+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. április 11. szombat, 09:51
Jogvédők élesen kritizálják és aránytalannak tartják a kormányzati javaslatot, de nem ez lenne az első helyzet, hogy a veszélyhelyzetre hivatkozva problémás törvényeket hoz a tiranai kormány.

Nagy felháborodást váltott ki Albániában a miniszterelnök Edi Rama pénteken bejelentett javaslata, miszerint 15 évig terjedő börtönbüntetéssel is sújtható lenne az, aki megszegi az országban a koronavírus miatt bevezetett kijárási tilalmat, vagy a járványügyi utasításokat – írja a Balkan Insight.

 

A lap arról számol be, hogy körülbelül harminc albán emberi jogi szervezet is tiltakozik már a miniszterelnöki javaslat ellen, és arra szólítják fel a tiranai parlamentet, hogy szavazzák le azt. A civilek nyílt levelükben kiemelik, hogy a börtönbüntetések mértékének csökkentését a nemzetközi szervezetek is követelik, ennek ellenére a parlament mégis napirendre vette a jelenlegi javaslatot.

 

„A javasolt büntetési tételek aránytalanok, és ellentmondanak az emberiesség alapvető értékének, ami a büntető törvénykönyv lényege.

 

Ezen felül ezek alapvető emberi jogokat is sértenek” – emelték ki.

 

Albániát tavaly novemberben komoly földrengés rázta meg, ezt követően az országban veszélyhelyzetet rendeltek el. A kormány viszont március 30-a óta ezen felül rendkívüli állapotot is hirdetett a koronavírus ottani terjedése miatt. Az időpont pont kapóra jött, hiszen a földrengés miatt kihirdetett veszélyhelyzet épp lejáróban volt, ám a koronavírus miatt a kormány ki tudta azt terjeszteni és újabb korlátozó intézkedéseket hirdetett.

 

A veszélyhelyzetre hivatkozva egyébként a kormány több olyan intézkedést is hirdetett, melyek mintha nem feltétlenül a földrengés okozta károk eltakarítását szolgálnák csak.

 

Például tavaly decemberben többek között az Európai Bizottság tiltakozása ellenére fogadtak el egy új médiatörvényt, amely egy olyan állami ügynökség felállítását irányozza elő, amely elbírálhatná az újságok által megírt híreket, és ezek alapján bírságolhatná meg a tartalomgyártókat.

 

Februárban pedig a parlament egy névleg a korrupció és a szervezett bűnözés ellen irányuló törvénycsomagot fogadott el, amely a bírói hatalom megkerülésével a korrupcióellenesség vagy a szervezett bűnözés elleni harc nevében tenné lehetővé az állam által gyanúsnak vélt állampolgárok megfigyelését.

 

Az erre a célra létrehozott különleges egység közvetlenül a miniszterelnöknek jelent, munkáját nem felügyeli semmilyen felügyeleti szerv, és az igazságügyi rendszeren kívül működik.

 

És bár hivatalosan ez a korrupcióban és az alvilági ügyletekben érintett személyek tulajdonának legfoglalását célozza, civilek attól tartanak, hogy előbb-utóbb ellenük is felhasználják a különleges jogköröket.

 

Albániában jelenleg 423 koronavírus-fertőzöttet tartanak számon, és a hivatalos statisztikák azt mutatják, hogy az aktív esetek száma már napok óta csökken. Ám ezen adatokat érdemes szkepticizmussal kezelni: a 2,9 milliós balkáni országban mindösszesen alig több, mint háromezer koronavírus-tesztet hajtottak végre.

 

BORÍTÓKÉP: Edi Rama miniszterelnök / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az orosz cég így biztosan nem vehet részt a dukovany-i atomerőmű bővítésében. Szombaton Csehország 18 orosz diplomatát utasított ki.

Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert.

Az Európai Bizottság német elnöke protokollhibát vétett, amikor a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök meghívását Kijevbe.

Elszabadult a képregényboom Magyarországon, tele vagyunk jobbnál jobb címekkel: ötöt ajánlunk a klasszikusoktól Harari világmegfejtéséig!

Budapest a költségvetéséből egymilliárd forintot különített el arra, hogy a politikusok helyett a városlakók dönthessék el, hogy mit fejlesszenek ebből a pénzből. De mire akarják költeni az adóforintokat a budapestiek?

Az elmúlt egy hónapban adták be az eddigi összes covid elleni oltás 58 százalékát, de ez nem egységesen oszlik el a világon. Mutatjuk, hogyan áll az oltásokkal Közép-Európa!

Sebastian Kurz osztrák kancellár sajtóinformációk szerint az FPÖ elnökével azt tervezte, hogy a szélsőjobboldali pártra cseréli le a Zöldeket a kormányban. Az FPÖ-frakció akadályozta ezt meg.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás