A pártok támogatását megfelezi a kormány a koronavírusra hivatkozva

Szerző: Techet Péter
2020.04.04. 12:26

Gulyás Gergely bruttó félmilliós, de csak egyszeri fizetéskiegészítést ígért az egészségügyben dolgozók számára. A költségvetés kiadási oldalát újratervezik, ennek keretében elvonják a pártok állami támogatásának felét, de lesz megszorítás a minisztériumokban is.

A pártok támogatását megfelezi a kormány a koronavírusra hivatkozva

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a mai kormányinfón, ahol szintén nem lehettek jelen az újságírók, bejelentette: az egészségügyben dolgozók munkáját

a kormány azzal kívánja meghálálni, hogy egyszeri, bruttó félmillió forintos (azaz nettó kb. háromszezer forintos) juttatást ad az egészégügyben dolgozóknak.

A juttatás pontos idejét Gulyás nem nevezte meg, azt mondta, hogy erre a nyáron kerülhet sor.

Bejelentette azt is, hogy emelett novembertől 20 százalékos fizetésemelés is lesz az egészségügyben. Erről a fizetésemelésről kormány már januárban, a járvány magyarországi megjelenése előtt döntött, azaz nem a járványban megnövekedett munkavégzésre való reakció.

A pártokat, bankokat, önkormányzatokat is a kasszához szólítják

Gulyás emellett azt hangsúlyozta még, hogy a járvány elleni harc, valamint a várható gazdasági nehézségek miatt most „mindenkinek ki kell vennie a részét a teherviselésből”. Itt Gulyás a minisztériumok mellett a pártokra, a bankokra és a multinacionális cégekre gondol.

Ezzel összefüggésben a kormány újratervezi a költségvetést. Noha egyedüliként a térségbeli országok közül Magyarország továbbra sem indít jelentős állami támogató vagy segélyező programot a veszélyeztetett munkahelyek védelme vagy a munkanélküliek megsegítése érdekében, a kormány bejelentett elvonásokat: 1345 milliárd forintot vonnak el a minisztériumok költségvetéséből.

Több, mint egymilliárd forintot a párttámogatásokból vonnak el (ez az összes párttámogatás fele), valamint a multinacionális cégeket és a bankokat jelenleg is érintő különadókból 36 és 55 milliárdot tud a kormány a járvány elleni harcra fordítani.

A kormány emellett elveszi a gépjárműadókból befolyó jövedelmet az önkormányzatoktól. A minisztériumi megszorításokat nem beleszámolva 663 milliárd forint marad meg a mostani bejelentések okán a költségvetésben. Eddig 380 milliárd forintot költött a kormány a védekezésre – közölte Gulyás.

A munkanélküliség jelentős probléma kezd lenni: a kormányinfón is elhangzott, hogy eddig már 30 ezer ember vesztette el a munkahelyét..

„Spekulációs támadás” miatt esik ennyire a forint

Az akciótervek részleteit Orbán Viktor kormányfő hétfőn, valamint Palkovics László innovációs miniszter kedden jelenti majd be, Gulyás ezért a költségvetésben átcsoportosított pénzek pontos felhasználásáról nem kívánt nyilatkozni. De annyit elárult:

a GDP majdnem negyedét is kiteheti az akcióterv.

Ennek kapcsán amúgy a jövő héten a jegybank is tesz bejelentést. Gulyás a forint árfolyamára is kitért: „spekulációs támadással” magyarázta, hogy a nemzeti valuta szabadesésben van az euróhoz képest, ugyanis

a kancelláriaminiszter szerint „semmi nem indokolja” a jelenlegi már majdnem 370 forintos euróárfolyamot.

Orbán Viktor már pénteken bejelentette az állami rádióban: szerdán lesz döntés a jelenleg április 11-ig érvényben lévő szigorú kijárási szabályok esetleges meghosszabbítása kapcsán.

Gulyás eloszlatta azt a terjedő vélekedést, hogy a Magyarországon kötelező BCG-oltás védelmet nyújtana a koronavírus ellen. A maszkviselés kapcsán azt mondta: jelenleg nem tervezik kötelezővé tenni, de erről a WHO ajánlásait figyelembe véve az operatív törzs dönt majd. Gulyás az Azonnali kérését megválaszolva közölte:

eddig 85 egészségügyi dolgozó fertőződött meg koronavírusban.

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek