+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Fekő Ádám
2020. április 7. kedd, 17:59
A koronavírus óta Magyarország köztársasági elnöke tulajdonképpen Győrfi Pál lett: de akkor mégis mire tartjuk a már szimbolikus jelentőséggel sem bíró Áder Jánost?

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Magyarország az a típusú hely, ahol több generáció él együtt a magárahagyottság gondolatával. Nem sírás ez, egyszerűen tény: az állam képviselőire igazából csak a legritkább esetben lehet számítani bármiben is, legyen szó az önálló élet elkezdéséről, költözésről, oktatásról akár. Ezért történhetett meg az, hogy magyar politikustól általában nem várunk el teljesítményt, és megelégszünk azzal, ha jól beszól Brüsszelnek/az ellenzéknek/a kormánynak, a dolgok jobbá tételét pedig rábízzuk mindenki másra.

 

Így lett Budapestől egy minden akadály ellenére világviszonylatban is fasza város, így születtek meg közösségi kertek, így született a Prezi, csak hogy ne a szokásos szódásszifon-Rubik-kocka vonalon mozogjak, de persze ezeknek a találmányoknak sem volt köze az államhoz.

 

Eközben az állam képviselőire egyetlen feladat hárult: az, hogy beszéljenek, és hitessék el, velünk vannak. Nem olyan nagy truváj ez, ráadásul minta is van. Senki ne gondolja, hogy a 93 éves Erzsébet királynő olyan nagyon bele tudott valaha is szólni bármibe a koronavírussal küzdő briteknél, mégis többmillió embert nyugtatott meg, amikor tévés beszédet mondott. Ezek a tisztségek ilyenek: léteznek belőlük komoly jogkörökkel bírók és léteznek szimbolikusak.

 

Bár léteznek körök, amik szerint a mai napig az lenne az egészséges, ha egy zárt elitcsalád teljesen kiszámíthatatlan képességekkel rendelkező sarja is képviselne minket, Magyarországon végül úgy alakult, hogy nyoma sem maradt a királyságnak a koronán kívül. Annyira speciel nem is baj, hogy nem tartunk el még egy tökfelesleges embert és családját az adónkból, pláne mivel rendelkezünk egy a modernkori európai királyokhoz hasonlóan csupán szimbolikus jelentőségű pozícióval, az pedig a köztársasági elnök.

 

Persze papíron rendelkezhetne nagyobb súllyal is, de fogadjuk el, hogy valahogy úgy alakult történelmileg, hogy II. Erzsébethez hasonlóan a magyar köztársasági elnök sem szól bele a napi politikába.

 

A magyar rendszerben az elnöknek amúgy is kevés hatalma van például Franciaországhoz vagy Romániához képest, de még ezen a rendszeren belül is alig szokás élni a meglévő jogkörökkel: bár kezdeményezhetne akár alkotmánymódosítást is, ilyenre eddig nem volt példa. Ezért különösebb jelentősége sincs annak, ki az.

 

Jó-jó, lehet kiabálni Göncz Árpádot, de ha a szívünkre tesszük a kezünket, akkor azért beismerhetjük, neki is inkább a köztársasági elnökké válás előtti élete miatt volt meg a respektje. Nem véletlenül, hiszen még ha le is szedjük a politikai részét Göncz életének, akkor is egyértelmű mennyivel nagyobb szellemi teljesítmény lefordítani a Gyűrűk Ura-trilógiát, mint bármi, amit a rendszerváltás óta fel tudott mutatni a magyar parlament.

 

Nyilván voltak szimpatikusabb köztársasági elnökök: Sólyom László például klasszikus fideszárva-címlapfiúvá változott, Schmitt Pálon lehetett nevetni, Mádl Ferenc pedig emlékeim szerint látványosan nem mindig értette, miért csinálja ezt az egészet. 

 

A lényeg, hogy tudjon viselkedni kicsit az ország apjaként, nagyapjaként, és ha megszólal, akkor figyelünk rá valamiért.

 

Elvileg valami ilyesminek kéne megfelelnie Áder Jánosnak is. Ehhez képest szerintem a legtöbben velem együtt január 1-jén látták utoljára beszélni, miközben itt van egy világjárvány, amibe épp emberek halnak bele, lassan rámegy az egész gazdaság, és apokaliptikusabb víziók szerint pedig még az is benne van a pakliban, hogy az Európai Unió végét fogja jelenteni a koronavírus.

 

Nem kell ilyenkor világot megváltani, elég imitálni a figyelmet, amivel nem is túrna ki senkit Áder: Orbán Viktor ettől még simán játszhatja az erőskezű kormányzót, pont van még mellette hely valakinek, aki biztató stílusban elmondja: #maradjotthon.

 

Ez nyilván nem történik meg, hiszen Áder összesen arra a pár tollvonásra került elő, ameddig aláírta Orbán felhatamazását, aztán vissza is tért azokhoz a köztársaságielnöki teendőkhöz, amikről élő ember nem tudja, mit takarnak.

 

Ezek után nem is vagyunk annyira meglepődve, hogy ahogy minden tényleg fontos teendőt, hogy ezt a pozíciót is kiszervezte a kormány:

 

a koronavírus-járvány kezdete óta Magyarország köztársasági elnöke tulajdonképpen Győrfi Pál lett.

 

Az Országos Mentőszolgálat szóvivője mindenhol felbukkanó tekintetéből és félreismerhetetlen hangjából mémek születtek. Győrfit el tudja érni a sajtó, és válaszol is kérdésekre. Lelkesítő, de oktató üzenetei annyira összekötődtek ezzel a zavaros időszakkal, hogy azon a legtöbben már csak röhögtek, amikor a tájékoztatás jegyében egy előre felvett Győrfi Pál-üzenetet is kaptak telefonon.

 

Ezzel onnan nézve nincs is semmi baj, hogy Győrfi Áderrel szemben pártállástól függetlenül képes elérni a figyelmet, de onnan nézve elég szomorú, hogy havonta már majdnem hárommillió forintot fizetünk valakinek évente egy olyan köszöntőért, amit eleve csak részegek látnak.

 

Még mázli, hogy ahogy végül is mindent, úgy a köztársasági elnöki feladatokat is meg tudja oldani a magyar társadalom tehetséges része politikusok nélkül. Írjuk csak hozzá a listához nyugodtan.

 

Olvass még Fekő Ádámtól az Azonnalin! Vitáznál vele? Írj nekünk!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

2022-ben minden egyéni körzetben közös jelöltet akarnak állítani, országosan pedig egyetlen közös programmal vágnának neki a választásoknak.

Az IT-szektor emigrációval fenyeget, ha tovább folytatódik az erőszak, de már az orvosok is beálltak tüntetni. Mutatjuk, mi történt éjjel Belaruszban.

Kristálytiszta érvelés: dolgozni nem dolgoznak, így van idejük lázadozni, korzózni az utcán.

Így tiltakoznak a rendőri brutalitás ellen, no meg azért, mert több ezer embert tartóztattak le a rendőrök: arról, hogy velük mi történik, napok óta alig tudni valamit.

Hiába állt össze a Strache-lista, Strache indulása még mindig kétséges, mivel az FPÖ bejelentette: még a választások előtt óvást nyújt be az egész Team Strache ellen.

Egyszer már biztosan, ezt maga a belarusz belügyminisztérium közölte. Egyre több kép és videó is előkerül az őrizetbe vett tüntetőkkel szembeni rendőri brutalitásról.

Harmadik nap is folytatódtak a tüntetések Belaruszban. A tüntetők ezúttal jóval decentralizáltabbak voltak, este hattól pedig lekapcsolták a teljes belarusz internetet.

A hét kérdése

Nem csak a Balatonnál magasabbak a szokottnál az árak, a horvát sajtó a dalmáciai árakon háborog. Szavazz: te fizetnél 1000 forintot érte?

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás