+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Pintér Bence
2020. március 30. hétfő, 19:29
Január végén szatirikus cikkben képzeltük el, hogyan kezeli majd a hazai média és politika a koronavírus megjelenését. Mivel már benne vagyunk a járvány közepében, nézzük meg, miben lett igazunk!

Pár éve írtam egy posztot, amiben az összes, Fidesz által indított gumicsont-ügy koreográfiáját felvázoltam a fiktív cicakiirtási törvényen keresztül  – ezt tavaly decemberben kicsit aktualizálva az Azonnali is közölte.

 

Ennek nyomán már januárban az járt a fejemben, hogy hogyan is fog reagálni az ország, ha megjön a vírus.

 

Persze akkor még fogalmam sem volt róla, hogy a vírus tényleg megjön majd Európába, ráadásul elég keményen, és másfél hónap múlva az ország nagy része otthon üldögél majd miatta – azt azonban sejtettem, hogy a kormány és a média hogyan fog reagálni, szóval írtam ebből egy szatirikus cikket.

 

Nézzük csak: miben lett eddig igazam?

 

A kormány tényleg elgondolkodott a TikTok használatán

 

A kormány az utóbbi hónapokban egyre erősebben teper, hogy meg tudjon szólalni a fiatalok hangján, így a cikkemben visszatérő elem volt, hogy Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő Instagram-sztoriban, vagy éppen TikTokon reagál bizonyos dolgokra.

 

Alig telt el tizenhárom nap a cikk után, Varga Judit igazságügyi miniszter bejelentette, hogy akár TikTokon is hajlandó csapatni a kormány üzeneteit,

 

bár nem biztos benne, hogy ez lehetséges. A koronavírusról azóta sem készített TikTok-videót sem a tisztifőorvos, sem az operatív törzs szóvivője, szóval a jóslat teljes beteljesedésére még várni kell. (Olvasóink közben jelezték, hogy Orbán Viktor viszont már meg is osztott egyet! Hoppá!)

 

Orbán tényleg megpróbálta a külföldiekre és az ellenzékre kenni ezt az egész járványdolgot

 

Bár a cikkben a szatíra kedvéért azt feltételeztük, hogy a kormány legalább egy ideig megpróbálja eltitkolni, hogy megjelent itthon a vírus, a valóságban jóval nyíltabban kezelték a válsághelyzetet, még ha a sajtóval továbbra is úgy bántak többnyire, mint a ronggyal (itt Kovács Zoltánra nézünk).

 

Szóval eltagadás nem volt, de az a része bejött a cikknek, hogy a Fidesz nyilván megpróbálja a dolgot rákenni valakire:

 

a miniszterelnök először megpróbálta a külföldiekre kenni az egész járványt

 

még március 13-án a Kossuth Rádióban, bár ezt a vonalat aztán nem igazán vitte tovább a központi propaganda. Nem úgy a kormány segédcsapatai, mint például a CÖF, akik ugyan még nem követelték a vírus átnevezését a Szent Korona imidzsének védelmében, de ebben a tökéletes grafikában máris összekapcsolták a bevándorlást a koronavírussal:

 

 

Mi több, még Soros Györgyöt is megemlítik rajta, ami már elég közel jár ahhoz, hogy a vírust magát is Soros-vírusnak kereszteljék el, ahogy azt a cikkben megjósoltam. Mivel ez a vonal láthatóan senkit sem érdekelt jelen helyzetben, az új főmumus az ellenzék lett: azért, mert nem volt hajlandó megszavazni a gyorsított parlamenti szavazás lehetőségét az időkorlát nélküli rendeleti kormányzásról. Nem is értem, miért.

 

Tényleg rémhírterjesztőnek állította be a független médiát a propaganda

 

„Rémhíreket terjeszt a gyurcsányista patkánymédia címmel jelenik meg hamarosan cikk a 888-on” – írtam a januári cikkben, és ez teljesen be is jött: a védőfelszerelés hiánya miatt, vagy más okból panaszkodó egészségügyi dolgozók jelzéseiből cikket író, a kormány egyes válságkezelő intézkedéseit kritizáló médiának természetesen nekiment a Fidesz propagandagépezete.

 

Ennek a csúcspontja az volt, amikor Orbán néma beszéde helyett az M1 műsorán arról adtak riportot, hogy pánikot kelt a független média,

 

és közben még van pofájuk pénzt is gyűjteni.

 

Tényleg bezuhant a forint

 

Oké, ez nem volt nagy jóslat: egy ilyen járvánnyal együtt jár a gazdasági válság, az amúgy sem acélos forint pedig nyilván mélyrepülésbe kezdett. Business as usual manapság.

 

Az ellenzék tényleg online tüntetést szervezett

 

Egyre kevesebb ellenzék ellenállási formának van értelme az elmúlt tíz évben, de a tömegtüntetés még mindig érni szokott valamit: ha elég nagy (mint a netadó esetében), akkor Orbán Viktor azért meg szokott hátrálni, de ha ehhez nem is elég nagy, egy utcára vitt tömeg azért csak mutat valamit.

 

Éppen ezért dobtam be poénnak a két hónappal ezelőtti cikkben, hogy az ellenzék online szervez tüntetést, mutatom: „az ellenzék tüntetést hirdet estére, de mivel kijárási tilalom van, ezért azt online, a Momentum által létrehozott VR-szobában tartják meg”.

 

De lám, a valóság most már tényleg jobb, vagy legalábbis ugyanolyan mint a Hírcsárda, hiszen civilek tényleg online szerveztek tüntetést a felhatalmazási törvény ellen,

 

aminek egyébként lehet, hogy pont annyi értelme volt, mintha fizikailag is megtartották volna azt.

 

Kardos Gábor tényleg írt egy cikket a járványról és a fogyasztói társadalomról

 

„Kardos Gábor az Azonnalin a fogyasztói társadalmat kárhoztató cikkéből az derül ki, hogy ő a vírusnak szurkol” – írtam, és a cikkemet nem is olvasó Kardos Gábor tényleg írt egy cikket a témában, bár ebből valójában nem derült ki, hogy a vírusnak szurkol.

 

Mindenesetre: őrület, mekkora Nostradamus vagyok! Kardos Gábor cikke itt érhető el.

 

Egyes fideszesek tényleg kihasználták politikai céljaira a vészhelyzetet

 

A szatírában vizionáltunk egy olyan törvényt, ami valahogy átadja az irányítást a frissen ellenzékivé lett városok önkormányzatai fölött a Fidesznek, de ilyesmiről egyelőre nincs szó.

 

A közgyűlésben kisebbségben lévő fideszes polgármesterek azonban kapva kaptak az alkalmon,

 

és a vészhelyzetben megszerzett plusz jogosítványaikkal gyorsan elfogadtak mindenféle olyan dolgot, amivel korábban nem tudták volna megkerülni az ellenzéki közgyűlést. Ez történt Nagykanizsán, Szekszárdon és Komlón is – mindhárom helyen fideszes a polgármester.

 

+++

 

Eddig ennyi, de ki tudja, mit hoz még a következő pár hét?

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ezzel nemcsak a Fidesz, de az Európai Néppárt frakciójának egyik legbefolyásosabb politikusa is távozik az uniós politikai színtérről.

Úgy tudjuk, azért, mert nem lehetett a párt jelöltje 2022-ben.

Polgárpukkasztó amerikai standup, afrikai lecsó, halhatatlan videójáték: itt a novemberi Fasza Dolgok, az Azonnali havonta megjelenő mindenajánlója. 100 százalékban lockdown-kompatibilis tippek!

Hüvelykujjával felfelé mutatva szelfizett az elhunyt labdarúgóval egy argentin férfi és két társa. Halálos fenyegetéseket is kaptak,
most szabadkoznak.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Méghozzá egyhangúlag. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás