+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2020. április 1. szerda, 07:52
Az Amnesty International levelet írt az orosz kormánynak, könyörüljön meg többek közt azon a majdnem százezer fogvatartotton is, akik még csak a tárgyalásukra várnak a túlzsúfolt börtönökben.

Az Amnesty International levélben kérte Oroszországot, fontolja meg néhány előzetesben lévő, illetve már elítélt börtönlakó szabadon engedését annak érdekében, hogy elkerüljék a koronavírus tragikus következményeit – írja a Moscow Times. A jogvédő szervezet arra hivatkozik, hogy az orosz börtönök rettenetesen túl vannak terhelve:

 

„A túlzsúfoltság, rossz szellőzés, nem megfelelő egészségügyi ellátás és higiénia nagyon magas fertőzési kockázatnak teszi ki az orosz foglyokat”

 

– áll a levélben, hozzátéve, hogy annak beláthatatlan következményei lesznek, ha az ország nem védi meg a börtönök kiszolgáltatott helyzetben lévő lakóit.

 

Oroszországban egész Európa legnagyobb börtönpopulációja él, ráadásul nagyjából 9000 közülük 60 éven felüli, 97 ezren pedig csak a tárgyalásukra várnak.

 

Oroszország börtönügyei már múlt héten is előtérbe kerültek, akkor a Human Rights Watch kritizálta őket, amiért a koronavírus miatt nemcsak a fogvatartottak látogatására szüntették meg a lehetőséget, de a telefonálási lehetőségüket is elvették.

 

Közben amúgy Irán és Afganisztán már meglépett hasonlót, mint amit most az Amnesty kér.

 

Oroszországban a szerda reggeli statisztikák szerint összesen 2337 fertőzöttet és 17 halottat tartanak nyilván, az országba már nem léphet be senki, Moszkvában már teljes karantént rendeltek el keddre, illetve szintén kedden ment át a törvény, ami szerint akár öt év börtönt is kaphat, aki álhíreket terjeszt a vírusról.

 

A vírus már Vlagyimir Putyin környezetében is megjelent: az elnöki hivatalának egy tagjáról már kiderült, hogy elkapta a fertőzést, de most kiderült, hogy az az orvos is, aki hat nappal ezelőtt látványosan fogott kezet a helyzetet felmérő Putyinnal.

 

Oroszországban nem csak sok fogvatartott van börtönben, de az állapotok is elképesztőek innen nézve, többek közt ezeket mutatja be a Pussy Riot elítéléséről szóló könyv, amiről ide kattintva olvashatsz egy kis összefoglalót.

 

FOTÓ: Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Fókuszban a születésnapos, de azt sem hallgatjuk el, hogy közben Soros György már a HBO-ba is bevásárolta magát!

Indiában növekszik ugyan a koronavírus-fertőzések száma, mégis a szigorú intézkedések enyhítése mellett döntöttek.

Az aktív esetek és az új fertőzöttek száma pedig lényegében stagnál.

A hatóságok nem tudtak volna mindenkit ellenőrizni – többek között erre hivatkozva hozta nyilvánosságra a házi karanténra ítélt emberek nevét a montenegrói kormány.

A Microsoft szerint nem a koronavírus-járvány miatt volt szükség az elbocsátásokra.

Péntekről szombatra sokan, 118-an gyógyultak fel a koronavírusból, de eközben sajnos újabb hét beteg elhunyt.

Egész Európában egyedülálló módon korlátozásokkal engedik vissza a nézőket hétvégén a magyar stadionokba, így összejött az, amiről élő ember nem hitte, hogy összejöhet!

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Twitter megosztás Google+ megosztás