+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Varsányi Bence
2020. március 31. kedd, 13:57
Az élet otthonról is megy tovább, az otthoni munkavégzéshez és a távoktatáshoz szükséges eszközök, illetve szolgáltatások pedig szinte soha nem pörögtek még ennyire.

A koronavírus-járvány miatt számos ország, köztük Magyarország is bezárta oktatási intézményeit, pontosabban megszüntették a bejárás lehetőségét, és digitális távoktatásra próbálnak átállni. Azok a munkahelyek, ahol erre a munka jellegéből adódóan van lehetőség, szintén sorra állnak át az otthoni munkavégzésre.

 

2009-ben, amikor a H1N1 járvány szedte az áldozatait, ez a fajta átállás ekkora méretekben még elképzelhetetlen lett volna. Habár már akkor is volt lehetőség otthonról dolgozni néhány munkáltatónál, nem rendelkezett ennyi háztartás a kivitelezéshez szükséges eszközökkel, a notebookok drágábbak,a feladatra alkalmas táblagépek pedig relatív technológiai újdonságként sokak számára megfizethetetlenek voltak.

 

Az olcsó telekommunikációs eszközökkel viszont az élet válsághelyzetben is megy tovább, a kereslet pedig nő

 

– már a 2008-as gazdasági világválság idején is sokkal többen vásároltak mobiltelefont.

 

Létezik tehát egy üzletág, amely nem megsínyli a világjárványt, hanem a megnövekedett keresletnek és az online értékesítésnek köszönhetően jobban pörög, mint eddig. Hogy pontosan mennyire, arról a legnagyobb hazai forgalmazókat kérdeztük.

 

A járvány előtt is kizárólag online értékesítő eMag PR-ügynökségétől megtudtuk, hogy

 

február elseje, az operatív törzs megalakulása óta 22,6, március tizenegyedikén, a veszélyhelyzet kihirdetésekor 30,8, másnap pedig 37,9 százalékkal nőtt az összforgalmuk

 

az előző év azonos időszakaihoz képest.

 

A telekommunikációs eszközök körében (mobiltelefonok és táblagépek) február elseje óta 16,6 százalékos növekedést tapasztaltak az előző év ezen időszakához képest, március tizenegytől viszont még kiugróbban nőtt a kereslet,

 

a veszélyhelyzet bejelentésének másnapján 146,5 százalékos növekedést realizáltak az előző év ezen időszakához képest.

 

Az otthoni munkavégzéshez és a távoktatáshoz szükséges kommunikációs eszközökön túl pedig a szórakoztatóelektronikai eszközök (televíziók, számítógépes kiegészítők) iránti igény is növekszik, ha sokan töltik otthon a szabadidejüket is, itt február eleje óta 34,5 százalékos, a veszélyhelyzet bejelentése óta pedig 97 százalékos növekedést tapasztaltak az eMagnál az azt megelező időszakhoz képest, és

 

ezeknél az eszközöknél a forgalom növekedése azóta is folyamatos.

 

Ahogyan a jelen helyzetben számítottak rá, az eMagnál a háztartási tisztítószereket és fertőtlenítőket vásárolják a legnagyobb számban, de a pelenkák is keresett termékek (hozzátennénk, hogy ők a Media Markttal ellentétben már korábban is nagyobb számban értékesítették ezeket a termékeket, hiszen nem kifejezetten csak elektronikai termékekre specializálódtak).

 

Ezeket követik csak a különböző elektronikai készülékek, mint például a tabletek, mobiltelefonok, laptopok és egyéb számítógépes kiegészítők, illetve keresettek még a hűtők, fagyasztók és tévékészülékek is.

 

A Media Marktnál is érdeklődtünk, a sajtókommunikációs felelősétől megtudtuk, hogy a legkeresettebb termékek náluk az otthoni munkavégzéshez, illetve távoktatáshoz szükséges notebookok, amelyeknek a forgalma

 

ötszörösére emelkedett egy átlagos hónaphoz képest, de az asztali számítógépekből és webkamerákból is a szokásos mennyiség többszörösét adták el.

 

Keresettek továbbá a táblagépek és monitorok, amelyeknél egy átlagos hónap háromszoros forgalmát regisztrálta a műszaki áruházlánc, de duplájára nőtt a nyomtatók és az e-könyvolvasók forgalma is. Utóbbi különösen érdekes annak tudatában, hogy nemrég Pécs ikonikus könyvesboltjának, a Bagolyfészeknek a tulajdonosával beszéltünk, akitől megtudtuk, hogy a nyomtatott könyveik online fogralma harmadára esett, a bolti eladásaik pedig a nullához közelítenek.

 

A Media Marktnál a szórakoztatóelektronikai termékek körében a játékkonzolok esetében tapasztaltak nagyobb mértékű növekedést, de ez elmarad az év csúcsidőszakát jelentő karácsonyi forgalomtól.

 

Ezeken kívül

 

egyre többet vásárolnak még a fagyasztókból, konyhai gépekből, gőzölős fertőtlenítőkből és valamiért a légfrissítőkből is.

 

A forgalom növekedését eredményezheti még, hogy a távoktatásra és távmunkára való átállás miatt lehet számítani közbeszerzésekre is, főleg a táblagépek terén, ez viszont már nem a fentiekhez hasonló áruházaknak, hanem a nagykereskedőknek fog kedvezni.

 

Az eszközök megléte viszont csak az egyik fele a távoktatásnak, vagy az otthoni munkavégzésnek, rákérdeztünk a legnagyobb hazai mobilszolgáltatóknál is, hogy az ügyfeleik mobil adatforgalma és előfizetéseik hogyan változtak az elmúlt időszakban.

 

A Telenor kommunikációs igazgatóságától megtudtuk, hogy

 

a veszélyhelyzet kihirdetését követő két hétben a napi adatforgalom 30 százalékkal nőtt hálózatukon, a növekedés már a reggeli óráktól kezdődően jelentkezett a le- és feltöltésekben egyaránt.

 

A Vodafone-nál is jelentős forgalomnövekedést tapasztaltak, pontos adatokat nem kaptunk tőlük, viszont közölték hogy a hálózatuk stabilitását szolgáló kapacitásbővítéseket sikeresen elvégezték.

 

Az új előfizetésekre és nagyobb csomagra váltásokkal kapcsolatos információk üzleti titoknak minősülnek, így azokról nem tájékoztathattak minket, a Telekomtól pedig nem kaptunk választ az adatforgalomra vonatkozóan sem cikkünk megjelenéséig.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szakszervezeti sikerrel zárult a kedd óta tartó határozatlan idejű sztrájk a makói gumigyárban.

A magyar külügyminiszter a szlovák állampolgársági törvényről is tárgyalt egy szlovákiai magyar parlamenti képviselővel Révkomáromban, erre vár Szlovákia magyarázatot.

Eddig csak a politikusok kritizálták a brexit miatt kialakult különleges helyzetet Észak-Írországban, most már egységpárti fegyveresek is kifejezik a nemtetszésüket.

Mindent megpróbált a derék Orbán, de nem lehet segíteni annak, a' ki maga is nem akarja.

Az IDEA Intézet kutatása szerint egy most vasárnapi választáson 39 százalékot kapna az ellenzék, a Fidesz-KDNP csak 36-ot. Az ellenzék legnépszerűbb pártja a DK, a Jobbik pedig már megelőzte a Momentumot.

A járványhelyzett miatti csonka kormányinfón kiderült az is, hogy az egészségügyi dolgozók döntő többsége elfogadta az új szolgálati jogviszonyt, és hogy az uniós tagállamok elfogadhatják egymás vakcinaútleveleit.

Az RMDSZ európai parlamenti képviselői ugyan az EPP EP-frakciójának belső szabályzatmódosítása ellen szavaztak, mégis úgy döntöttek: nem követik a Fideszt.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás