogy felálljon az új kormány. Mi ennek az oka?

Ha az ellenzék komolyan gondolja a győzelmi esélyeit, el kell döntenie, hogy hogyan indul, ezért vitasorozatot indítunk ellenzéki politikusokkal
és értelmiségiekkel.

Mindössze 6010 tesztett végzett az elmúlt 24 órában Magyarország, a környező országok közül csak Csehországban tesztelnek kevesebbet. Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

A plexi arcvédő pajzsok igazán csak a koronavírusnál sokkal nagyobb részecskék ellen nyújtanak hatékony védelmet.

A Legának nem sikerült bevennie az ötven éve vörös Toszkánát, az Öt Csillag az északi régiókban gyakorlatilag eltűnt, a déliekben összeomlott.

Hónapok kérdése, és közvetlen vasúti összeköttetése lesz a román főváros repülőterének a belvárossal. Eddig csak buszozni vagy taxizni lehetett.

A koronavírus miatt idén hiány volt a külföldi munkaerőből.

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás