+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. március 28. szombat, 14:44
Több helyen ortodox papok ugyanazzal a kanállal áldoztattak végig híveket, miközben a koronavírus a nyállal terjed leginkább. Megkérdeztük, más-e a gyakorlat a magyarországi ortodox egyházaknál.

A román sajtót is bejárta az a videó, ami múlt vasárnap készült Kolozsvárott: a bezárt ortodox templom előtt tartott misén – a szokásokon mit sem változtatva a koronavírus ellenére – a pópa ugyanabból a kanálból áldoztatott végig mindenkit, azaz

 

a hívők mindegyikének a szájába beletette az áldoztató kanalat, és még csak meg sem törölte az egyes hívek után azt.

 

A kolozsvárihoz hasonló jelenetek játszódtak le múlt vasárnap Újvidéken is, ahol ezen videó tanúsága szerint szintén a szabadban és szintén ugyanabból a kanálból áldoztattak a pópák egy halom hívet.

 

Miközben a nyugati kereszténységben az ostyát ma már kézbe is lehet venni, azaz a hívő maga is a szájába helyezheti azt, az ortodox szokás szerint a kenyérdarabot kis kanállal helyezi a pópa a hívő szájába.

 

Ám egy éppen cseppfertőzéssel (azaz például nyál útján) terjedő vírus esetén óriási felelőtlenség ezen hagyomány fenntartása, nem beszélve arról, hogy a nyílt utcán tartott tömeges misék a Romániában vagy Szerbiában is érvényben levő rendkívüli szabályokkal is ellentétesek, mégsem mertek a rendőrök fellépni egyik esetben sem.

 

Krisztus teste úgyis ellenáll a vírusnak?

 

Az, hogy a román ortodox egyház mennyire kezeli helyén a problémát, megmutatkozott már egy március elejei nyilatkozatukban: akkor azt mondták, hogy a hívek nyugodtan csókolgassák a Jézus-ikonokat, mert azok úgyis ellenállnak minden vírusnak. Az erdélyi Főtér idézi Dániel román pátriárkát, aki szerint

 

„azt hinni, hogy Krisztus testét, amelyet aztán a papok a közös kanállal átadnak a híveknek a templomokban megfertőzheti bármilyen vírus, szentségtörés”.

 

Azaz maga buzdított a képek puszilgatására és az ugyanazon kanálból való szentáldozásra. A román ortodox egyház azonban mostanra már belátta, hogy tévedett múlt vasárnap – de azzal védi magát, hogy a rendkívüli intézkedések csak hétfőtől léptek érvénybe, azaz még jogszerűen kanalaztathatták végig a híveket. Most az egyház szent szinódusa azt kéri a hívektől: otthon rendezzenek be imaszobát, és ott imádkozzanak az elmaradt szertartások helyett.

 

ÍGY ZAJLIK A KANÁLLAL ÁLDOZTATÁS. FOTÓ: PRAVOSLAVIE.RU

 

De nem csak a román ortodox egyház veszi ennyire félvállról a jelenlegi vírust. Miközben a Moszkvától elszakadt ukrán egyház elég hamar már arra kérte pópáit, hogy a kanalakat minden áldozás után mossák el, az orosz, a görög vagy a grúz ortodox egyházak nagyon hosszú ideig kitartottak a nem fertőtlenített kanálból való áldozás mellett.

 

A grúz ortodox egyház például azzal érvelt, hogy „évezredes hagyomány“ a kanállal áldozás, és „az életveszélyes járványok idején a hívek sohasem féltek, hanem még inkább törekedtek az áldozásban részesülni”.

 

II. Ilia grúz pátriárka eleve megnyugtatta a híveket, hogy a vírus nem Isten akaratával ellentétes, és ő álmot látott, amiben a vírust legyőzik.

 

Mostanra azonban, mivel Grúziában is szigorodtak a rendelkezések, a grúz egyház is visszavonta eme nyilatkozatát – vagy legalábbis már nem érhető el a honlapjukon.

 

De mi a helyzet Magyarországon?

 

Magyarországon több ortodox egyház is működik, az Azonnali többeknél is rákérdezett, hogy náluk mi a gyakorlat.

 

Bulah Szvjatozlav, a Moszkva alá tartozó orosz ortodox egyház magyarországi egyházmegyéjének kormányzó főpapi tanácsosa elmondta, hogy egyházközségeikben a járvány miatt minden áldozó külön kanállal kapja a szentségeket.

 

Ha mégis ugyanazt a kanalat használnák, akkor azt szesszel kezelik minden egyes áldozó után.

 

De az idős híveket eleve arra kérik, hogy maradjanak otthon, ott imádkozzanak.

 

Az egyházmegye emellett azt is előírja, hogy az áldozáskor használt kendőt ezúttal nem a száj megtörlésére, csupán arra szabad használni, hogy a szentségek ne essenek le a földre, a szájtörlésre mindenkinek papírszalvétát ajánlanak.

 

A bécsi görög ortodox metropolita részéről, aki alá a magyarországi görög keleti exarchátus is tartozik, Athanasius atyától azt a választ kaptuk, hogy mindenkinek azt ajánlják: interneten kövesse a miséket, ezek esetében a szentáldozásra – a fizikai jelenlét hiányának okán – eleve nem is kerülhet sor. Ausztriában a kormány amúgy betiltotta a nyilvános (akár templomi, akár utcai) miséket és egyéb vallási rendezvényeket.

 

Kerestük a többi magyarországi ortodox egyházat is, de se a szerbek, se a románok nem voltak elérhetőek se e-mailen, sem telefonon. Ha kapunk választ ezen egyházaktól is, frissítjük a cikkünket.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A budapesti főpolgármester immár hivatalosan is bejelentkezett az ellenzék miniszterelnök-jelöltségéért.

Noha a Varga Mihály-féle új adócsomag célja az adócsökkentés és az adóegyszerűsítés, az leginkább kommunikációs húzásként értelmezhető. Elemzés!

A számok alacsonyabbak a hivatalos adatoknál, de a kórházba kerültek körében a halálozási arány magas.

Az eset miatt Skóciában többen is azt követelik, hogy legyen saját bevándorláspolitikájuk.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

A párt küldöttgyűlése döntött így. Karácsony szombatra nagy bejelentést ígért.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás