+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Fekő Ádám
2020. április 5. vasárnap, 18:02
Az olasz Ultras alapvetően nem huligánokról és ultrákról szól, hanem arról az érzésről, amikor már abban sem te vagy a legnagyobb király, ami köré az életedet építetted. Filmkritika.

Történhet bármi, a focihuligánokkal való ijesztgetés mindig aktuális téma marad. Nem véletlen, hiszen az egész ultra/huligán szcénával (itt szögezném le, hogy a kettő nem feltétlenül ugyanaz, bár van átjárás) kapcsolatban valahogy mindenkinek vallamiféle bizsergető kettős érzése van, aki kicsit is szereti a focit. Egyrészt ugye itt van egy rakás ember, aki megcsinálja azt a meccshangulatnak hívott valamit, ami nélkül tulajdonképpen semmi értelme nincs személyesen kilátogatni sportot nézni.

 

Viszont valahogy mégis ezek a figurák kapcsolhatók a legkönnyebben a foci körüli balhés esetekhez is, az emberek nagyrésze viszont nem különösebben szeret balhézni.

 

Van is az egészben valami misztikus, ami miatt messziről érdekesnek tűnik: ha kicsit tovább látunk annál a tévedésnél, hogy itt egy rakás óbégató nácival állunk szemben, akkor kiderül, hogy mennyire érdekes ez a mindig a saját furcsa szabályai szerint működő közeg. Nem véletlenül készült ennyi film a témában: a Trainspotting és az Amerikai História X szerelemgyerekeként felfogható Football Factory a brit huliganizmus alapját mutatja be a csupa unatkozó angol szemén keresztül mutatva, az olasz Ultrá emellett az egész Pál Utcai Fiúk-komplexussal ellátott buli romantikáját igyekszik bemutatni egy hosszú közös vonatozáson keresztül.

 

De van itt igazán amerikai hangulató darab is a Green Street Hooligansszel, és érdemes még megemlíteni az ID-t, ahol a bűnüldözés szemszögéből kerülhetünk közelebb az angol huligánokhoz.

 

Ennekek a termésnek a legújabb darabja az Ultras, ami újra csak olasz film Francesco Lettieri rendezésében, és ami már a helyszínválasztásban is tökéletes: Nápoly nem csak egy fociőrült város a sok közül, hanem Nápolyban vallás a foci, a kapu mögött szurkoló tömeg pedig egyszerre képviselte a klubot és a helyi maffiát is. Ezek után nem is meglepő, hogy a filmhez nem adta a nevét a Napoli, helyette egy kitalált klub utal amúgy mindenben Diego Maradona egykori csapatára, konkrétan egy a kezdésnél bejátszott Maradona-képsor is.

 

Amiben újszerű az Ultras, hogy bár az ultrák közegét mutatja be, alapvetően nem erről szól, hanem a kiégésről. A kőegyszerű történet szerint Sandro (Aniello Arena) a stadionból már régóta kitiltott, de a fiatalok által azért bent is jelen lévő nápolyi ultracsoport tagja kezd el így ötven körül rájönni, hogy most már nem ő a király. Szép lassan kibontódik, hogy a táborban kialakult hiearchia és rend mennyire értelmetlennek tűnik akkor, amikor már kifelé tartunk a csúcsról.

 

 

Sandro története tulajdonképpen a kiégett rocksztáré, akinek fel kell dolgoznia, hogy a húsz évvel ezelőtt írt slágerei már nem mozgatják meg különösebben a fiatalokat. Ahogy az Ultrasban is ott van a még meccsre is járó fiatal, akik már nem elégszenek meg a nagy öregek történeteivel, kicsit militánsabb viselkedést is akarnak mutatni, és úgy általában szeretnék már végre ők terrorizálni a náluk is fiatalabbakat.

 

Az egész szurkolósdi mögött álló kicsit ködös ideológiai hátteret nem tisztázza ez a film sem, viszont legalább annyit sikerült elérni, hogy nem is magas lóról beszél róla. Helyette kapunk egy rakás embert a nem túlzottan szerencsés sorsú Nápolyból, akik a maguk módján, de királyokká tudtak változni valamiben, viszont azzal kell szembesülniük, hogy ez a királyság nem tart örökké.

 

 

Bár Sandro a szárnyai alá veszi a hozzá hasonlóan a társadalom peremén élő fiatal Angelót, ennek a vonalnak csak a film végére lesz igazán nagy jelentősége. Előtte inkább a főhős harcát láthatjuk a beilleszkedési kényszerrel. Ekkora jön rá, hogy kicsit kevésbé érdekli már, mit játszik a kedvenc csapata,

 

szeretne inkább végre polgári életet magának komoly párkapcsolattal, de aztán valahogy mindig megjelenik a szurkolói csoportja, amire ennyi év után már nem tud nemet mondani.

 

Az egész film ezt a szenvedést mutatja: Sandro már próbálna kilépni, de a csoporton kívül ő közel sem akkora ember, mint amilyennek benne számít, viszont közben a csoport kissé maszkulin, de a saját világukban emberi szabályai is kezdenek fellazulni.

 

Az Ultras leggyengébb pontja ahogy ebből is lejön, az maga a történet: vonalzóval is meg lehetne rajzolni az egészet, és nagyjából az ötödik perctől válik egyértelművé, melyik szereplőnek milyen sorsot szánt Lettieri. Ezt sikerül azzal a hangulattal kompenzálni, amihez nagyon sokat tesz hozzá maga

 

Nápoly is, ami nem csak Európa egyik legmenőbb városa, de a lehető leghitelesebb háttere egy olyan közegnek, aminek tényleg csak a hétvégi meccs a remény.

 

Ha esetleg nem tudnád ennyiből eldönteni, hova lehet rakni a filmet, akkor azért segítek tömörebben is: az Ultras egy jó film, aminek a megnézése előtt érdemes lemondani a nagy tömegverekedések látványáról. Ha ez megvan, akkor kapunk a végére egy nagyon jól megcsinált drámát az elmúló fiatalságtól, amiben baromi jó képek is vannak ráadásul.

 

Kicsit igazából pont olyan, mint az egész szurkolói mozgalom: nincs mindig értelme, de ha az ember ráérez az ízére, akkor nagyon be tudja szippantani.

 

 

A filmet március 20. óta a Netflixen lehet megtekinteni.

 

FOTÓK: Netflix

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az aktív esetszám kevéssel, de ismét csökkent, kórházi ápolásra 430, lélegeztetőgépes kezelésre 25 fő szorul csak.

A magyarok körében is 61 százalék gondolja ezt egy friss, 21 EU-tagállamban elvégzett közvélemény-kutatás szerint.

A főpolgármester szerint Budapestnek több tízmilliárdos bevételkiesést jelent a jövő évi költségvetés tervezete, ami nem indokolható a járvány okozta általános recesszióval.

És még véletlenül sem a Fideszről beszélünk: a máltai Munkáspárt a közelmúlt legnagyobb politikai botránya ellenére visz mindent a közvélemény-kutatásokban.

Voltak, akik kritizálták, hogy ezzel a határőrök az emberek magánéletében turkálnak: most már hivatalos nyilatkozatot kell tenni arról, hogy kapcsolatban vannak, így szabad a beutazás.

Összesen már 1836-an gyógyultak fel a betegségből, míg 499 az eddigi halálos áldozatok száma.

Miután konfliktusmentesen nem bonyolítható le a jobbikos Sneider Tamás leváltása a parlament alelnöki székéből, a volt EP-képviselő Balczó Zoltán köszöni, de nem kér a jelölésből.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Az Azonnali publicistája a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezésről vitázik online május 25-én este 8-tól!

Az Azonnalin rendszeresen publikáló Szalai Máté is elemzi a Külügyi Intézet online beszélgetésén, május 26-án!

Ezért beszélget az űrhajóssal május 27-én Szujó Zoltán.

Ki nyerheti az amerikai elnökválasztást? Szakértők vitatják meg az American Corner május 28-i eseményén!

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

Ezt is szerettétek

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Twitter megosztás Google+ megosztás