+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Keresztes Gergő
2020. március 30. hétfő, 14:37
A határok zárva, a gondozói ágazat létszámhiánya fenyegető. Alsó-Ausztria úgy reagál a kialakult szituációra, hogy Romániából, valamint Bulgáriából hozatja be a szükséges gondozói személyzetet. Repülőn.

Ausztriában 33 ezer ember szorul 24 órás gondozói ellátásra, a gondozóként foglalkoztatottak közül pedig majdnem mindenki külföldi. Mivel az Ausztriával szomszédos országok lezárták határaikat, azon ápolók, akik szülőhazájukban tartózkodnak, most egy darabig nem mehetnek vissza osztrák munkaadójukhoz. A koronavírus miatt létrejött állapot nem várt nehézségek elé állíthat számos osztrák családot: a szövetségi egészségügyi miniszter, Rudolf Anschober (Zöldek) szerint a helyzet meglehetősen fenyegető, ráadásul a megoldás egyelőre tisztázatlan, egy, a szövetségi tartományokra kiterjedő terv pedig nem áll rendelkezésre.

 

Alsó-Ausztria tartomány most mégiscsak előállt egy nem mindennapi ötlettel: az Alsó-ausztriai Iparkamarával együttműködve fognak 250 ápolót Romániából, illetve Bulgáriából bereptetni.

 

Christiane Teschl-Hofmeister, a tartományi szociális ügyekért felelős tanácsosa, valamint Robert Pozdena, a gondozók szakmai vezetőjének közlése szerint hétfőn fog landolni az első két Austrian Airlines-repülő (az osztrák légitársaság március 18-ával felfüggesztette a menetrend szerinti személyszállítást), fedélzetén a kényszerhelyzetre toborzott gondozó személyzettel. A bécsi Kurier napilap információi szerint külön engedéllyel a bánsági Temesvárból, valamint Bulgária fővárosából, Szófiából száll majd fel a két gép.

 

A repülőutat tartományi pénzből fedezik, az érkezés utáni kéthetes szállodai karantént pedig az Iparkamara finanszírozza.

 

A vesztegzár azért is szükséges a kelet-európai ápolók számára, mert a gondozói tevékenység nem minősül elengedhetetlen tevékenységnek a szükségállapotban, ami miatt nincs lehetőség arra, hogy gyors vírustesztet végezzenek rajtuk. Pozdena szerint ezen mindenképpen változtatni kell: mint mondja, nem csak a pénzről van szó, hanem mindenek előtt az értékes időről, ami eltelik, mielőtt az Ausztriába utaztatott ápolóknak lehetőségük lenne munkába állniuk.

 

Az osztrák egészségügyi minisztérium viszont a karantént ezesetben is elkerülhetetlennek tartja. Ennek oka a koronavírus akár kéthetes lappangási ideje: önmagában egy negatívra tesztelt, tünetmentes személy még nem garancia arra, hogy a vírus tünetei nem esetleg órákkal vagy napokkal a vizsgálat után jelentkeznek. Ezért lenne a karantén létfontosságú, mondják. Jelenleg is mérlegelik annak a lehetőségét, hogy néhány, pillanatnyilag bezárt rehabilitációs intézetet, amik nem lettek szükségkórházzá alakítva, átmeneti gondozóotthonokká alakítanának. 

 

FOTÓ: Austrian Airlines

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Drasztikusan megnőtt a darázsfészkek száma Franciaországban, azért is, mert a karantén alatt az emberek nem pusztították el a fészkeiket.

A Smer korábbi miniszterelnöke, Peter Pellegrini bejelentette: megvan az elegendő aláírás, így megkezdik az új pártjának, a Hlas-SD-nek a bejegyzését. De mi a célja az új párttal?

Guttenbergnek 2011-ben kellett lemondania, mert kiderült: jogi doktori dolgozatának jelentős része plágium. Azóta egy brit egyetemen doktorit szerzett megint.

Illetve az „udvarias embereknek”, ahogyan a köznyelvben a Krímet is megszálló, felségjelzés nélküli csapatokat is hívták.

Bármennyire is meglepően hangzik ez így elsőre, évtizedes vízitúrás tapasztalatokra épül!

2022-ben minden egyéni körzetben közös jelöltet akarnak állítani, országosan pedig egyetlen közös programmal vágnának neki a választásoknak.

Az IT-szektor emigrációval fenyeget, ha tovább folytatódik az erőszak, de már az orvosok is beálltak tüntetni. Mutatjuk, mi történt éjjel Belaruszban.

A hét kérdése

Nem csak a Balatonnál magasabbak a szokottnál az árak, a horvát sajtó a dalmáciai árakon háborog. Szavazz: te fizetnél 1000 forintot érte?

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás