A sorozat, ami tabu nélkül az életre tanít

2020.04.11. 19:02

2017-ben indult el a Netflix saját gyártású animációs sorozata, a Big Mouth, ami eddig 31 részen keresztül mutatta be, milyen is a pubertás élet: milyen változásokon megy keresztül ilyenkor az emberi test, és milyen pszichológiai és lelki megpróbáltatásokon kell átesnie egy tinédzsernek. De mit tanulhatnak belőle az idősebbek?

A sorozat, ami tabu nélkül az életre tanít

Immáron 3 évad és 31 rész óta tart a Netflix saját gyártású animációs sorozata, a Big Mouth, ami egy producer, Andrew Goldberg és egy humorista, Nick Kroll ötletéből született. A sorozat azonkívül, hogy bemutatja, milyen testi és lelki megpróbáltatásokon kell átesnie egy tinédzsernek, egy másik nagy problémára hívja fel a figyelmet: a testi változásokon kívül olyan nyíltan foglalkozik a szexualitással, ami a legtöbb családban tabunak számít.

Hormonszörnyek és a szégyenérzet

A sorozat egy hetedikes osztály életét mutatja be, ahol a gyerekek teste – mint ahogy a való életben is – változó tempóban fejlődik, ami miatt több konfliktushelyzet is kialakul a szereplők között. A történet alapja, hogy a két jó barát, Andrew (Nick Mulvaney) és Nick (Nick Kroll) más ütemben kezd éretté válni, akiket emiatt más megpróbáltatások érnek: miközben Andrew egy szörnynek látja magát, hogy megjelennek a szőrszálak a testén, addig Nick amiatt érzi rosszul magát, mert az ő teste lassabb ütemben fejlődik. Azonban ez csak egy konfliktushelyzet a karakterek között, hiszen testük változása mellett új, eddig őket nem igazán foglalkoztató dolgok is megjelennek: a szexualitás és a szerelem is.

Azonban a sorozat nemcsak róluk szól, hiszen a serdülőkoron nemcsak a fiúk esnek át, hanem ugyanúgy érinti a női nemet is, akiknek szintén megvannak a saját nehézségeik ebben az időszakban. A sorozat nem fél bemutatni, milyen érzelmi megterheltetésen megy keresztül egy lány az első menstruációs ciklus megjelenésénél, vagy a hirtelen megnövekedő, nem várt figyelem kapcsán, ahogy az eltérő testi érettség a lányokat is ugyanúgy kényesen érinti.

Ezen a változásokkal teli korszakon az ún. hormonszörnyek segítik át a karaktereket, akik a pubertárskori túlfűtött szexuális gondolatok manifesztációja mellett valódi segítséget is próbálnak nyújtani a testük felfedezését még csak megkezdő tizenéveseknek. Gyakran bonyolódnak párbeszédekbe a gyerekekkel, hol rosszabb, hol jobb tanácsokkal, de mivel ők felelnek a szereplők hormonháztartásáért, többnyire rossz, meggondolatlan döntésekhez meghozatalához segítik a szereplőket.

És itt jön képbe egy másik szereplő, a Shame Wizard, aki nevéhez hűen a gyerekek szégyenérzetéért felelős, és a szereplők belső félelmeit erősíti fel. Részben miatta alakul ki a szereplőkben a testképzavar, a depresszió és a meggondolatlan cselekvések utáni szégyenérzet.

Szerelem, drogok és a társaik

Azonban a test változásai mellett más kérdések is előtérbe kerülnek: a sorozat tabudöntögető módon beszél a szexuális orientációról, hiszen a sorozat meleg karaktere „a normálistól eltérő” gondolatai miatt más megpróbáltatások előtt áll, mint a kortársai, de van egy rész, ahol a biszexualitás és a pánszexualitás különbözőségéről beszélnek, és arról, milyen kettős mérce uralkodik a gondolkodásukban aközött, hogyha egy férfi vagy egy nő comingoutol.

De a tinédzserek megpróbáltatásai nemcsak a saját testiségükben és az abban bekövetkezett változásokban merülnek ki: szó esik itt az első alkoholos és drogos élményekről, a szülőkkel való kapcsolat megváltozásáról, de maga a csoporton belül kialakuló új kapcsolatokról, konfliktusokról és törésvonalakról, de olyan aktuális problémákról is, mint az okostelefon-függőség.

A sorozat emellett a szexuális felvilágosításra is nagy hangsúlyt fektet, ami annak függvényében nem is meglepő, hogy az Egyesült Államokban elég eltérő annak a minősége az államok között, de még az államokon belül is. Ezért a készítők egy egész részt szántak a Planned Parenthood nevű amerikai nonprofit szervezet bemutatására, ami a tanácsadás mellett egészségügyi ellátást, szexuális nevelést is biztosít az abortusz mellett. Utóbbi miatt gyakran nevezik „abortuszgyárnak” is, nem csak Amerikában, de akár itthon is – többnyire hamis információkat terjesztve.

Nem csak a címében nagyszájú

Ugyan mindebből úgy tűnhet, mintha a sorozat szexuális edukációs célokat valósítanak meg, a Big Mouth célközönsége elsősorban nem a sorozatban szereplő 12-13 évesek. A sorozat alkotói egy interjúban arról beszéltek, hogy ugyan vannak esetek, amikor a sorozat segíthet a mostani tinédzsereken, de elsőszámú célja, hogy

felhívja a figyelmet a sorozat által feszegetett a témákra, hogy normálisabb viták és diskurzusok alakuljanak ki az abortusz, a szexuális abúzus vagy az emberek szexuális tárgyiasítása kapcsán,

legyen az akár a családon belül vagy a közbeszédben.

Mindezt egy humoros narratívába csomagolva, hiszen a készítők saját tinédzserkori élményeiket és tapasztalataikat is megosztják a történet kapcsán: az egyik részben még ki is szólnak a nézőnek, hogy majd milyen jó is lesz ezekről az élményekről felnőtt korban egy filmet készíteni, amire jön is a reakció egy másik karaktertől, hogy egy élőszereplős megoldásért akár börtönbe is kerülhetnének a készítők.

Mivel a sorozat nem csak a tinédzsereknek szól, emiatt néha groteszknek illő jelenetek is vannak a sorozatban, például amikor a gyerekek közösen vitatkoznak Donald Trump elnökségéről, vagy szólnak be más republikánus politikusoknak, de az is meglepi a nézőt, amikor a 12 éves lányok öltözködése kapcsán felmerül az áldozathibáztatás narratívája is.

Emiatt a Big Mouth sokszor olyan témákat feszeget, amikor a néző rádöbben: ezek a problémák korosztálytól függetlenül végigkísérik az életünket. Legyen szó a testképzavarról, a stresszről, vagy akár a bizonytalanságokról. Néha kicsit kínos élményeket is kiváltva a nézőkből, de ahogy a sorozat kitalálója, Andrew Goldberg is elmondta:

attól, hogy valami titoknak vagy tabunak számít, nem feltétlenül jelenti azt, hogy ezek szégyenletes dolgok lennének.

FOTÓK: Big Mouth (Facebook)

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek