+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Hutter Marianna
2020. április 4. szombat, 07:10
Járvány idején nemcsak az igaz, hogy a különleges helyzetek különleges megoldásokat igényelnek, de sokszor az is, hogy különlegesen gyors meghátrálást is. Az Azonnali összegyűjtötte az eddigi legnagyobb fordulatokat.

1. Magyarországon kevés az esélye a járványnak

 

Nagyot fordult a világ január 25-e óta, amikor az ÁNTSZ-utód Nemzeti Népegészségügyi Központ még úgy látta, kicsi a magyarországi járvány esélye. Azóta sajnos már Magyarországon is megjelent a koronavírus, veszélyhelyzetet hirdettek, kijárási korlátozásokat vezettek be, többszázan fertőzöttek, és több, mint két tucat ember elhunyt. Igaz, érdemes figyelmbe venni, hogy gyakorlatilag egyik európai ország sem számított arra, hogy ekkora veszélyt jelenthet a koronavírus rájuk nézve.

 

A KORMANY.HU CÍMEI JANUÁR 25-ÉN ÉS MÁRCIUS 11-ÉN

 

2. Reggel: dehogy zárjuk be az iskolákat. Estére: ja, mégis.

 

A kormány nem csupán két hónap, hanem egy nap alatt is meg tudta változtatni homlokegyenest a véleményét! „(…) azért nem zártuk be a közoktatási intézményeket, mert ma az a tudásunk van, hogy a gyerekeket ez nem fertőzi meg (…). Ráadásul miután több hónapos időszakról van szó, amikor be fogjuk zárni az iskolákat, ha erre sor kerül, ha bezárjuk, az a tanév végét fogja jelenteni. Akkor a tanároknak el kell menniük fizetés nélküli szabadságra, és be kell látnunk, hogy nem tudjuk két hét múlva kinyitni az iskolákat ” – ezt még március 13-án, egy péntek reggel nyilatkozta a Kossuth Rádiónak a miniszterelnök.

 

Ám még aznap estére kiderült: csak meg lehet oldani a gyerekek távoltartását az intézményektől, méghozzá azzal, ha online oktatásra állnak át.

 

Orbán Viktor ugyanis este 9-kor már azt jelentette be: a tanulók nem látogathatják az oktatási intézményeket a következő héttől.

 

 

A HÍRADÓ.HU REGGELI HÍRE ÉS A KORMANY.HU ESTI KÖZLEMÉNYE

 

3. Felesleges lenne nyilvánosságra hozni a fertőzések területi adatait

 

Több alkalommal is elmagyarázta Müller Cecília tiszti főorvos, hogy a legtöbb európai országgal ellentétben Magyarországon azért nem teszik közzé a koronavírus-fertőzöttek területi adatait, mert felesleges lenne, álláspontja szerint ugyanis az adatok közlése semmilyen relevanciával nem bír a közvélemény számára. 

 

Akkor még azt hozta fel példaként, hogy a Lyme-kórnál azért lehet tudni a területi adatokat, mert annál van jelentősége a kullancs előfordulási helyei miatt, a koronavírusnál azonban nincs.

 

Ehhez képest csak kiderült, a területi adatok, a betegek neme és kora, sőt, még krónikus betegségeik is nyilvánosságra hozhatók, és ez már térképes formában is nyomon követhető az operatív törzs oldalán.

 

A FÖNTI IDÉZET ELOLVASHATÓ AZ AZONNALI ÖSSZEFOGLALÓJÁBAN AZ OPERATÍV TÖRZS ÁLTAL MÁRCIUS 18-ÁN ELMONDOTTAKBÓL, ALATTA PEDIG A KORONAVIRUS.GOV.HU HÍRE

 

4. Szombati menetrendre áttérni nem kell félnetek

 

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) március végén tovább szerette volna ritkítani járatait, mondván a koronavírus miatt átlagosan csak átlagosan olyan tíz százalékos a kapacitásaik kihasználtsága. Erről az Azonnali a bevezetés előtt már értesült is, ám akkor Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes még azt mondta nekünk, hogy ha lesz is ilyen ritkítás, az csak úgy lesz, ha nem lesz nagyobb a járatok kihasználtsága a 30 százalékosnál. Ehhez képest csak átállt a tanszüneti mentrendről a szombatira a járatok zöme, ami viszont mégiscsak nagyobb zsúfoltsághoz vezetett, amin nemcsak Vitézy Dávid volt BKK-vezér akadt jól ki, de az utasok is. Karácsony Gergely főpolgármester elnézést is kért emiatt tőlük.

 

Vagyis figyelemreméltó gyorsasággal sztornózta a BKK az új menetrendet a korábbira.

 

FORRÁS: BKK.HU

 

5. Április elsejei tréfa maradt, hogy elvegyék a polgármesterek döntési jogát

 

Nagy felzúdulást keltett, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek éppen március 31-én éjjel fél tizenkettő után jutott eszébe beadni egy salátatörvény-tervezetet, amelyben szerepelt egy olyan javaslat is, miszerint veszélyhelyzetben a megyei és fővárosi védelmi bizottságok előzetes jóváhagyásaihoz kötötték volna a kizárólagos polgármesteri hatáskörbe sorolt döntéseket. Lett is belőle nagy felzúdulás, így Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter már másnap – ami ironikus módon éppen április elsejére, bolondok napjára esett – délután négykor jelezte, inkább eltekintenek a módosítástól.

 

Vagyis Semjén Zsolt javaslata 24 óráig sem élt.

 

RÖVID ÉLETŰ VOLT SEMJÉN ZSOLT KÉSŐ ESTI ÖTLETE. FORRÁS: PARLAMENT.HU, MTI

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Fókuszban a születésnapos, de azt sem hallgatjuk el, hogy közben Soros György már a HBO-ba is bevásárolta magát!

Indiában növekszik ugyan a koronavírus-fertőzések száma, mégis a szigorú intézkedések enyhítése mellett döntöttek.

Az aktív esetek és az új fertőzöttek száma pedig lényegében stagnál.

A hatóságok nem tudtak volna mindenkit ellenőrizni – többek között erre hivatkozva hozta nyilvánosságra a házi karanténra ítélt emberek nevét a montenegrói kormány.

A Microsoft szerint nem a koronavírus-járvány miatt volt szükség az elbocsátásokra.

Péntekről szombatra sokan, 118-an gyógyultak fel a koronavírusból, de eközben sajnos újabb hét beteg elhunyt.

Egész Európában egyedülálló módon korlátozásokkal engedik vissza a nézőket hétvégén a magyar stadionokba, így összejött az, amiről élő ember nem hitte, hogy összejöhet!

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Twitter megosztás Google+ megosztás