+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2020. március 30. hétfő, 16:35
A személyi jövedelemadónk 1 százalékáról május 20-ig rendelkezhetünk, és könnyen segíthetünk belőle a koronavírus elleni harcban a magyar egészségügyi dolgozókon is: szinte minden kórháznak van alapítványa, ahová adakozhatunk.

Sokan aggódunk azért, hogy a magyar egészségügyi ellátórendszer hogyan fog megbirkózni egy olyan kihívással, amit a koronavírus állít elé: Észak-Olaszország példája is mutatja, hogy a legjobb egészségügyi rendszereket is térdre kényszerítheti a koronavírus, ha azok nincsenek felkészülve a koronavírusos betegek által jelentett túlterheltségre.

 

A hétfői adatok alapján pedig már Magyarországon is 447 koronavírusos megbetegedést regisztráltak, de a valós szám ennél még Orbán Viktor szerint is jóval magasabb lehet. Márpedig akármilyen sok lélegeztetőgépünk is van,

 

az alulfinanszírozott magyar egészségügy „békeidőben” is számos kritikát kapott, amelyről a kormányzat egészen az elmúlt pár hétig nem igazán vett tudomást:

 

Orbán Viktor év eleji nagy sajtótájékoztatóján például még a rendelők, várók újrafestésével-tatarozásával letudta volna az idei évre az egészségügyi reformot.

 

Aztán jött a koronavírus, és mindent a feje tetejére állított, a rendkívüli helyzetben pedig a kormány nem tehette meg, hogy ne figyeljen az egészségügyre. Mégis van, amiben te is segíthetsz a magyar orvosoknak és kórházaknak, ha nem csak a kormányzatra bíznád a koronavírus megelőzésének kérdését: Nagy Ákos kortárs zeneszerző-aktivista nemrégiben egy arra irányuló civil kezdeményezést indított útjára, hogy mindenki a személyi jövedelemadója 1 százalékát ajánlja fel az egészségügyben dolgozók részére. Ez egyáltalán nem kivitelezhetetlen feladat, hiszen alapítványa szinte minden kórháznak van, részükre pedig mindenki felajánlhatja az SZJA-ja 1 százalékát.

 

 

Ez ráadásul pont időszerű:

 

online már március 15-e óta egészen május 20-ig lehet rendelkezni az adónk 1 százalékáról,

 

a határidőig ezt minden adózó akár a NAV online felületén, akár postai úton vagy a NAV ügyfélszolgálatán személyesen is megteheti. A legegyszerűbb a NAV online személyi jövedelemadó-felületét használni, ahol csupán pár kattintással rendelkezhetünk az 1 százalékról.

 

De miért döntött úgy Nagy Ákos, hogy útjára indítja a kezdeményezést? Megkerestük a zeneszerzőt ezzel kapcsolatban, aki az Azonnalinak elmondta: március 15-e és 20-a között valamilyen furcsa influenzagyanús betegséggel feküdt a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház infektológiai osztályán.

 

„A kórházban eltöltött öt és fél nap alatt volt alkalmam azon gondolkodni, hogy magam hogyan tudnék segíteni a kint és a kórházakban levő embereken, illetve az egészségügyben dolgozókon”

 

– mondta Nagy, akinek elmondása szerint itt pattant ki a fejéből az adók 1 százalékának felajánlására vonatkozó kezdeményezés, barátaival pedig gyorsan összedobta az erre vonatkozó videót. A videóban számos színész, zeneszerző, képzőművész, énekes szerepel, de a megszólalók között van közgazdász, borász és építész is.

 

A zeneszerző-aktivista szerint az orvosok és egészségügyi dolgozók – már csak saját tapasztalatai alapján is – remekül végzik a dolgukat, de a rendszer már nehézkesebben birkózik meg a feladattal. „A kormány és az operatív törzs pocsékul vizsgázik, s félő, hogy Orbán ezt is saját hatalmának megszilárdítására használja majd fel” – mondta Nagy Ákos az Azonnalinak, aki hozzátette: aggódik a kormányfőnek teljhatalmat biztosító felhatalmazási törvény miatt is.

 

Nagy Ákos az Azonnalinak azt is elmondta: „területi eloszlás, az ágyak száma, illetve eleve kiemelt státuszuk alapján” választott ki kórházi alapítványokat, amelyeket a videó mellé felsorolt az SZJA 1 százalékának felajánlására.

 

A lista ugyanakkor közel sem teljes, a felsoroltaknál jóval több kórházi alapítvány is létezik, akik számára lehet adakozni:

 

Az egészségügyi szervezetek listáját, akinek felajánlhatod az adód 1 százalékát, itt találod;

 

A kórházi, vagy kórházakat segítő alapítványok listáját itt érheted el.

 

Adományozni, jótékonykodni a segitsunkegymasnak.hu központi oldalon, avagy az 1357-es adományvonal tárcsázásával lehet.


+++

 

És te hogyan harcolsz a koronavírus ellen? Láttál valami szívmelengetőt? Kezdeményezést, civil mozgalmat indítottál? Vagy csak találtál valamilyen pozitív fotót vagy hírt ezzel kapcsolatban? A koronapánik helyett ilyen hírekről szeretnénk nektek beszámolni, így

 

ha csinálsz ilyet, tudsz ilyenről, láttál ilyet, és esetleg fotód, videód, hangod van róla, küldd el nekünk a hello@azonnali.hu címre!

 

BORÍTÓKÉP: A Kútvölgyi Klinikai Tömb épülete az Index drónvideójában: a Kútvölgyi legfelsőbb szintjén karanténkórházat alakítottak ki.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Noha Németország Európa legnépesebb országa, itt az egyik legkisebb az egymillió lakosra jutó új koronavírus-fertőzöttek száma. Fotókon mutatjuk, hogyan néz ez ki!

Jelenleg kéthetente duplázódik a kórházban kezeltek száma, emiatt a Kiskunhalason felépített mobil járványkórház már szinte be is telt.

Az eredeti terv szerint állítólag Mikulásné és a karácsonyi manók is korai hozzáférést kaptak volna a vakcinához.

Hétfőtől egy hónapon át minden étteremnek, boltnak, bárnak este 6-kor be kell zárnia.

Ezután több alkalommal is fegyvert fogtak a függetlenségért, de kellő nagyhatalmi támogatást csak az első világháború után tudtak szerezni ehhez.

Romániai román, erdélyi magyar és világpolitika, kultúra, gazdaság és sok minden más is fog szerepelni a romániai magyarság új portálján.

Szigorúbb korlátozások várnak azokra, akik nem vesznek részt a tömeges tesztelésen.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás