+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Varsányi Bence
2020. március 29. vasárnap, 17:01
Aki már átesett rajta, nagyon valószínűtlen, hogy két éven belül újra elkapja vagy megfertőz másokat.

Ígéretes bejelentést tett a napokban a dán Állami Szérumintézet: kifejlesztettek egy koronavírus-tesztet, amellyel megállapítható, hogy az adott személy elkapta-e korábban a vírust.

 

A teszt abban különbözik a világ számos pontján fejlesztett tesztektől, hogy

 

használatával nem azt tudhatjuk meg, hogy fertőzöttek vagyunk-e, hanem hogy átestünk-e már a vírus okozta megbetegedésen.

 

Az új teszt a szervezetünk koronavírus elleni antitesteinek szintjét méri egy ujjbegyből vett vérminta alapján, ha pedig valaki már átesett a betegségen és bizonyos szint felett van az antitesteinek száma, körülbelül két évig nagyon nehéz újra megfertőződnie vagy másoknak átadnia a fertőzést.

 

Karen Angeliki Krogfelt orvosi mikrobiológus-professzor szerint a teszt sokkal gyorsabb és könnyebben elvégezhető, mint a Covid-19-tesztek, az eddigi eredmények pedig kifejezetten pozitívak. A professzor jelenleg a teszt ellenőrzésén dolgozik, amit állítása szerint könnyen lehet majd terjeszteni is, Dániában már a következő hetekben elkezdődhet a széleskörű használata.

 

A nagymértékű használat hatása pedig jelentős lehet:

 

a fertőzésen már átesett, magas antitestszintű emberek minimális kockázattal állhatnak újra munkába, az enyhe tünetekkel érkező betegek esetében pedig sokkal könnyebben meg tudják majd állapítani, hogy melyik részlegen érdemes őket kezelni a kórházakban.

 

Első körben az egészségügyben fogják használatba venni a tesztet, ugyanis ott van rá a legnagyobb szükség, segítségével megelőzhető lehet, hogy a kórházakból gócpontok alakuljanak, mint az történt az olaszországi Bergamóban.

 

Az egyelőre vita tárgya, el lehet-e kapni kétszer a vírust: február végén Oszakában, egy negyvenes éveiben járó nő kétszer is el tudta kapni, nem sokkal később pedig egy dél-koreai nő is hasonlóval szembesült. Egy friss kínai kutatás viszont állatkísérletekből jutott arra, hogy valószínűleg tényleg csak kevés esély van kétszer elkapnunk a koronavírust.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kormányzat legfelsőbb szintjeivel szeretne hivatalos egyeztető fórumot Székesfehérvár fideszes polgármestere, Cser-Palkovics András, mivel úgy véli, jelenleg nem elég hatékony kommunikáció a kormánnyal.

Több mint 160 művész írt alá egy nyilatkozatot, amiben elítélik a bántalmazásokat és abúzusokat, amik a Magyar Táncművészeti Főiskolán történtek.

Így minden jogi akadály elhárult az elől, hogy a PiS-támogatta Andrej Duda legyen a második újrázó elnök Lengyelországban.

Az albánok a királycsinálók a balkáni kisállamban: állítólag csak akkor mennek koalícióba a szocdem kormánypárttal, ha azok egy albán miniszterelnököt is bevállalnának.

A hallgatóság viselkedésének megfigyelése segíthet a tömegrendezvények járványügyileg biztonságos szervezésében.

Pákó politikaelméleti vitába keveredik, Semjén a magyar néplélek mélyére ás és Szanyi is bepróbálkozik egy jó poénnal!

Pénzbüntetést kapott a Facebook a brazil legfelsőbb bíróságtól, mert korábban nem tett teljesen elérhetetlenné egyes Jair Bolsonaro brazil elnököt támogató fiókokat.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás