+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő & Galavits Patrik
2020. április 9. csütörtök, 12:12
Erről beszélt Maruzsa Zoltán közoktatási államtitkár az operatív törzs sajtótájékoztatóján, ahol kiderült: már több, mint százan fertőződtek meg a Pesti úti idősek otthonában. Az érettségik sorsáról jövő hét szerdán születik végleges döntés.
Május 4-i kezdéssel megtartanák az érettségi vizsgákat, de azoknak a legtöbb esetben csak az írásbeli részét

 

– jelentette be az operatív törzs szokásos napi sajtótájékoztatóján Maruzsa Zoltán közoktatási államtitkár csütörtökön.

 

Az államtitkár elmondta: az érettségiket úgy kell megszervezni, hogy a köznevelési standardokon túl mindez megfeleljen a járványügyi előírásoknak is, így a nemzetközi példák alapján a közoktatási akciócsoport is gondolkozott azon, hogy mit lehetne kezdeni az érettségikkel. Maruzsa elmondta, a kormánynak az oktatási akciócsoport azt fogja javasolni, hogy az érettségiket tartsák meg.

 

Viszont azt kérték az érettségizőktől, hogy aki nem felvételizne feltétlenül a felsőoktatásba, az inkább jövőre érettségizzen. Az államtitkár szerint akinek nem létfontosságú, az jövőre nyugodtabb körülmények között érettségizhet majd, az idei érettségitől pedig visszaléphet.

 

A felvételizők számára is biztosítani szeretnék a lehetőséget az érettségire, de a lehető legrövidebb és legkevesebb személyes kontaktussal járó formában. Bejelentette:

 

a vizsgatárgyak szóbeli részei így nem kerülnének megrendezésre, az írásbeli vizsga lenne csak megtartva – ez egyébként is objektívebb, mint a szóbeli rész.

 

+ Szóbeli vizsgára csak az olyan tárgyaknál kerülne sor, amelyeknél az írásbeli vizsga nem megoldható, avagy az olyan diákok esetében, akik az írásbeli vizsgák alól fel lettek mentve. Maruzsa elmondása szerint így a szóbeli vizsgák számát a megszokott 320 ezerről 4500-ra lehetne csökkenteni.

 

Az írásbeliket is biztonságos körülmények között szeretnék megszervezni, a helyiségekben mindenhol tartanák a másfél méteres távolságot, egy helyiségben pedig legfeljebb tíz fő tartózkodhatna. Maruzsa úgy számolt, hogy csak az írásbelikkel az érettségiket 14 nap alatt lehetne lebonyolítani.

 

Ezek időpontját ugyanakkor előrehozni nem lehet, mert akkor sérülne a felkészülés lehetősége, eltolni pedig azért nem lehet, mert szeptembertől szeretnék megkezdeni a következő tanévet.

 

Így Maruzsáék jelenleg

 

május 4-i kezdéssel számolnak az írásbeli érettségi vizsgák tekintetében,

 

de erről a jövő hét szerdai kormányülésen születik csak végleges döntés.

 

Ezután Müller Cecília országos tisztifőorvos tartotta meg tájékoztatóját, és rögtön egy rendkívüli bejelentéssel kezdett:

 

A Pesti úti idősek otthonában az éjszaka végzett laborvizsgálatok alapján már több mint 100 fertőzött található. Müller emlékeztetett: az intézmények fenntartóinak óriási a felelőssége, a megfelelő feltételeket pedig nekik kellene biztosítaniuk. Egyúttal hozzátette: maga is felkeresi majd a helyszínt, hogy megnézze, hogyan zajlik a prevenció.

 

Ezen felül a Rózsa utcai idősotthonban is vannak megbetegedettek, de itt még tíz alatt jár a szám. Ezen esetek miatt Müller elmondta: az operatív törzs a kormányhivatalokon keresztül több, mint kétmillió sebészi maszkot és háromszázezer kesztyűt juttat el a bentlakásos idősotthonokba.

 

A tisztifőorvos elmondta, az elmúlt 24 órában elhunyt nyolc beteg, ők jellemzően idős, több megbetegedésben szenvedő állampolgárok. Egyikük azonban fiatal, csupán 48 éves volt, de ő is hosszú idő óta szenvedett krónikus megbetegedésben.

 

Jó hír viszont, hogy immár 96 fő távozhatott gyógyultan az egészségügyi intézményekből, és

 

öt főt is le lehetett venni a lélegeztetőgépekről.

 

Közülük hárman már az intenzív osztályt is elhagyhatták, ami azért is nagy eredmény, mert a lélegeztetőgépes kezeléstől már nehéz a visszaút. Lélegeztetőgépen jelenleg 58 beteg van.

 

Müller Cecília szólt a húsvét közeledtéről és az ezt övező, testi-lelki megtisztulásról is, és ha már erre kitért, ismertette, hogy hogyan is érdemes a járványhelyzet idején takarítani. Elmondta: a vírus a természetben nagyon sérülékeny jószág, ez a mi szerencsénk. Klórra is nagyon érzékeny, szóval minden felületet, ami bírja a hipót, kezeljük ezzel. Más felületeket vírusülő fertőtlenítőszeres kendővel töröljünk át.

 

Az allergiások viseljenek maszkot a takarításhoz, hiszen belélegezhetik a polleneket.

 

A mosdókban, fürdőkben ne sajnáljuk a fertőtlenítőszereket. A rúzsokat, kozmetikai szereket is érdemes áttörölni fertőtlenítő kendővel.

 

A konyhában a vágódeszka és a mosogatórongy a legszennyezettebb:

 

a rongyot lehetőleg ne is használjuk, a fa vágódeszkát pedig súroljuk el nagyon gondosan, de még jobb, ha helyette üveg vágódeszkát használunk, hiszen azt könnyebb fertőtleníteni.

 

Müller beszélt a belső megtisztulásról is: szerinte most a szeretetet ölelések nélkül kell egymás felé gyakorolni, de ettől még ne engedjük el a szokásos rituálékat, találjunk más módot arra, hogy tudjunk egymástól távol is időt szakítani egymásra. „A szeretet nagyon találékony tud lenni” – mondta.

 

A sajtótájékoztatón megszólalt Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője is:

 

32 kórházba juttatnak csütörtökön el védőeszközöket. Az alapellátásban dolgozó háziorvosok is kapnak védőeszközöket: most 520 ezer sebészeti szájmaszkot kapnak az alapellátásban dolgozók, és a továbbiakban is számíthatnak utánpótlásra. 3420 FFP2-maszk is érkezik a közeljövőben.

 

Szerdán négy repülőgépen érkeztek védőeszközök Kínából.

 

860 új személy került hatósági házi karanténba az elmúlt 24 órában, jelenleg összesen 16006 fő van hatósági karantén alatt. A rendőrség őket már több, mint 138 ezerszer ellenőrizte.

 

A kijárási korlátozások megszegésével kapcsolatban 4500-nál is több figyelmeztetést osztottak ki, a büntetés helyett ezen van a hangsúly. Ahol viszont ez nem használ, büntetni kellett, több mint ezer helyszíni bírságot, és 1218 esetben szabálysértési feljelentést is kellett tenni.

 

Az operatív törzs végül újságírói kérdésekre is válaszolt:

 

+ Mit tegyenek a munkavállalók, akik krónikus betegséggel küzdővel élnek együtt? Müller Cecília szerint ez nehéz kérdés, hiszen ha valaki elhagyja az otthonát, nő a fertőzés valószínűsége. A tisztifőorvos azt tanácsolta, hogy aki hazaér, a felsőruházatát, cipőjét hazaérkezéskor vegye le a lakáson kívül, rögtön mosson kezet, fürödjön és öltözzön át. A háztartásban pedig használjanak a családtagok külön eszközöket, és tartsák az ajánlott távolságot.

 

+ Megbízhatóak a neten beszerezhető gyorstesztek? Nem. Müller Cecília szerint a teszteléshez szakmai tudás szükséges, az internetről nem lehet semmi hasznosat beszerezni. Arra kérte azt, aki ilyet lát, jelentse.

 

+ Tesztelik a kórházakból idősotthonba visszatérőket? Igen, a kórházakban akár koronavírussal, akár más betegséggel vagy problémával kezelt időseket minden esetben tesztelik, mielőtt visszaengednék őket az intézményekbe.

 

+ Ellenőrzik a Kínából érkező eszközök minőségét? A tisztifőorvos szerint változó minőségűek a Kínából érkező eszközök. Az EU-ba csak CE jelzéssel ellátott eszközök érkezhetnek, ha nincs ilyen jelzés, nem garantált a megfelelő minőség sem. Azt nem tudtuk meg, hogy tesztelik-e az ilyen jelzés nélküli eszközöket, illetve, hogy a kínai termékeken van-e CE.

 

+ Lejárt forgalmi? Nem probléma. Akinek az eredeti kormányrendelet hatályvesztése után, de az új rendelet kihirdetése előtt járt le a forgalmi engedélye, megnyugodhat. A rendőrök ilyen esetekben eltekintenek az ellenőrzéstől.

 

Az operatív törzsnek mi is elküldtük a kérdéseinket, de ezekre nem kaptunk választ.

 

BORÍTÓKÉP: M1 Élő

 

 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német exállamfőnél mondott fel, hogy rajthoz álljon a temesvári polgármester-választáson a 36 éves Dominic Fritz. Az USR-s politikus az Azonnalinak elmesélte, mennyire néznek rá ferde szemmel a románok. Interjú!

Új heti borajánló sorozat indul az Azonnalin: mostantól minden héten elmondjuk, miből tartalékolj be jövő hétre!

A februári fiaskó után – mikor a két magyar lista széthúzása miatt először nem jutott magyar párt a szlovák parlamentbe – az MKP, a Híd és az Összefogás egy közös pártban egyesülne.

De miért lett a „galambetetés” az orosz ellenzéki tüntetések szimbóluma? Elmagyarázzuk!

Perlusz Sándor korábbi balettmester azt visszavonta, hogy kirúgták volna kollégáját a táncművészetiről, azt viszont nem, hogy az érintett kolléga kikezdett fiúkkal.

Még 2010-ben publikált egy iszlámellenes könyvet Thilo Sarrazin, de csak most zárták ki az SPD-ből. Pedig már berlini pénzügyi szenátorsága is elég ok lett volna erre.

A hét kérdése

Maradjon Lukasenka? Jöjjön a rezsimváltás? Egyesüljenek az oroszokkal? Vagy Litvániával? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás