+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Lauder Javne Iskola végzős diákjai
2020. április 13. hétfő, 13:47
A Lauder Iskola végzős diákjai nyílt levélben fordulnak a Maruzsa Zoltán vezette oktatási akciócsoporthoz, kérve, hogy ne a jelenlegi tervek szerint érettségizenek. De mit javasolnak helyette?

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Az operatív törzs április 9-ei bejelentése az érettségire készülő diákok közül sokunkban aggodalmat keltett. A járvány miatti veszélyhelyzet a végzős diákok készülését nagyban felborította, és egy alapból stresszes helyzetet – ami az érettségire felkészüléssel egyébként is jár – komoly bizonytalansággal súlyosbította. Emellett egy vizsgára úgy lehet igazán felkészülni, ha annak előre tudjuk az időpontját. Tisztában vagyunk azzal, hogy a közzétett javaslat nem jelent végleges döntést, és a helyzettől függően még változhat.

 

Tudjuk, hogy nincs tökéletes megoldás, és minden bizonnyal sokan dolgoznak most azon, hogy megtalálják a legkevésbé rossz, kivitelezhető tervet az idei érettségi vizsgák lebonyolítására.

 

Mi, diákok is szeretnénk ebben segíteni azzal, hogy a bennünk felmerült kérdéseket és aggodalmainkat pontokba szedve közzétesszük.

 

1. Az operatív törzs által ismertetett ajánlások és javaslatok célja, hogy minél kevesebb ember kapja el a koronavírust.

 

+ A kormány szándéka a kijárási korlátozással, hogy kerüljük az otthonunk elhagyását és a tömeget. Ezzel szembefordulna, ha a végzős évfolyamok a vizsgán egyszerre tartózkodnának egy légtérben.

 

+ Az allergiaszezon miatt a levegőben is terjedő vírus nagyobb veszélyt jelent az egy légtérben tartózkodókra.

 

+ Mostanra tudjuk, hogy a tünetmentes fertőzöttek a legveszélyesebbek.

 

Mivel nem biztosítható mindenki számára az előzetes vizsgálat, lehetséges, hogy tünetmentes fertőzött lesz az érettségizők között.

 

Hogyan lenne biztosítva így az érettségiző diákok számára a vizsga alatti biztonságos és kényelmes környezet? Hogyan lenne megoldva az iskolák folyosóján a távolság betartása a vizsga előtt, illetve szünetekben? Biztosítva lennének a diákok és tanárok számára a vizsgák ideje alatt a megfelelő védőfelszerelések?

 

2. A diákok és családjuk egészségének megőrzése a legfontosabb.

 

+ A diákok vagy a velük élő családjuk egy része (például az asztmások, cukorbetegek, idősek) kifejezetten veszélyeztetett személynek számít.

 

+ Sok diák nem tudja megoldani az iskolába jutást saját járművel, így tömegközlekedést kellene igénybe vennie, ami veszélyes a mostani helyzetben.

 

+  Egy, a WHO által közzétett cikkben orvosok hangsúlyozták, hogy a vírus fiatalokra is veszélyes, nem csak az idősebbekre.

 

+ Több gimnáziumban volt fertőzött diákról hír.

 

Azok a diákok, akik fertőzöttek, vagy kötelező karanténban vannak, hogyan fognak vizsgákat tenni?

 

3. A tanárok egészsége is veszélyben lenne, ha a javaslat szerinti módon rendeznék meg a vizsgákat.

 

+ A tanárok egészsége is veszélybe kerülne, hiszen jelen kell lenniük a vizsgák alatt. Sok 60 év feletti tanárunk van, akik a különösen veszélyeztetett kategóriába tartoznak.

 

4. A továbbtanulás szempontjából:

 

+ A diákok nagy része a felvételi többletpontokat nyelvvizsgákból és emelt szintű érettségi vizsgákból gyűjtik össze. Ha ezeket nem rendezik meg vagy az érettségi vizsgák nem szokványos módon folynak le, egy újfajta pontrendszerre lenne szükség a felsőoktatásban, amely újfajta pontrendszer egyenlő esélyeket teremt minden felvételiző számára.

 

+ + +

 

Ezen szempontok, illetve az operatív törzs javaslata alapján egy megoldást találunk megvalósíthatónak, amely figyelembe veszi a járványügyi szempontokat, és egyenlő esélyeket teremt a felsőoktatásba való bekerüléshez.

 

1. A felsőoktatási felvételibe nem számító érettségi vizsgák esetén:

 

+ A felvételi eredményét váltsa ki az év végi jegy vagy az elmúlt négy év átlaga, így ténylegesen tükrözve a diákok gimnáziumi éveinek munkáját.

 

+ Az átlagok százalékba átválthatóak lennének egységes módon, így azok a felvételi pontrendszerbe átszámolhatóak. Például ha 4,5 az érdemjegyek átlaga, az 80 százalékos, jeles eredményt, ha az átlag 5, az 100 százalékos jeles eredményt jelent. Ha egy diák érdemjegyei az alábbiak: 5, 5, 5, 4, az 90 százalékos eredményt jelent.

 

2. A felsőoktatási felvételibe beszámító érettségi vizsgák esetén:

 

+ Az emelt szintű írásbeliket a kormányhivatal ne központi helyen szervezze, hanem

 

azokat decentralizáltan, minden diák – a középszintű érettségi mintájára – a saját iskolájában írja meg.Így biztosítható lenne, hogy akár minden diák külön teremben írhassa az érettségit.

 

A diákok védőfelszerelés nélkül írhatnák a dolgozatot, viszont megoldandó probléma lenne a beadott dolgozatok fertőtlenítése javítás előtt.

 

+ A felsőoktatási felvételibe beszámító emelt és középszintű érettségik szóbeli részét eltörölnék.

 

+  Mivel a szóbelik jellemzően jobb átlageredményt adnak, mint az írásbelik, a korábban érettségizettekkel és a jövőben ez alapján az eredmény alapján felvételizőkkel való korrekt összehasonlíthatóság érdekében az írásbeli eredményekből a következő eljárással hozzanak létre érettségi eredményt: számolják ki – a 2017-től érvényes új érettségi jogszabályoknak megfelelő vizsgák figyelembevételével – az elmúlt három évre az adott tárgyból a teljes érettségi eredmény pontszámának (írásbeli + szóbeli) és az írásbelik pontszámának hányadosát,

 

vegyék a három darab éves hányados mértani közepét, s ezzel szorozzák meg az írásbelin szerzett pontszámot,

 

majd az érettségi jegyet az eredeti eljárás szerint lehet kiszámolni.

 

3. Továbbtanulás szempontjából:

 

+ A pontrendszert nem kellene megváltoztatni.

 

+ Sok diák a többletpontjait egy emelt szintű érettségivel és egy nyelvvizsgával tervezi összegyűjteni.

 

Legyen lehetősége azoknak a diákoknak átjelentkezni emelt szintű nyelvi érettségire, akik nyelvvizsgát terveztek tenni az elkövetkezendő hónapokban, hiszen így nem vesztenék el a többletpontjaikat.

 

4. Előrehozott érettségik szempontjából:

 

+ Az operatív törzs javaslatát látjuk a leginkább észszerűnek, miszerint törölnék az érettségi bizonyítvány megszerzése előtti szintemelő vizsgákat.

 

+ Azok érettségije, akik nem idén jelentkeznek továbbtanulni, eltolható az őszi időszakra.

 

5. Adminisztratív és operatív teendők a vizsgák lebonyolításával kapcsolatban:

 

+ Nyilatkoztatni kell az érettségizőket arról, hogy a választott középszintű vizsgatárgyaikból a vizsgáik eredményét az év végi jegyek alapján kérik, ami viszont a felsőoktatási felvételiben nem használható sem most, sem később, vagy írásbeli vizsga alapján, ami a felsőoktatási felvételibe beszámítható.

 

+ Nyilatkoztatni kell a diákokat arról, hogy a járvány miatt elmaradt nyelvvizsga pótlása céljából kíván-e emelt szintű érettségi vizsgát tenni.

 

+ A vizsgák előkészítése a járványügyi biztonsági szempontok maximális figyelembevételével lehetséges.

 

Számunkra a legfontosabb, hogy sikeres érettségi vizsgákat tegyünk, hiszen négy éve erre készülünk. A mostani helyzetben azonban a vizsgák megtartása a javasolt módon veszélyes lenne számunkra és a környezetünkre is. Ezért kérjük az erről döntést hozó szakembereket, hogy a fenti érveinket, javaslatunkat is vegyék figyelembe, és a végleges döntést az idei érettségi vizsgákról így hozzák meg.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Itt a szlovákok nagyszabású sorozatának új előzetese, van benne csodaszarvas is.

Méghozzá egyhangúan. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

Erre az Európai Gyógyszerügynökség hívta fel a figyelmet, miután látókörébe került több gyanús eset.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Van, aki az EU-s büdzsé blokkolásának abbahagyására, és van, aki bocsánatkérésre vagy az EPP-ből való távozásra szólította fel Deutschékat.

Újságírónk egyik riportalanya elmondta a történetét a Kisalföldnek is, de a megyei napilap nem fektetett túl sok energiát az anyag megírásába: a cikk nagy részét az Azonnali riportjából másolták át.

Van olyan főváros Európában, ahol idén nem állítanak karácsonyfát, Budapesten viszont ez idén sem maradhatott el. Megkérdeztük az embereket az ország karácsonyfájának nevezett Kossuth téri fenyőnél.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás