+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2020. április 8. szerda, 14:04
A rendőrség statisztikái alapján az illegális határátlépésre készülők nagyon fegyelmezettek a járvány miatti válsághelyzet óta.

Most, hogy a hivatalos álláspont szerint az egész országban, ezen belül is főleg Budapesten kezdenek lazábban viselkedni az emberek, és hagyják el akár hosszabb időre az otthonukat a kijárási korlátozások ellenére, érdemes rámutatni, hogy a rendőrség statisztikái alapján van egy réteg, ami fegyelmezetten követi a kéréseket:

 

ők az illegális migránsok.

 

FORRÁS: POLICE.HU

 

A rendőrség honlapjának statisztikái szerint a magyar korlátozások életbe lépése óta gyakorlatilag megszűnt az addig létező migráció Magyarország felé: míg a kilencedik héten, március elején még valamivel több, mint ezer ember kísérelt meg belépni az országba illegálisan, ráadásul 91 embert elő is állítottak, addig a bejelentésre gyakorlatilag megszűnt létezni a probléma:

 

+ Az év tizenkettedik hetében tehát március 16. és 22. között összesen tizenegy tiltott határátlépést akadályoztak meg, 164 embert tartóztattak fel, majd kísértek át IBH-kapun (Ideiglenes Biztonsági Határzár, ezeken vissza kísérik a feltartóztatottakat a másik országba), illetve összesen 28 embert állítottak elő.

 

+ Az azt követő héten húsz ember akart csak bejönni, 73-at tartóztattak fel ideiglenesen, és ötöt állítottak elő.

 

+ Március utolsó hetében pedig senkit nem vettek őrizetbe, összesen 12 tiltott határátlépést akadályoztak meg, és 21 embert tartóztattak fel.

 

Az okok persze sok részből állhatnak össze: a koronavírus miatt jelenleg a szokásosnál is kevésbé működik a szabad mozgás országok között, mint normális helyzetben, illetve a déli szomszédainknál is alkalmazott kijárási tilalmak és korlátozások is csökkenthetik ezt a számot, de a lényeg, hogy a világjárvány óta tulajdonképpen nem is létezik migráció Magyarországon.

 

FOTÓ: Wikimedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Szigorúbb korlátozások várnak azokra, akik nem vesznek részt a tömeges tesztelésen.

Noha Budapesten és Dél-Tirolban is elmaradnak idén a karácsonyi vásárok, Ausztria fővárosa ragaszkodik hagyományaihoz.

A koronavírus mikrorészecskéi az arcpajzsnak lényegében minden oldaláról bejuthatnak az ember szájába és orrába, az ugyanis nem zár szorosan.

A szokásos ellenzéki tüntetés mellett a hétvégén a rezsim mellett is lesz egy tüntetés.

A zoknik azonban kevesebb, mint 2000 eurót értek.

A hét kérdése

Európa egyre több országában vezetnek be korlátozásokat a növekvő esetszámok miatt, emiatt elképzelhető, hogy lassan Magyarország is szigorítani fog. Te milyen korlátozásokat vállalnál be?

Azért ide elnéznénk

Ha vannak megunt ruhadarabjaid, akkor most elcserélheted őket. A gazdátlanul maradt ruhákat jótékony célokra ajánlják majd fel. Október 24, Auróra.

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Twitter megosztás Google+ megosztás