Karácsony Gergely a korlátozások meghosszabbítását kéri a kormánytól

2020.04.08. 09:47

A jelenlegi korlátozások fenntartását kérte Karácsony Gergely és Szita Károly a kormánytól a maratoni késést és nagyon kevés konkrétumot felmutató sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.

Karácsony Gergely a korlátozások meghosszabbítását kéri a kormánytól

Miután az operatív törzs szerdára ígérte, hogy javaslatot tesz a kormánynak az eddigi, eredetileg szombatig érvényben lévő kijárási korlátozások esetleges meghosszabbítására, enyhítésére vagy szigorítására, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető minisztere közös sajtótájékoztatót tartott Budapest ellenzéki főpolgármesterével, Karácsony Gergellyel a Miniszterelnöki Kabinetirodának helyet adó budavári Karmelita kolostor udvarán. A szerda reggeli kormányülésen Karácsony mellett résztvett a megyei jogú városok polgármestereit tömörítő szervezet elnöke, Szita Károly kaposvári fideszes polgármester is.

Az eredetileg 9.45-re meghirdetett sajtótájékoztatót végül 11 órakor sikerült megtartani, kiegészülve Szita Károllyal, aki mielőtt a mikrofonhoz lépett volna, odaszólt Gulyás Gergelynek, hogy „csak hagyjál valamit, jó?”

Az elsőként a mikrofonhoz lépő Gulyás Gergely arról beszélt, hogy miután szombaton lejárnak az eddig bevezetett kijárási korlátozások, a kormány szükségét érezni tárgyalni a kormányülésen a főpolgármesterrel és a megyei jogú városokat képviselő kaposvári polgármesterrel a hogyan továbbról. Minden ellenkező híresztelés ellenére igenis partnerként tekint a kormány az önkormányzatokra, fogalmazott Gulyás, hozzátéve: a jelenlegi, még hosszú hónapokat igénybe vevő helyzet persze mindenkitől komoly áldozatokat kíván.

„A kapcsolat továbbra is fennmarad, és eddig is megvolt” – mondta Gulyás Gergely. Szerinte a politikai viták ideje nem most van, így reméli, az összefogás határozza meg a következő időszakot.

Ekkor lépett mikrofon elé Budapest főolgármestere, Karácsony Gergely, aki több verzióban is elmondta, mennyire örül annak, hogy megindult a párbeszéd az önkormányzatok és a kormány között, ugyanis „ez most az igazi nemzeti összefogás ideje.” Karácsony állítása szerint három dolgot kért a kormányülésen:

1. A jelenlegi korlátozásokat még legalább egy hónapig tartsák fenn.

2. A kormány kezdjen el egyeztetetni az önkormányzati szövetségekkel.

3. Végezzenek több szűrést az idősotthonokban.

Ha jól értettük, mindháromra pozitív választ kapott, bár egyértelmű bejelentések nem születtek, és ezen nem változtatott Szita Károly sem.

A társai kívánunk lenni a kormányban abban, hogy minél több életet menthessünk, mert erről szóltak az elmúlt hetek, és erről szólnak a következők is – fogalmazott Szita Károly. Szerinte minimum fenn kell tartani az eddigi kijárási korlátozásokat, ám több polgármester véleménye szerint a szigorítás sem ördögtől való, különös tekintettel a húsvéti ünnepekre. Mint elmondta, a jó idő miatt lazul az eddigi fegyelem, egyre többen jelennek meg a közterületeken és az üdülőhelyeken.

Szerinte Karácsony azért emlegetett egy hónapot, mert a nagyvárosok polgármesterei decemberben még egy békeidei, ambíciózus költségvetést kezdtek el tervezni: „Nem álmodtunk akkor koronavírusról, eszünkbe se jutott.” Szerinte

az önkormányzati költségvetések teljes átstrukturálására van szükség, mondván „a holnap nem olyan lesz, mint a ma”.

Szerdára virradóan 11 új halottja és 78 új fertőzöttje lett itthon a koronavírus-járványnak, a legfrissebb adatokat itt foglaltuk össze.

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől
Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek