+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin & Fekő Ádám
2020. április 8. szerda, 09:47
A jelenlegi korlátozások fenntartását kérte Karácsony Gergely és Szita Károly a kormánytól a maratoni késést és nagyon kevés konkrétumot felmutató sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.

Miután az operatív törzs szerdára ígérte, hogy javaslatot tesz a kormánynak az eddigi, eredetileg szombatig érvényben lévő kijárási korlátozások esetleges meghosszabbítására, enyhítésére vagy szigorítására, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető minisztere közös sajtótájékoztatót tartott Budapest ellenzéki főpolgármesterével, Karácsony Gergellyel a Miniszterelnöki Kabinetirodának helyet adó budavári Karmelita kolostor udvarán. A szerda reggeli kormányülésen Karácsony mellett résztvett a megyei jogú városok polgármestereit tömörítő szervezet elnöke, Szita Károly kaposvári fideszes polgármester is.

 

Az eredetileg 9.45-re meghirdetett sajtótájékoztatót végül 11 órakor sikerült megtartani, kiegészülve Szita Károllyal, aki mielőtt a mikrofonhoz lépett volna, odaszólt Gulyás Gergelynek, hogy „csak hagyjál valamit, jó?”

 

Az elsőként a mikrofonhoz lépő Gulyás Gergely arról beszélt, hogy miután szombaton lejárnak az eddig bevezetett kijárási korlátozások, a kormány szükségét érezni tárgyalni a kormányülésen a főpolgármesterrel és a megyei jogú városokat képviselő kaposvári polgármesterrel a hogyan továbbról. Minden ellenkező híresztelés ellenére igenis partnerként tekint a kormány az önkormányzatokra, fogalmazott Gulyás, hozzátéve: a jelenlegi, még hosszú hónapokat igénybe vevő helyzet persze mindenkitől komoly áldozatokat kíván.

 

„A kapcsolat továbbra is fennmarad, és eddig is megvolt” – mondta Gulyás Gergely. Szerinte a politikai viták ideje nem most van, így reméli, az összefogás határozza meg a következő időszakot.

 

Ekkor lépett mikrofon elé Budapest főolgármestere, Karácsony Gergely, aki több verzióban is elmondta, mennyire örül annak, hogy megindult a párbeszéd az önkormányzatok és a kormány között, ugyanis „ez most az igazi nemzeti összefogás ideje.” Karácsony állítása szerint három dolgot kért a kormányülésen:

 

1. A jelenlegi korlátozásokat még legalább egy hónapig tartsák fenn.

 

2. A kormány kezdjen el egyeztetetni az önkormányzati szövetségekkel.

 

3. Végezzenek több szűrést az idősotthonokban.

 

Ha jól értettük, mindháromra pozitív választ kapott, bár egyértelmű bejelentések nem születtek, és ezen nem változtatott Szita Károly sem.

 

A társai kívánunk lenni a kormányban abban, hogy minél több életet menthessünk, mert erről szóltak az elmúlt hetek, és erről szólnak a következők is – fogalmazott Szita Károly. Szerinte minimum fenn kell tartani az eddigi kijárási korlátozásokat, ám több polgármester véleménye szerint a szigorítás sem ördögtől való, különös tekintettel a húsvéti ünnepekre. Mint elmondta, a jó idő miatt lazul az eddigi fegyelem, egyre többen jelennek meg a közterületeken és az üdülőhelyeken.

 

Szerinte Karácsony azért emlegetett egy hónapot, mert a nagyvárosok polgármesterei decemberben még egy békeidei, ambíciózus költségvetést kezdtek el tervezni: „Nem álmodtunk akkor koronavírusról, eszünkbe se jutott.” Szerinte

 

az önkormányzati költségvetések teljes átstrukturálására van szükség, mondván „a holnap nem olyan lesz, mint a ma”.

 

Szerdára virradóan 11 új halottja és 78 új fertőzöttje lett itthon a koronavírus-járványnak, a legfrissebb adatokat itt foglaltuk össze.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Fókuszban a születésnapos, de azt sem hallgatjuk el, hogy közben Soros György már a HBO-ba is bevásárolta magát!

Indiában növekszik ugyan a koronavírus-fertőzések száma, mégis a szigorú intézkedések enyhítése mellett döntöttek.

Az aktív esetek és az új fertőzöttek száma pedig lényegében stagnál.

A hatóságok nem tudtak volna mindenkit ellenőrizni – többek között erre hivatkozva hozta nyilvánosságra a házi karanténra ítélt emberek nevét a montenegrói kormány.

A Microsoft szerint nem a koronavírus-járvány miatt volt szükség az elbocsátásokra.

Péntekről szombatra sokan, 118-an gyógyultak fel a koronavírusból, de eközben sajnos újabb hét beteg elhunyt.

Egész Európában egyedülálló módon korlátozásokkal engedik vissza a nézőket hétvégén a magyar stadionokba, így összejött az, amiről élő ember nem hitte, hogy összejöhet!

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Twitter megosztás Google+ megosztás