+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bencsik János
2020. április 3. péntek, 08:31
Nehéz nem belátni, hogy minden, ami az elmúlt időszakban történt, a kormányt erősítette, az ellenzék pedig kiszámítható módon viselkedett. Orbán Viktor módfelett élvezi a színdarabot, ahol minden szereplő pontosan azt a szerepet játssza el, amit ráosztottak.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Szerdán nagy port kavart a Semjén Zsolt által benyújtott salátatörvény, amely katonarendészeti gyámság alá helyezte volna a polgármestereket (ezt végül kevesebb, mint 24 óra leforgása alatt visszavonták), továbbá nagy felháborodást kiváltó javaslatokat tartalmazott. Többek között

 

+ eltörölnék az építési tilalmat a Városligetben, így elhárulna az akadály a további beépítés előtt;

 

+ ingyenes állami vagyonjuttatás címen Schmidt Mária alapítványa két új budai ingatlannal gazdagodna;

 

+ politikai komisszárok felügyelnék a színházakat;

 

+ egy transzszexuálisokat hátrányosan érintő passzus pedig tiltaná a nemváltoztatást a hatósági okiratokban.

 

Szinte meg sem száradt a tinta a salátatörvényen, amikor aznap délután újabb hírek érkeztek, miszerint:

 

+ tíz évre titkosítják a Budapest-Belgrád vasútvonal felújításának részleteit;

 

+ 12 milliárd forintból készül állami megemlékezés a rendszerváltozás évfordulójára;

 

+ Mészáros Lőrinc és Tiborcz István közös cége kétmilliárd forintból építhet 170 vitorlásnak helyet biztosító kikötőt Balatonfüreden.

 

Húzós nap volt. Mindenki jól kidühöngte magát? Megosztottuk és kommentáltuk az összes erről szóló cikket? Nyomtunk legalább tíz mérges fejet az erről szóló posztokra? Remek. Akkor most lépjünk egyet hátra, és nézzük meg, miről is szól ez az egész!

 

Ha a felhatalmazási törvény körüli cirkusz volt a nyitány, akkor most a színházi darab első felvonását látjuk. A rendező Orbán Viktor, a színészek a kormánypárti politikusok, a statiszták az ellenzéki képviselők és újságírók fősodra. A kormány ugyanis szándékosan olyan ügyeket rángat most elő, amelyek érthető módon kiverik a biztosítékot a jogállami normákra és korrupcióra érzékeny közvéleményben. „Tényleg ez most a legfontosabb?” „Erre van most ideje a kormánynak?” – olvashatjuk sok helyen.

 

Igen, Orbán Viktornak ez most mindennél fontosabb. Mert

 

amíg az ellenzék ezeken a gumicsontokon rágódik, addig elterelődik a figyelem a járvánnyal szembeni védekezés hiányosságairól.

 

Hogy milyen kihívásokkal küzdenek az egészségügyi dolgozók. Hogy miért nincs elég védőfelszerelés. Hogy miért titkolóznak és trükköznek a statisztikákkal. Hogy miért nem születnek a hitelfizetési moratóriumon túl olyan intézkedések, amelyekkel felkészülnénk a vállalkozások bedőlésére és a tömeges munkanélküliségre.

 

Mert ezek az igazán húsbavágó problémák, ezek fogják alapjaiban meghatározni az emberek mindennapjait, nem pedig a nemváltoztatás lehetősége a személyi igazolványban, vagy hogy épül-e Új Nemzeti Galéria a ligetvédők tiltakozása ellenére. Ellenzéki képviselőtársaim és a média fősodra ennek ellenére esztelenül rohan a vesztébe, diktatúrát kiált, és beleáll azokba az ideológiai töltetű vitákba, amelyek most, a veszélyhelyzet idején senkit nem érdekelnek – leszámítva az ehhez idomított szekértáborharcosokat.

 

Orbán Viktor eközben csak egy kávét kér a somlói galuska mellé a Karmelita büféből, felteszi lábát a tömörfa íróasztalra, és módfelett élvezi a színdarabot, ahol minden szereplő pontosan azt a szerepet játssza el, amit ráosztottak. Nehéz nem belátni, hogy minden, ami az elmúlt időszakban történt, a kormányt erősítette, az ellenzék pedig kiszámítható módon viselkedett. Az események utólagos megmagyarázása pedig Rodney Dangerfield amerikai humorista történetére emlékeztet: „A múltkor elmentem verekedni, de hokimeccs lett belőle.”

 

Ha valamint megtanulhattunk (volna) az elmúlt tíz évben, az az, hogy Orbán Viktor kormányán nem hagynak nyomot azok az ütések, amiket „korrupciót” és „fasizmust” kiáltva próbálnak bevinni az ellenfelek. Ez neki hazai pálya, a felvásárolt és kézivezérelt propagandamédia pedig sosem tudósít, csupán kontextusba helyez. Így azok a választók, akik békeidőben közélettel alig foglalkoznak, de most információéhségük miatt nem tudják kizárni a politikát, egy dolgot látnak: az ellenzék megint veszekszik valamin, a kormány pedig csinálja a dolgokat. Jól vagy rosszul, de csinál valamit. Lehet ezt tagadni, de egy Széchenyi-klasszikust idézve: „az öncsalás eszetlenség”.

 

Lássuk be: a de facto diktatúra nem érdeke a kormányfőnek. Miután túl leszünk a járvány tetőzésén, szépen el fogják engedni a legrázósabb témákat. A felhatalmazási törvény érvényét veszti, és

 

Orbán Viktor lesz a demokrácia bajnoka, aki ahelyett, hogy évekig elhúzná a veszélyhelyzetet, visszaad majd minden jogosítványt az Országgyűlésnek. Ahol egyébként is kétharmados többsége van.

 

Nagy tétben fogadnék rá, hogy Karácsony Gergely is visszakapja a Városligetet. Talán a transzneműek sanyarú sorsán cikkezik majd a Washington Post, a Politico, meg néhány párbeszédes és DK-s politikus. Aztán ráfordulunk a 2022-es választási kampányra, amikor a biztos választók körében a Fidesz-KDNP-t 60 százalék fölé mérik a közvélemény-kutatások. Taps, függöny lehull.

 

Mit tehet az, akinek nincs kedve végignézni harmadjára ezt az ócska vásári komédiát? Hol lehet visszaváltani a jegyet?

 

A legfontosabb, hogy nem ülünk fel a provokációnak. Bármennyire csábító, nem osztjuk meg ezeket a cikkeket, nem kommentelünk, nem háborgunk. Pontosabban nem_ezeken_a cikkeken. Mert ha levesszük a politikai VR-szemüveget, meglátjuk, hogy

 

a való világban minden nap élet-halál harc zajlik a kórtermekben, és családi drámák a négy fal között. Magyarok milliói nem tudják, mikor fog visszatérni az élet a régi kerékvágásba, és ha nem fog (sajnos erre van nagyobb esély), mi jön ezután.

 

Ezekről kéne beszélgetnünk egymással.

 

A politikusoknak ilyen javaslatokat benyújtani, az újságíróknak erről címlapon értekezni. Ha mind így teszünk, statiszták helyett felelősen viselkedő állampolgárok leszünk. És ha ennek az egész őrületnek vége, a romok tetején állva talán megkapjuk az esélyt egy igazságosabb, fenntarthatóbb világ építésére.

 

A szerző történész, történelemtanár, független országgyűlési képviselő

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Fidesz évtizedes sikerének két alapeleme terén is komoly kihívásokkal néz szembe a járvány miatt Orbán Viktor. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

Aki eddig máshol követte őket, annak most megváltoznak a médiafogyasztási szokásai.

Mostantól december 24-ig minden egyes nap adunk egy karácsonyi ajándéktippet. Kreatívat, jót, webáruházmenteset.

Erről számolt be az ENSZ segélyezésért felelős vezetője, aki jövőre 35 milliárd dollárból akar segíteni a rászorulókon.

Plenković minden bizonnyal feleségétől kapta el a vírust, így most tíz napig karanténban lesz, de egyelőre jól érzi magát.

Ivan Korčok a Szlovákia melletti kiállást tartja a kötelességének, szerinte a V4-es partnereknek hozzá kell szokniuk, hogy Szlovákiának is lehet véleménye.

Az Azonnalinak nyilatkozó szakértő szerint Portugália nyíltan biztosan nem vállalja majd föl ezt az érdekeivel ellentétes álláspontot.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás