+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. április 13. hétfő, 09:44
Andrej Babiš egy régi népszokást elevenített fel úgy, hogy az megfeleljen a koronavírusos sztenderdeknek.

Megszokhattuk, hogy a cseh miniszterelnök, Andrej Babiš (aki a legnagyobb kormánypárt, az ANO alapítója és vezetője) időként vicces jelenetekkel szórakoztat minket: volt már, hogy a népszerűség hajhászása jegyében zsákban futott, fagyit osztogatott, CS-zni tanult, lézerkardozott, kenyeret sütött, vagy kolbászt evett az emberekkel. A kedvenc pillanatainkat korábban össze is gyűjtöttük nektek.

 

A lista most kiegészülhet a cseh miniszterelnök húsvéti videójával is, amiben Babiš humorral vegyítve igyekszik felhívni a társadalom figyelmét, hogy felelősen viselkedjenek a koronavírus idején még húsvétkor is.

 

 

A videón az látható, amint Babiš és egykori titkárnője, 2017 óta felesége, Monika Babišová (eredeti nevén Monika Herodesová) egy egészen a pogány időkig visszamenő szerepjátékot elevenítenek fel: Babiš egy sarok mögül előugorva ostorral kezdi el üldözni feleségét. Bár ostornak nevezni az összeerősített faágakat és a végére rakott szalagokat csak jóindulattal lehet, de a tradíciónak soha nem is az volt a célja, hogy fájdalmat okozzon a férfi a nőnek: a hagyomány szerint az ostor elűzi a rossz szellemeket és a betegséget, illetve egészséget és termékenységet hoz a házhoz. Mindeközben Babiš egy cseh tojáskérő versikét kántál.

 

Csakhogy ez az ostor most – a koronavírus alatti távolságtartás jegyében – szigorúan két méter hosszú, és a rituális kergetőzés is csak szájmaszkban történhet.

 

Maszkot hordani egyébként kötelező a cseh közterületeken (bár Babiš kertje nem minősül közterületnek, de fő a példamutatás). Hogy milyen más korlátozások vannak érvényben Csehországban és másutt Európában, azt itt összeszedtük nektek.

 

A kergetőzés után Babiš a kamera elé ülve – ostorával biztosítva, hogy betartsa a két méteres ajánlott távolságot az operatőrétől – üdvözli a cseheket húsvét alkalmából, és egyúttal felhívja a figyelmet arra, hogy milyen fontos, hogy az emberek otthon maradjanak a húsvéti időszakban is. Mint a miniszterelnök elmondja: a Csehországban március 12-én kihirdetett rendkívüli állapot egyelőre április 30-ig tartó meghosszabbítását az is indokolta, hogy néhányan nem tartják be az előírásokat.

 

„Ha most elszúrjuk, annak nagyon rossz következményei lesznek. Nem tudjuk, mi fog történni hét-tíz nap alatt”

 

– így biztat videójában mindenkit a miniszterelnök az otthonmaradásra, hozzátéve, most ő is megragadta az alkalmat, hogy végre a családjával legyen. „Élvezem ezt, ritka, hogy otthon vagyok a családommal” – zárja Babiš.

 

NYITÓKÉP: Andrej Babiš a kétméteres ostorával mutatja, hogy mekkora távolságot tartsunk egymást között 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ahhoz, hogy ezt el tudják dönteni, először átláthatóvá kéne a tenni a Diákváros területére tervezett kínai egyetemmel kapcsolatos kormányzati döntéseket.

Hogy pontosan mit fog tartalmazni a törvényjavaslat, amit a Fidesz-KDNP bizonyára nem fog elfogadni, nem tudni.

Ezzel véget ér az orosz erődemonstráció, aminek a pontos célja nem ismert, és enyhülhet a hetek óta tartó feszültség a két ország között.

Szerdán vették az első szállítmányt a szintetikus antitestet tartalmazó gyógyszerből. A kórházak kérhetik, elmondjuk, mi ez.

Miután az AstraZeneca a szerződésben vállalt vakcinamennyiségnek csak a harmadát tudta leszállítani az EU felé, úgy tűnik, hogy az Európai Bizottság jogi úton kötelezné a gyógyszergyátó céget a szerződésben vállalt vakcinamennyiség leszállítására.

Újlipótváros vendéglátósai közül van, aki már az órákat számolja a terasznyitásig, és nem győzi kivárni, hogy megérkezzenek az első vendégek. Fotóriport!

Nem lesz helye Magyarországon „az orosz kémbanknak”, és leállítják Paks2-t – mondta a Momentum elnöke. Az itthoni szabad politizálásért is kiálltak Fekete-Győrék, majd szabadon összegraffitizték a Külügyminisztérium bejáratát.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás