+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bakó Bea
2020. április 1. szerda, 17:33
Rendeleti kormányzás nélkül is összehozta a kormány a tökéletes gumicsont-listát a legújabb salátatörvénnyel: titkolózás, kultúrharc, osztogatás és persze diktatúra, ami aztán mégsem! Mit lehet erre lépni?

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Két napja még a korlátlan ideig tartó rendeleti kormányzástól rettegett mindenki, de a koronavírus okozta veszélyhelyzetben is sikerült a magyar politikát gyorsan a szokott mederbe visszaterelni.

 

Bár a kormány a mostani veszélyhelyzetben már kábé azt is megtehetné, hogy rendeletben írja elő a polgármestereknek, hogy mostantól ahhoz is Orbán Viktor személyes engedélyét kell kérniük, ha el akarnak menni vécére, ehhez képest voltak olyan jófejek, hogy a szokásos módszerrel, gigantikus salátatörvényben eldugva – vagyis a Demokratikus Népképviseleti Parlament által szentesített módon (hiszen így tényleg sokkal jogállamibb, ugye?) –

 

hoznak egy-két olyan szabályt, amin az ellenzék kedvére elcsámcsoghat, miközben a kormány látványosan cselekedve megmenti a magyar népet a vírustól.

 

A salátatörvényben foglaltak nagyrészét persze nem puszta jófejségből kellett törvényjavaslatba írni, hanem azért, mert nem lehet beléjük magyarázni, hogy közük lenne a járványügyi védekezéshez, márpedig rendeletet alkotni csak arról lehet.

 

Íme a bűvös lista a legújabb kormányzati ötletekről:

 

+ a polgármesterek járványhelyzetben sem csinálhatnak egyedül akármit, a jórészt katonákból, illetve kormányzati megbízottakból álló védelmi bizottság egyetértésére lesz ehhez szükség (erről itt írtunk részletesen, Gulyás Gergely pedig szerda délután be is jelentette, hogy visszavonják ezt a részt – de erről később);

 

+ tíz évre titkosítják a kínaiak által kivitelezett Budapest-Belgrád vasútvonal szerződéseit és egyéb iratait;

 

+ az anyakönyvi nyilvántartásban ezentúl meg kell adni a születési nemet, amit fel kell tüntetni majd a személyazonosító adatok nyilvántartásában (ez nem jelenti azt, hogy megtiltanák a nemváltoztató beavatkozásokat, csak azt, hogy a nyilvántartásokból lekövethető lesz, ha valaki átesett ilyenen);

 

+ egy Schmidt Mária-féle alapítvány kap két budai ingatlant az államtól;

 

+ a városligeti fejlesztésekkel kapcsolatban megtiltanák a telekre vonatkozó változtatási tilalom alkalmazását (ezzel akarta elérni a főváros, hogy a még el nem kezdődött építkezések ne is kezdődjenek el, azonban már elrendelt változtatási tilalmat utólag törvénnyel felülírni alkotmányjogilag finoman szólva is problémás);

 

+ egy csomó színház felügyelőbizottságát úgy állítanák össze, hogy a tagok többségét az EMMI-miniszter nevezhesse ki.

 

Ha végignézzük a listát, az maga a tökéletesen megalkotott gumicsont. Van benne titkos mutyi keleti diktatúrával, osztogatás haveroknak, transzgender identitásharc, kultúrharc mindjárt két fronton, és a legfontosabb: diktatúra,

 

vagyis amint az Gulyás Gergely délutáni bejelentéséből kiderült, az kivételesen mégsem, hiszen mégis megengedik a polgármestereknek, hogy a veszélyhelyzetben azt csináljanak, amit akarnak.

 

Mindenesetre az ellenzék, amely pár napja a felhatalmazási törvény kapcsán még valami rejtélyes oknál fogva a Fidesz által kétharmaddal leuralt parlamentben vélte hirtelen meglátni a jogállamiság garanciáit, most pontosan ugyanabban a helyzetben találta magát, mint eddig már kábé százhuszonötször: hangosan hőböröghetnek a kormány tervein, de tenni ugyanúgy nem tehetnek a salátatörvény ellen semmit, mintha az egy veszélyhelyzeti kormányrendelet lenne.

 

Most nem kéne folytatni a jól bevált módszereket

 

A reggel nyilvánosságot kapott salátatörvény-javaslat szépen illusztrálta azt a nem meglepő tényt, hogy 

 

a kormánypárt még járványhelyzetben is képes cinikusan az energiái egy részét arra áldozni, hogy felesleges és időszerűtlen gumicsontokkal hergeljen.

 

Ezen érdemben túl sokat az sem változtat, hogy a legerősebb tiltakozást kiváltó ötletet, a polgármesterek mozgásterének szűkítését végül is visszavonta a kormány (bár inkább koncepcionálisan kellett volna az egészet átgondolni): így legalább kommunikálhatja azt, hogy lám, veszélyhelyzetben tudnak ők kompromisszumkészek is lenni. Persze a salátatörvény többi részéhez nem nyúlnak, de hát jól bevált taktika az, hogy ha bedobunk egy csomó hülyeséget és aztán az egyiket visszavonjuk, akkor a megmaradt hülyeségek már-már pozitívnak tűnnek fel.

 

A kérdés az, hogy az ellenzék hogyan reagál erre, és az elmúlt tíz év tapasztalatai dacára százhuszonhatodszorra is belesétál-e ugyanabba a csapdába, vagy rendkívüli helyzetben esetleg képes lesz-e rendkívüli taktikához folyamodni. Ha most túltolják a pörgést a Városligeten, a transzneműeken meg a színházakon, akkor a kormány teljesen meggyőzően mutogathat majd rájuk a választók előtt, hogy „nézzétek, ezek most is magukkal foglalkoznak, politikai játszmákat játszanak ahelyett, hogy a magyar embereken segítenének, hát csak mi vesszük itt komolyan a vírust”.

 

„És persze addig is, amíg ezek a buzikat meg a belpesti libsi színházakat féltik, mi gondolkodhatunk rajta, hogy mégis miből és hogyan intézzük el, hogy ne omoljon teljesen össze a gazdaság, miközben 360 forintnál is több az euró” – gondolhatják még mellé csendben.

 

Az ellenzéknek már a rövidtávú memóriájuk felfrissítése is sokat segítene abban, hogy ne szúrják tökön magukat megint, hiszen legutóbb épp a múlt héten játszottak le egy kísértetiesen hasonló meccset a felhatalmazási törvény kapcsán, akkor épp a diktatúrázás-lemezzel.

 

Most az egyszer a Fidesz agymenéseire adott utólagos szörnyülködés helyett (pláne, hogy a legújabbak nagyrészének semmi köze a vírushoz) azt kéne kommunikálniuk, hogy mennyire cselekvőképesek ők is a vírus elleni védekezésben:

 

van ehhez egy csomó polgármesterük, akik ráadásul végülis mégis azt csinálhatnak, amit akarnak (már akit ez megnyugtat, bár azok után, hogy Orbán tíz éve azt csinál az országban, amit akar, már tényleg nincs min idegeskedni).

 

Annyi biztos, hogy egyelőre pont tökmindegy, hogy ki ül a színházak felügyelőbizottságában, ha egyszer a színházak ki se nyithatnak, és bár kicsit zavar, hogy nem fogom mostanában megtudni, mennyit lopnak el a Budapest-Belgrád vasútvonalból, azért a kínaiak kapcsán még mindig jobban izgat, hogy a francért tőlük vásárolunk be, amikor nem működnek rendesen a koronavírus-tesztjeik.

 

A kormányzati gumicsontokon ráér majd rágódni újra békeidőben – vagy leginkább elgondolkodni rajta, hogy ez miért nem jött be eddig se.

 

Olvasnál még Bakó Beától az Azonnalin? Ide kattints! Hozzászólnál? Vitatkoznál? Írj nekünk!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ez a’ Tsúfos Tükör, mely a’ jó-kedvnek istápja, ’s kímélet nélkül való ostora mind a’ kevély hatalmasságoknak, ’s meg-általkodott rosszaknak, mellyek e’ Hazát ’s a’ Világot fenyegetik.

Hogyam gyógyíthat meg egy pszichológus egy sárkányt? Mit lépjünk, ha az erdei boszorkány fura dologra kér minket? Minden kiderül Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2020 című válogatásból.

Ingyen netet most nem adnak, inkább a digitális oktatáshoz és a gazdaság újraindításához kapcsolódó oldalakat teszik szabadon elérhetővé.

A Vaslady tizenöt évig vezette a brit Konzervatív Pártot, és tizenegy évig a szigetország első női miniszterelnöke volt.
De miért is mondott le
1990. november 22-én?

Hétvégén mérsékelt érdeklődés mellett zajlott Szlovákiában a tömeges tesztelés harmadik fordulója. A kormánykoalíción belüli feszültségekből két újabb válságkezelési terv is született.

Ma több hír esik arról a magyar médiában, hogy mi folyik innen 5000 kilométerre, mint a magyar határtól 200 kilométerre. Ezt szerettük volna megváltoztatni egy kicsit erre a pár napra.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

A Külügyi és Külgazdasági Intézet november 26-i online kerekasztal-beszélgetése.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás