Nem maradnak el az érettségik, de csak az írásbeliket tartanák meg

2020.04.09. 12:12

Erről beszélt Maruzsa Zoltán közoktatási államtitkár az operatív törzs sajtótájékoztatóján, ahol kiderült: már több, mint százan fertőződtek meg a Pesti úti idősek otthonában. Az érettségik sorsáról jövő hét szerdán születik végleges döntés.

Nem maradnak el az érettségik, de csak az írásbeliket tartanák meg
Május 4-i kezdéssel megtartanák az érettségi vizsgákat, de azoknak a legtöbb esetben csak az írásbeli részét

– jelentette be az operatív törzs szokásos napi sajtótájékoztatóján Maruzsa Zoltán közoktatási államtitkár csütörtökön.

Az államtitkár elmondta: az érettségiket úgy kell megszervezni, hogy a köznevelési standardokon túl mindez megfeleljen a járványügyi előírásoknak is, így a nemzetközi példák alapján a közoktatási akciócsoport is gondolkozott azon, hogy mit lehetne kezdeni az érettségikkel. Maruzsa elmondta, a kormánynak az oktatási akciócsoport azt fogja javasolni, hogy az érettségiket tartsák meg.

Viszont azt kérték az érettségizőktől, hogy aki nem felvételizne feltétlenül a felsőoktatásba, az inkább jövőre érettségizzen. Az államtitkár szerint akinek nem létfontosságú, az jövőre nyugodtabb körülmények között érettségizhet majd, az idei érettségitől pedig visszaléphet.

A felvételizők számára is biztosítani szeretnék a lehetőséget az érettségire, de a lehető legrövidebb és legkevesebb személyes kontaktussal járó formában. Bejelentette:

a vizsgatárgyak szóbeli részei így nem kerülnének megrendezésre, az írásbeli vizsga lenne csak megtartva – ez egyébként is objektívebb, mint a szóbeli rész.

+ Szóbeli vizsgára csak az olyan tárgyaknál kerülne sor, amelyeknél az írásbeli vizsga nem megoldható, avagy az olyan diákok esetében, akik az írásbeli vizsgák alól fel lettek mentve. Maruzsa elmondása szerint így a szóbeli vizsgák számát a megszokott 320 ezerről 4500-ra lehetne csökkenteni.

Az írásbeliket is biztonságos körülmények között szeretnék megszervezni, a helyiségekben mindenhol tartanák a másfél méteres távolságot, egy helyiségben pedig legfeljebb tíz fő tartózkodhatna. Maruzsa úgy számolt, hogy csak az írásbelikkel az érettségiket 14 nap alatt lehetne lebonyolítani.

Ezek időpontját ugyanakkor előrehozni nem lehet, mert akkor sérülne a felkészülés lehetősége, eltolni pedig azért nem lehet, mert szeptembertől szeretnék megkezdeni a következő tanévet.

Így Maruzsáék jelenleg

május 4-i kezdéssel számolnak az írásbeli érettségi vizsgák tekintetében,

de erről a jövő hét szerdai kormányülésen születik csak végleges döntés.

Ezután Müller Cecília országos tisztifőorvos tartotta meg tájékoztatóját, és rögtön egy rendkívüli bejelentéssel kezdett:

A Pesti úti idősek otthonában az éjszaka végzett laborvizsgálatok alapján már több mint 100 fertőzött található. Müller emlékeztetett: az intézmények fenntartóinak óriási a felelőssége, a megfelelő feltételeket pedig nekik kellene biztosítaniuk. Egyúttal hozzátette: maga is felkeresi majd a helyszínt, hogy megnézze, hogyan zajlik a prevenció.

Ezen felül a Rózsa utcai idősotthonban is vannak megbetegedettek, de itt még tíz alatt jár a szám. Ezen esetek miatt Müller elmondta: az operatív törzs a kormányhivatalokon keresztül több, mint kétmillió sebészi maszkot és háromszázezer kesztyűt juttat el a bentlakásos idősotthonokba.

A tisztifőorvos elmondta, az elmúlt 24 órában elhunyt nyolc beteg, ők jellemzően idős, több megbetegedésben szenvedő állampolgárok. Egyikük azonban fiatal, csupán 48 éves volt, de ő is hosszú idő óta szenvedett krónikus megbetegedésben.

Jó hír viszont, hogy immár 96 fő távozhatott gyógyultan az egészségügyi intézményekből, és

öt főt is le lehetett venni a lélegeztetőgépekről.

Közülük hárman már az intenzív osztályt is elhagyhatták, ami azért is nagy eredmény, mert a lélegeztetőgépes kezeléstől már nehéz a visszaút. Lélegeztetőgépen jelenleg 58 beteg van.

Müller Cecília szólt a húsvét közeledtéről és az ezt övező, testi-lelki megtisztulásról is, és ha már erre kitért, ismertette, hogy hogyan is érdemes a járványhelyzet idején takarítani. Elmondta: a vírus a természetben nagyon sérülékeny jószág, ez a mi szerencsénk. Klórra is nagyon érzékeny, szóval minden felületet, ami bírja a hipót, kezeljük ezzel. Más felületeket vírusülő fertőtlenítőszeres kendővel töröljünk át.

Az allergiások viseljenek maszkot a takarításhoz, hiszen belélegezhetik a polleneket.

A mosdókban, fürdőkben ne sajnáljuk a fertőtlenítőszereket. A rúzsokat, kozmetikai szereket is érdemes áttörölni fertőtlenítő kendővel.

A konyhában a vágódeszka és a mosogatórongy a legszennyezettebb:

a rongyot lehetőleg ne is használjuk, a fa vágódeszkát pedig súroljuk el nagyon gondosan, de még jobb, ha helyette üveg vágódeszkát használunk, hiszen azt könnyebb fertőtleníteni.

Müller beszélt a belső megtisztulásról is: szerinte most a szeretetet ölelések nélkül kell egymás felé gyakorolni, de ettől még ne engedjük el a szokásos rituálékat, találjunk más módot arra, hogy tudjunk egymástól távol is időt szakítani egymásra. „A szeretet nagyon találékony tud lenni” – mondta.

A sajtótájékoztatón megszólalt Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője is:

32 kórházba juttatnak csütörtökön el védőeszközöket. Az alapellátásban dolgozó háziorvosok is kapnak védőeszközöket: most 520 ezer sebészeti szájmaszkot kapnak az alapellátásban dolgozók, és a továbbiakban is számíthatnak utánpótlásra. 3420 FFP2-maszk is érkezik a közeljövőben.

Szerdán négy repülőgépen érkeztek védőeszközök Kínából.

860 új személy került hatósági házi karanténba az elmúlt 24 órában, jelenleg összesen 16006 fő van hatósági karantén alatt. A rendőrség őket már több, mint 138 ezerszer ellenőrizte.

A kijárási korlátozások megszegésével kapcsolatban 4500-nál is több figyelmeztetést osztottak ki, a büntetés helyett ezen van a hangsúly. Ahol viszont ez nem használ, büntetni kellett, több mint ezer helyszíni bírságot, és 1218 esetben szabálysértési feljelentést is kellett tenni.

Az operatív törzs végül újságírói kérdésekre is válaszolt:

+ Mit tegyenek a munkavállalók, akik krónikus betegséggel küzdővel élnek együtt? Müller Cecília szerint ez nehéz kérdés, hiszen ha valaki elhagyja az otthonát, nő a fertőzés valószínűsége. A tisztifőorvos azt tanácsolta, hogy aki hazaér, a felsőruházatát, cipőjét hazaérkezéskor vegye le a lakáson kívül, rögtön mosson kezet, fürödjön és öltözzön át. A háztartásban pedig használjanak a családtagok külön eszközöket, és tartsák az ajánlott távolságot.

+ Megbízhatóak a neten beszerezhető gyorstesztek? Nem. Müller Cecília szerint a teszteléshez szakmai tudás szükséges, az internetről nem lehet semmi hasznosat beszerezni. Arra kérte azt, aki ilyet lát, jelentse.

+ Tesztelik a kórházakból idősotthonba visszatérőket? Igen, a kórházakban akár koronavírussal, akár más betegséggel vagy problémával kezelt időseket minden esetben tesztelik, mielőtt visszaengednék őket az intézményekbe.

+ Ellenőrzik a Kínából érkező eszközök minőségét? A tisztifőorvos szerint változó minőségűek a Kínából érkező eszközök. Az EU-ba csak CE jelzéssel ellátott eszközök érkezhetnek, ha nincs ilyen jelzés, nem garantált a megfelelő minőség sem. Azt nem tudtuk meg, hogy tesztelik-e az ilyen jelzés nélküli eszközöket, illetve, hogy a kínai termékeken van-e CE.

+ Lejárt forgalmi? Nem probléma. Akinek az eredeti kormányrendelet hatályvesztése után, de az új rendelet kihirdetése előtt járt le a forgalmi engedélye, megnyugodhat. A rendőrök ilyen esetekben eltekintenek az ellenőrzéstől.

Az operatív törzsnek mi is elküldtük a kérdéseinket, de ezekre nem kaptunk választ.

BORÍTÓKÉP: M1 Élő

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől
Galavits Patrik
Galavits Patrik az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek