+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. április 12. vasárnap, 17:15
Az idős emberek kijárási korlátozásait a koronavírus-járvány alakulásának függvényében további legalább 10-14 héttel meghosszabbítanák, legalábbis ezen gondolkodik most a román kormány.

„Az élet, ha minden korlátozó intézkedést betartunk (...), egy, másfél hónap múlva térhet vissza a normális kerékvágásba, amikor csökkeni kezd a járvány terjedését jelző görbe, de egyelőre még a csúcsot sem értük el. (...) Megfontoljuk, hogy az idős emberek kijárási korlátozásait további legalább 10-14 héttel meghosszabbítsuk” –  jelentette be vasárnap a Realitatea tévé műsorában Nelu Tătaru román egészségügyi miniszter az Agerpres hírügynökség tudósítása szerint.

 

A jobboldali román politikus mindezt annak apropóján mondta, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a legnagyobb német bulvárlapnak, a Bildnek adott vasárnapi interjújában bizakodóan nyilatkozott arról, hogy év végéig kifejlesztik a koronavírus elleni védőoltást. (Ugyanebben von der Leyen arról is beszélt, hogy kötelezettségszegési eljárást kezdeményezne Magyarország ellen, amennyiben a kormány túlzott mértékű járványügyi korlátozásokat vezet be.)

 

Ugyanakkor az EB elnöke azt mondta, hogy

 

az idősekre, különösen az öregotthonokban lakó személyekre vonatkozó korlátozó intézkedéseket legalább év végéig érvényben kell tartani.

 

„Vakcina hiányában az időskorúak kapcsolatait a lehető legnagyobb mértékben korlátozni kell. Tudom, hogy a magány egy teher. De élet és halál kérdése. Fegyelmezettnek kell maradnunk és nagyon türelmesnek kell lennünk. Meg kell tanulnunk sok hónapig, valószínűleg a következő évig együtt élni a vírussal” – fogalmazott az orvosi diplomával is rendelkező német politikus.

 

Romániában szombatig 62 328 koronavírus-tesztet végeztek el. Hétvégi állás szerint immáron 6300-ra nőtt a fertőzöttek száma. Az egészségügyi személyzet 812 tagja fertőződött meg az új koronavírussal, a legtöbben az észak-bukovinai, részben vesztegzár alá helyezett Szucsáva megyében (429) és Bukarestben (103). A fertőzöttek közül 852-t gyógyultnak nyilvánítottak és kiengedtek a kórházból, jelenleg 204 beteget ápolnak az intenzív osztályon. Ez idáig 306 halálos áldozata volt a koronavírusnak keleti szomszédunknál.

 

Ha érdekel, hogyan birkózik meg Románia a járvánnyal, ezt olvasd el!

 

FOTÓ: Ludovic Orban jobboldali román miniszterelnök szájmaszkban. Guvernul României / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár azt is elmondta, hogy miért döntöttek úgy, hogy az óvodákat és az általános iskolák alsó tagozatait még áprilisban kinyitják.

Cak az oltás első dózisát kapta meg. A kormány időközben ígéretet tett a rendszer pontosítására.

Ismert emberek fognak oltásra buzdítani minket, a cél nyolcmillió magyar beoltása, Gulyás szerint a Szputnyik a nyugati vakcináknál is jobb. Ez történt a kormányinfón!

Kolozsváron nemcsak a lakhatás, a kultúra is többe kerül, mint máshol. A Székelyföldön minden olcsóbb, Kézdivásárhely a legolcsóbb, magyar lakossággal is rendelkező város.

A heti Tsúfos Tükör megmutatja, miért örülhetünk a fővárosban épülő kínai egyetemnek.

A 2019-es önkormányzati választáson Pikó András mögé álltak be, és most sem állítanak saját jelöltet a VIII. kerületben.

Ebből nyáron akár óriási káosz is lehet: minden egyes EU-tagállam maga döntheti el, hogy elfogadja-e az EMA-engedéllyel nem rendelkező vakcinákat.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás