Ilyen az üres Hollókő, ahol idén turisták nélkül lesz locsolkodás – már ha lesz

Szerző: Bakó Bea
2020.04.13. 08:01

Hollókőre minden évben rengeteg turista érkezik húsvéthétfőn megnézni a híres locsolkodást. Idén a polgármester csak a helyieket engedi be a faluba a koronavírus miatt. Fotókon mutatjuk, milyen a húsvétra készülő kiürült Hollókő.

Ilyen az üres Hollókő, ahol idén turisták nélkül lesz locsolkodás – már ha lesz

Ha szigorúan értelmezzük a kijárási korlátozást, elvileg locsolkodni se nagyon szabad idén, bár azt vödörrel másfél méterről is meg lehet oldani elvileg a szabadban egy egészségügyi séta közben. Hollókő az ófalu gyönyörű parasztházai mellett pedig elsősorban a locsolkodásról híres, rengeteg turista érkezik évről évre a Nógrád megyei faluba, hogy megnézze a hagyományos népviseletes-vödrös locsolkodást húsvéthétfőn.

Idén viszont nem fogják beengedni őket.

EGY LÉLEK SINCS AZ ÓFALU VILÁGÖRÖKSÉGI FŐUTCÁJÁN

A falu polgármestere nem meglepő módon élt a lehetőséggel, amit a miniszterelnök a polgármestereknek adott a húsvéti hétvégét illető kijárási szigorítások bevezetésére.

Egyrészt a locsolkodni vágyóknak külön rendeletben is kihangsúlyozta, hogy a hatályos kijárási korlátozásoknak megfelelően csak alapos indokkal hagyhatja el mindenki a lakóhelyét. Ezen felül húsvétkor

a faluba csak olyan autókat engednek be, amelyeknek a fenntartója ottani lakos, vagy rászoruló számára segítséget nyújtani érkezik.

A parkolókat is lezárják, és a parkolásra alkalmas utcákba megállni tilos táblákat tesznek. 

Volánbusszal még van esélyük bejutni a nagyon kíváncsi és elszánt turistáknak, de a polgármester azt ígéri, hogy a korlátozások betartását éberen figyelni fogják. Busszal egyébként is annyira macerás a faluba eljutni (még a megyeszékhelyről, Salgótarjánból is átszállással, másfél óra alatt lehet ezt megtenni), hogy tényleg minden lehetséges ellenmotiváció megvan.

Hollókő pedig nagyon szép üresen. Én a húsvéti hétvége előtt egy héttel fotóztam körbe az UNESCO világörökségi listán is rajta lévő ófalut, és a nyugit látva kivételesen egy kicsit még hálás is voltam a karanténnak.

MENNYIVEL JOBB LEHET EGY ILYEN TORNÁCON KARANTÉNOZNI TAVASSZAL, MINT EGY PESTI LAKÁSBAN...

A BRAND MINDEN RÉSZLETÉRE ÜGYELNEK: A CSATORNAFEDŐRŐL SEM MARADHATOTT LE A HÍRES FATEMPLOM (AMI A NYITÓKÉPEN IS LÁTSZIK) ÉS A NÉPVISELETES ALAKOK.

EZEK A VÖDRÖK IDÉN VALÓSZÍNŰLEG A HELYÜKÖN MARADNAK

SZOBA KIADÓ, CSAK MOST ÉPP NINCS KINEK

AZ ÓFALU KÖZPONTJÁBAN SE A VENDÉGLÁTÓHELYEK, SE A MÚZEUM NINCS NYITVA.

AHOGY A SZATÓCSBOLTOT ÉS A MÍVES TÁRGYAKAT IS HIÁBA KERESNÉ MOST BÁRKI

A HÁZAK ALJÁBAN LÉVŐ PINCÉK NÉMELYIKÉBEN „BÉKEIDŐBEN” BORT IS KÍNÁLNAK. MOST NEM.

AZ EGYIK ÉTTEREM ZÁRTÁBAN IS ÜGYEL A HÚSVÉTI HANGULATRA, A VÍRUS SZÓT PEDIG LE SE ÍRJÁK.

IDÉN CSENDES VOLT A FELTÁMADÁS

FOTÓK: Bakó Bea / Azonnali (2020. április 4.)

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek