+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Ésik Sándor
2020. április 11. szombat, 19:54
Elkezdődött a napi 100 fertőződés és 8-10 halott időszaka: aki egy hangyahajszálnyit is ért a stratégiához, tudja, hogy ezen a ponton egyszerűen nincs vezércsere.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Csernavölgyi Istvánt tíz éve nevezték ki Székesfehérváron kórházigazgatónak. Az elmúlt tíz évben néha választási kampányokban előkerült a kórház, hogy ott ez meg az nem jó. De a kórház működik, az ország egyik legnagyobb súlyponti kórháza, fejlődik, alapvetően mindent tud, amelyet egy, az ország szerencsésebb vidékein levő nagy kórháznak kell.

 

Felkészül járványra, Csernavölgyi vezetésével. Csernavölgyi korábban díjakat kapott, most is épp egy díjra van felterjesztve. Majd egy hibás adatszolgáltatásért, amely nagy valószínűséggel nem az ő közvetlen feladata volt, lecserélik.

 

Miután tíz éve ő az igazgató, akármekkorát is hibázott,

 

most nem nagyon találnak olyan embert sehol, akinek nem azzal kell kezdenie, hogy összeszokik azzal a stábbal, amelyik tíz éve megszokta Csernavölgyi vezetési stílusát,

 

amelyik bízott a főnökében és akiben bízott a főnöke.

 

Mindezt abban a kórházban, amely a Budapest és Pest megye után legfertőzöttebb terület közepén van, amelyhez a budapesti agglomeráció nyugati része és a Dunántúl elég jelentős része tartozik, amelyiknek az intenzív terápiás kapacitása nélkül többmillió ember járvány elleni védelme omlik össze.

 

Mindezt valószínűleg napokkal azelőtt, hogy elkezdjen ütemesen betelni ez a kapacitás, ahogy a tömeges fertőződésekkel begyorsul a járvány.

 

Mindezt napokkal azelőtt, hogy kell arra posztra egy kőkemény ember, akinek élet-halál dolgában kell majd a legteljesebb orvosi integritással döntenie.

 

Van ott valaki, aki mögött áll tíz évnyi kifogástalan kórházvezetői teljesítmény. Ezt az embert lecserélik valami elcseszett űrlap miatt.

 

Valami elcseszett űrlap miatt most ügyeletben azok az orvosok, akik már amúgy is hulla fáradtak lehetnek, de tudják, hogy a neheze még most jön, azt találgatják, ki lesz Cserna’ helyett.

 

Vajon közülük „emelnek ki” valakit? Gondoljunk bele, hogy mennyi mersze lesz annak az embernek dönteni, amikor elődjét tíz év után egy hibás adatszolgáltatásra hivatkozással rúgják ki? És mennyire akarunk mi egy tétovázó embert arra a posztra, amelyiken el kell kezdeni eldönteni, hogy négy beteg közül melyik kettőt teszik rá a két szabad lélegeztetőgépre, ha elszabadul a járvány?

 

Vagy majd jön egy „ejtőernyős”? Na vajon ő fogja majd tudni, tíz év tapasztalattal, hogy melyik orvos az, akit ki kell cipelni a műtőből, mert ájulásig bír műteni, és melyik bírja majd nehezebben a terhelést, melyik főnővérnek kell udvarolni és melyiknek kicsit határozottabban odaszólni, hogy a következő napot is bírja ki talpon az osztály ápolószemélyzete élén?

 

Aki egy hangyahajszálnyit is ért a stratégiához, tudja, hogy ezen a ponton egyszerűen nincs vezércsere.

 

Egész addig a helyükön kell tartani a tiszteket, ameddig alkalmatlanságuk a front összeomlásával nem fenyeget. Ameddig tartják az arcvonalat és a fegyelmet, életveszélyes dolog lecserélni a parancsnokot, mert elbizonytalanítja a többieket. Az a felsővezető, aki ezt nem tudja, alkalmatlan, és még ennél is sokkal nagyobb hibákra képes.

 

Vagy esetleg nem is az az adatszolgáltatási gikszer az ok, hanem egy jó kis kinyírást próbálnak leplezni vele?

 

Mert ha ez történik, akkor nemcsak alkalmatlanságról, hanem aljasságról is szó van,

 

ami így, hogy elkezdődött a napi 100 fertőződés és 8-10 halott időszaka, különösen undorító.

 

Ésik Sándor posztja megjelent a Diétás Magyar Múzsán is. Olvasnál még tőle az Azonnalin? Katt ide!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egyhónapos szünet után megújul és visszatér az Azonnali podcastja, a Helyzet – új formátummal, logóval és tartalommal. Tartsatok velünk!

A Képzőművészeti Központ épülete hétfőn gyulladt ki, a pár éve felújított orgonát sem biztos, hogy meg lehet-e menteni.

Nem volt már hova beszállítaniuk, az éttermek bezártak a lockdown miatt.

Budapestről már csak Szkopjéba és Podgoricába lehet repülni.

Mint írják, az Európai Bizottság figyelmen kívül hagyja az európai polgárok hangját, és hiányzik belőle az empátia az EU őshonos nemzeti és nyelvi közösségeivel szemben.

A huszonhároméves ötletgazda szerint szakítani kell azzal, hogy a király többet ér, mint a dáma, mert azt üzeni, hogy a nők kevesebbet érnek, mint a férfiak.

Az olasz kormányfő az USA-t
és Kínát is Olaszország szövetségesének nevezte,
amin nagyon felháborodott a jobboldali ellenzék. Salvini bocsánatkérést vár el, szerinte ugyanis az egész koronavírus-járványért Kína a felelős.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás