Karanténreceptek, avagy mit főzzünk az otthoni bezártság idején? Politikusok segítenek!

Szerző: Hutter Marianna
2020.04.05. 19:12

Már hetek óta otthon vagy, home office-olsz, és már fogalmad sincs, hogy mit főzzél ahhoz, hogy ne minden nap ugyanazt edd? Karanténreceptekkel segít az Azonnali, politikusok adnak tippeket.

Karanténreceptek, avagy mit főzzünk az otthoni bezártság idején? Politikusok segítenek!

Azoknak, akik a koronavírus miatt kénytelenek a tartósabb otthoni munka intézményével megismerkedni, nemcsak a munkavégzés megváltozott feltételei okozhatnak problémát, de az is, hogy most a kijárási korlátozások idején mégis hogyan oldják meg a napi étkezéseket. Az Azonnali ebben szeretne segíteni azzal, hogy a home office mellett könnyen, gyorsan elkészíthető recepteket mutatunk be.

Sorozatunk első részében politikusokat kértünk fel erre, hiszen ez is egy olyan szakma, amitől hagyományosan idegen az otthoni munkavégzés.

Megkérdeztük a politikusokat, mit és miből főznek a járvány miatti bezártság idején.

Először is: ki mire figyel a bevásárlásnál? 

„Igyekszem minél ritkábban a boltba menni, 3-4 naponta elég, csak kenyérért járunk mindennap a pékségbe” – írta az Azonnalinak Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke hozzátéve: nem halmoznak fel 50 kilónyit semmiből. Ehhez hasonlóan a momentumos Hajnal Miklós se halmoz fel,

plusz 5 kiló liszt helyett inkább vesz még egy banánt.

Ő egyébként hetente egyszer-kétszer jár a két sarokra lévő diszkontba, és az alapján dönt, amit talál, mert sajnos sokszor üresek már a polcok.

A Jobbik országgyűlési képviselője, Varga-Damm Andrea arról írt: hetente egyszer mennek vásárolni. „Összeírjuk, mi hiányzik, s csak azt vesszük meg. Nem változtattunk az étkezési szokásainkban az élelmiszerek  jellegét illetően, így a szempont csak az, hogy mit szeretünk.” Az LMP frakcióvezetője, Keresztes László Lóránt azt írta: kizárólag az ő feladata a vásárlás, a 65 éven felüli szülei igényeit is ide értve. „Az élelmiszerek esetében járványhelyzettől függetlenül is – ha lehet – a hazait, sőt, a helyit részesítem előnyben.”

Rendelés vagy inkább főzés?

„Szerencsére több időm van főzni, és két gyerek napi ötszöri étkeztetését máshogy nem is lehet megoldani. Inkább gyorsan elkészíthető, egészségesebb ételeket tálalok sok zöldséggel” – írta Szabó Tímea. Egy iskolás és egy bölcsis gyerek mellett nem fér most bele, hogy töltött káposztát göngyöljön, mondta. 

Hozzájuk hasonlóan Varga-Damm Andreák is nagy részt otthon érkeznék, de heti egy napon kivételt tesznek. „A család kedvenc étterme ugyanis 12 és 15 óra között nyitva van, s szeretnénk azzal támogatni őket ebben a nehéz gazdasági helyzetben, hogy hetente egyszer náluk ebédelünk. Rendkívül biztonságos körülményeket alakítottak ki.”

Hajnal Miklós március közepe óta otthonról dolgozik, így többet tud főzni.

„Viszont eddig a karanténkonyha nem Gordon Ramsayt, hanem inkább a kollégiumi éveket idézi:

a kulináris képességeim korlátjait reálisan látva napközben egy sült csirke valamilyen mártással, vagy egy tészta, egészségesebb napokon egy jobbféle saláta nálam már bőven kielégítő.”

Jöjjenek a receptek!

„Amit mi most, a korlátozások alatt próbáltunk ki először, az a saját kenyér elkészítése volt”

– írta Hollik István KDNP-s országgyűlési képviselő – egyben a Fidesz kommunikációs igazgatója – , aki családjával dagasztásmentes kenyeret készített, melynek rendkívüli egyszerű az elkészítése. „A végeredmény egy lukacsos, mediterrán típusú, nagyon ízletes kenyér lett. Mindenkinek csak ajánlani tudom!”

Elkészítés:

1. 50 dkg lisztet, 2 mokkáskanál sót és 1/2 mokkáskanál szárított élesztőt jól összekeverünk.

2. Hozzáadunk 4,5 dl vizet és összekeverjük kanállal. Sűrű nokedlitészta-állagot kapunk.

3. Takarjuk le egy éjszakára.

4. Reggel lisztes kézzel egy sütőlapra helyezett sütőpapíron formázzuk meg, majd kb. 1 órát hagyjuk állni. 

5. Vágjuk be a tésztát és spricceljük meg a tetejét némi vízzel és egy 250 fokra előmelegített sütőbe tegyük be kb. fél órára.

„A fehérrépás-körtés sült csirke végtelenül egyszerű és nagyon finom”

– mondja Szabó Tímea, aki ennek elkészítését külön kevés idővel rendelkező kisgyerekes családoknak ajánlja.

„Csíkokra vágjuk a csirkét, a fehérrépát, a körtét és a krumplit, bedobjuk egy jénai tálba, sózzuk (fehérborsozzuk), leöntjük egy kevés olívaolajjal, és bedugjuk a sütőbe 180 fokra addig, amíg meg nem sül. A fehérrépa és a körte karamellizálódik, és különleges ízt ad az ételnek.”

„Számtalan receptet írhatnék, de a legegyszerűbb, amely egész évben sokféle módon ehető.

 
A neve: BMV (bele minden vacakot)-saláta”

– mondja Varga-Damm Andrea. „Otthon lévő zöldséget és gyümölcsöt apróra felvágunk,  legyen benne mindenképpen alma is. Összekeverjük, s hozzáadunk kockákra vágott sajtot. Cukorral, balzsamecettel, s olívaolajjal öntetet készítünk, ráöntjük  az összekevert zöldségre, gyümölcsre, sajtra. Alaposan összekeverjük, lefedjük, hűtőben négy órán át állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek. Magában is ehető, s hússal köretnek, vagy salátának főételhez fogyasztható. Jó étvágyat hozzá! 

„Ha kifogynának a megfelelő szószok a boltból, mint ahogy az nálunk is történt, akkor

eljön a sajtos-tejfölös tortellini ideje”

– vallja Hajnal Miklós. „A tortellinit enyhén sós, forró vízben megfőzzük, leszűrjük, majd összekeverjük egy kis tejföllel és megszórjuk reszelt sajttal. Kicsit megszentségtelenítése ez az olasz konyhának, de borzasztóan egyszerű, finom, és laktató.”

Keresztes László Lóránt pedig  azt írta: nem tud főzni, és azt hiszi, ez a későbbiekben sem fog változni. „Remek tojásrántottát csinálok viszont.”

A DK szerint érzéketlenség ilyenkor receptekről írni, ám erről nem minden politikusuk tud

Az Azonnali kereste a Fideszt és az MSZP-t is a receptek kapcsán, ám tőlük nem kaptunk választ, míg a DK-től rendhagyó reakció érkezett. „Finoman szólva érzéketlenségnek tartjuk, hogy receptekről és főzési tippekről nyilatkozzon bármely politikus, amikor az egész ország a koronavírus-járványt próbálja túlélni, a szó szoros és átvitt értelmében is” – válaszolta megkeresésünkre a párt, többek közt azzal indokolva ezt, emberek ezrei veszítik el munkájukat és ezrek dolgoznak védőfelszerelés nélkül.

„Ezen körülmények között bántóan érzéketlen lenne, ha a DK bármely politikusa arról beszélne, hogy milyen ételeket szokott főzni az otthon melegében és biztonságában – nyomatékosították, megjegyezve, hogy

politikusaiknak „most sokkal fontosabb dolguk van, mint a főzés”.

A DK felháborodása már csak azért is meglepő, mert az ő logikájukból kiindulva ennyi erővel akár azt is „bántóan érzéketlennek” lehetne tekinteni, hogy Gyurcsány Ferenc múlt szombaton arról tartotta fontosnak tájékoztatni követőit a járvány idején, hogy szerinte a kutyája ebédelni szeretne, ahelyett, hogy mondjuk akkor is a karitatív akciójukra hívta volna fel a figyelmet. 

Sőt, állításaikat árnyalja az is, hogy Kálmán Olga, a DK elnökségi tagja is arról posztolt március 24-én hivatalos oldalán: csatlakozik a „fél ország kenyeret süt” akcióhoz, és még azt a receptet is megosztotta, amit kipróbált, ez itt olvasható, ha valaki kedvet kapna hozzá, és valószínűleg érdemes is kipróbálni, mert a politikus szerint „isteni” lett.

Vagyis úgy tűnik, azért néha a DK egy-egy politikusának mégiscsak jut ideje legalább sütésre, és nem mindegyikük tartja „bántóan érzéketlennek” ezt megosztani közösségi oldalán a párt kommunikációjával ellentétben.

Mindenesetre bízunk benne, hogy ötletet adtunk a receptekkel azoknak, akiknek nehézséget okoz home office mellett főzni, aki pedig más témákról olvasna a koronavírus kapcsán, az itt olvashat arról, hogyan őrizzük meg mentális egészségünket a bezártság alatt, itt arról, hogy mi történik azzal, aki koronavírusos lesz, itt arról, hogyan ápoljuk koronavírus hozzátartozónkat, itt pedig arról, miért fontos az adónk 1 százalékát a kórházak alapítványainak adni.

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek