Már Spanyolországban is 10 ezer fölött a koronavírus-járvány halottainak száma

Szerző: Galavits Patrik
2020.04.02. 14:04

Az elmúlt 24 órában 950-en haltak bele a fertőzésbe. A terjedés viszont lassulni látszik, az egészségügyi miniszter is bizakodó.

Már Spanyolországban is 10 ezer fölött a koronavírus-járvány halottainak száma

Az Olaszország után Európában a koronavírustól leginkább sújtott Spanyolországban szerdán 10 003-ra emelkedett a járványban elhunytak száma, írja az Euronews. A hivatalos adatok továbbá 110238 fertőzöttet tartanak számon.

Ugyanakkor jó hír, hogy a fertőzöttek március 25-ig naponta átlagosan 20 százalékkal emelkedő száma azóta 12 százalékra csökkent.

Mindez azután, hogy lassan már két hete van érvényben kijárási tilalom az országban.

Ezzel egyidőben a felgyógyultak száma is meredeken emelkedett. Az adatok szerint már 26743-an épültek fel a betegségből, ami 20 százalékos növekedés az egy nappal ezelőtti 22647-es számhoz képest.

Salvador Illa egészségügyi miniszter az El País tudósítása szerint arról beszélt:

„mikor a halálkozásokról beszélünk, nincs olyan, hogy jó adat, de a görbe stabilizálódott, most pedig lassulási szakaszba érünk”.

Illa szerint a gyógyultak számának nagyarányú növekedése is bizakodásra adhat okot. Ehhez viszont szükség volt a kijárási tilalomra, hiszen csak így volt megakadályozható, hogy az egészségügyi rendszer elveszítse az irányítást a helyzet fölött. „Ennek a leghatékonyabb módja minden mozgás korlátozása a legalapvetőbb tevékenységeken kívül” – fogalmazott Illa, hozzátéve, hogy országszerte már 16 millió maszkot osztottak szét.

Az országban székelő Seat autógyár ezen felül napi négyszáz, légzést segítő maszkot kezd el gyártani csütörtöktől. „Még mindig kemény hetek jönnek, de magunk között szólva megbirkózunk vele” – tette hozzá az egészségügyi miniszter.

NYITÓKÉP: Pedro Sánchez miniszterelnök videokonferenciázik a tartományi vezetőkkel 2020 márciusában / Facebook

Galavits Patrik
Galavits Patrik az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek