+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Hegyi Gyula
2020. április 4. szombat, 10:10
Mondják, szürke korban élünk. Szürke annak, aki szürkén éli. Manolisz Glezosz élete kilencvenhét éve alatt nem tudott annyira megöregedni, hogy beleszürküljön az életbe.

Kilenvenhét éves korában elhunyt Manolisz Glezosz görög forradalmár, antifasiszta harcos.

 

Már nem emlékszem arra, mikor hallottam először Manolisz Glezosz nevét. Talán történelemórán beszéltek róla, amikor Görögország náci megszállása szóba került, talán valamilyen antifasiszta évforduló alkalmából említette meg hőstettét a kádári média. Sok mindent elfelejtettem, amit akkor tanítottak és hirdettek, de

 

a tudatalattimban valahol mindig ott volt, hogy 1941-ben egy Manolisz Glezosz nevű görög fiatalember felmászott az Akropoliszra, és letépte róla a horogkeresztes zászlót.

 

Talán azért nem felejtettem el, mert ez a név dallamos és könnyen megjegyezhető, az Akropolisz pedig emblematikus hely annak is, aki akkor még nem járt ott. És persze egy zsarnokságot jelképező zászló letépésében van valami kalandos, pezsdítő, egyszeri és bátor gesztus. A mi magyar történelmünkben is az ilyen, utólagos magyarázkodásoktól mentes hőstettekre emlékszünk a legszívesebben.

 

Manolisz – hivatalos keresztnevén Emmanouil – Glezosz tizenkilenc éves volt, amikor egy társával 1941. május 30-án lehajította a mélybe az Akropolisz ormát elrondító horogkeresztes náci lobogót. Ez a tette egyfajta népi hőssé tette világszerte azok szemében, akik ösztönösen is gyűlölték a náci rezsimet.

 

A vakmerő akciót akkor még megúszta, csak egy esztendővel később került a görög és német nácik, majd az olasz fasiszták kezére. Megkínozták, többször halálra ítélték, és gyógyíthatatlanak látszó tbc-t szerzett a kínzások következtében. 1945 után a polgárháború idején kommunista meggyőződése miatt ismét halálra ítélték, és bár végül nem végezték ki, hosszú éveket börtönben. A hatvanas években rövid ideig kommunista képviselő volt a parlamentben, majd az 1967-es fasiszta puccs után ismét börtönbe került.

 

A görög demokrácia 1974-es helyreállításakor több halálos ítélet és tizenöt évnyi fogság állt mögötte. Mégsem vált dogmatikus veterán belőle.

 

Jelentős szerepe volt abban, hogy a kommunista párt mérsékelt szárnya csatlakozott a PASZOK nevű szocialista párthoz, mert a demokrácia helyreállítását fontosabbnak ítélte a dogmatikus balosságnál.

 

Görög, majd EP-képviselő lett a PASZOK színeiben. Hatvannégy éves korában lemondott a jól fizető stallumokról, hogy egy helyi „grass roots” mozgalmat, népi önszerveződő tanácsot szervezzen Naxosz szigetén.

 

A kétezres években utcai demonstrációkkal tiltakozott a megszorító intézkedések ellen. 2010-ben és 2012-ben, nyolcvannyolc, illetve kilencven éves korában megsebesítették a rohamrendőrök, ami láthatóan még mindig nem rettentette vissza a politizálástól. 2014-ben a Szíriza színeiben ismét az Európai Parlament tagjává választották. Az én mandátumon éppen akkor járt le, de futólag még találkoztam vele. Furcsa volt élő emberként látni egy legendás hőst a gyerekkorból. Csak egy évig bírta az EP-képviselőséget, 2015-ben visszament civilnek.

 

Utolsó éveiben hevesen tiltakozott a Macedónia névváltozásához való görög hozzájárulás ellen. Nemcsak balos volt, de görög patrióta is, aki semmilyen idegen zászlónak nem hajolt meg.

 

Manolisz Glezosz ennyi vihatos kaland mellett írt hét könyvet, szerkesztett újságokat, de emellett geológiával is foglalkozott, sikeres árvízvédelmi, gátépítési projektjei is voltak. Akinek dolga van a világban, annak ideje is jut rá. E nekrológ írása közben tudtam meg, hogy a magyarországi görög kisebbség budapesti iskolája 2015 óta az ő nevét viseli. Derék dolog, tisztelt görög honfitársaink!

 

Mondják, szürke korban élünk. Szürke annak, aki szürkén éli. Manolisz Glezosz élete kilencvenhét éve alatt nem tudott annyira megöregedni, hogy beleszürküljön az életbe.

 

Hegyi Gyula az MSZP alelnöke, publicista, volt európai parlamenti képviselő.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Miért tudott nyerni Temesváron a német jelölt? Mennyire volt befolyással a járvány a románokra? Interjú Claudiu D. Tufiș bukaresti politológussal!

Formabontó öltetnek tűnt Mike Gielené, aki egy eltérített helikopterrel szöktette volna meg párját a börtönből – az út lefoglalásánál azonban a saját nevét adta meg.

Azt kérik, hogy halkabb legyen a háttérzene is a járvány alatt.

Míg a választás előtt az egyik legnépszerűbb politikus volt Igor Matovič, a koronavírus-járvány második hulláma és a kormányzása körüli botrányok kikezdték a támogatottságát.

Az olténiai Deveseluban inkább szavaztak egy halottra, mint a másik két jelöltre.

Egyre több a fertőzött, a tesztkapacitásokat nem növeljük, és sajnos egyre többen vesztik életüket a koronavírus miatt. Mutatjuk, hogyan terjed a járvány Magyarországon és a környező országokban.

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29.

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Vitatható ökopolitika Schiffer Andrással október 3-án.

Ezt is szerettétek

A tíz, legrövidebb idő alatt helyes megfejtést beküldő versenyző iskolája egy-egy nagy értékű okosbútorral lesz gazdagabb.

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Twitter megosztás Google+ megosztás