+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. március 28. szombat, 09:00
A brit egészségügyi rendszernek legalább húszezer ilyen készülékre lenne szüksége, a high-tech alkatrészeket gyorsan és magas minőségben legyártó csapatok pedig a segítségükre lehetnek.

A koronavírus miatt bár a versenyek sorra maradnak el, az élet mégsem állt meg teljesen a Forma 1 világában:

 

hét brit székhelyű istálló is lélegeztetőgépek gyártásában segédkezik majd egy Project Pitlane elnevezésű terv keretein belül

 

számol be a Forma 1 hivatalos honlapja.

 

A csapatok ebben együttműködnek a brit kormánnyal és az egészségügyi hatóságokkal, utóbbiaknak ugyanis az új koronavírus intenzív kezelésre szoruló betegei részére elengedhetetlen a lélegeztetőgépek használata. Jelenleg a brit egészségügyi rendszer (NHS) rendelkezésére 8175 lélegeztetőgép áll, miközben a szigetország népessége meghaladja a 66 milliót. Az alig tízmilliós Magyarországon is 2560 ilyen gép van, népességarányosan tehát Magyarország ebben jobban áll a briteknél..

 

Az Egyesült Királyságban azonban meredeken emelkedik a megfertőzöttek száma: a britek már csaknem 15 ezer megerősített esettel számolnak, ha pedig továbbra is ilyen mértékben fokozódik azok száma, akik elkapták a fertőzést, azzal egyre nehezebben fog megbirkózni az egészségügyi rendszer.

 

Az NHS úgy számol, a meglévő állomány mellé még legalább húszezer gépet kéne szerezniük, hogy megbirkózzanak a krízissel.

 

Itt jönnek képbe a kényszerűségből most nem versenyző Forma 1-csapatok: a sportág legfontosabb, de a közvélemény számára láthatatlan része ugyanis a pályán kívül, a csapatok gyáraiban történik.

 

Itt a legfőbb szempont: gyorsan tervezni, legyártani, tesztelni, majd működésre bírni új, csúcstechnológiás alkatrészeket. Egy ilyen high-tech-iparág pedig sokat segíthet egy járványhelyzetben - pont ugyanerre van ugyanis szükség a koronavírus elleni harcban is. Az olasz Ferrari már korábban is bejelentette, hogy lélegeztetőgépet fog gyártani, és a Ferrarit és Fiatot is tulajdonló Agnelli család 10 millió eurót, 150 új lélegeztetőgépet, és az élelmiszerek és gyógyszerek elosztására egy flottányi autót adományozott az olasz kormánynak. A britek azonban szerencsésebb helyzetben vannak: a sportág tíz csapatából hét az Egyesült Királyságban székel.

 

Így most a tavalyi bajnok Mercedes, a Red Bull, a McLaren, a Renault, a Racing Point, a Haas, valamint a Williams csapatok összefogtak, hogy besegítsenek a válság kezelésében. A csapatok a gyártásban együttműködnek a helyi innovációs hatósággal, az University College London szakértőivel és a magas hozzáadott értékű termékek gyártását felügyelő szervvel, valamint a brit kormánnyal is.

 

A Forma 1 szezonnyitó ausztrál nagydíját a járványügyi helyzet miatt csupán pár órával az első szabadedzések kezdete előtt törölték, ezt követően sorra mondták le az ausztrált követő nagydíjakat is: Bahreint, Vietnámot, Kínát, Hollandiát, Spanyolországot, Monacót és Azerbajdzsánt is. Így legjobb esetben is az eredeti, márciusi kezdés helyett

 

június közepén kezdődhet csak el az idény,

 

az augusztus 2-ára tervezett magyar nagydíjat a Hungaroringen pedig egyelőre úgy tűnik, zavartalanul megtartják.

 

BORÍTÓKÉP: A 2019-es azerbajdzsáni nagydíj rajtja / Wikipédia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Fidesz központi e-mailcíme áll az Azonnali videóját ellopó trolloldal mögött, derítették ki.

A' HétköznaPITSAlódások punkus-banda musikálása után a' bohótz kopaszok által rútúl megveretett. De vajjon e' história ennyiben marad-é?

Hiába hív össze az ellenzék rendkívüli ülést a járványkezelésről, a fideszeseket semmi nem kötelezi arra, hogy azon meg is jelenjenek.

Eltökélt szándékuk, hogy megmentik Szlovákiát a liberálisoktól és a korrupciótól.

A firenzei jogászprofesszornak jó esélye van elkerülni az előrehozott választásokat.

Szabó már kétszer nyert Csepelen, legutóbb a fideszes Németh Szilárdot verte meg.

Csak ajánlani tudja az EU a térségen belüli nem létfontosságú utazások korlátozását, megtiltani nem. A harmadik országokból való belépésre viszont kialakíthat egységes szabályokat.

A hét kérdése

Minden nap járványparáztató cikkek tucatjait termeli ki magából a magyar média, de van-e ezzel egyáltalán baj?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás