+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. március 28. szombat, 09:00
A brit egészségügyi rendszernek legalább húszezer ilyen készülékre lenne szüksége, a high-tech alkatrészeket gyorsan és magas minőségben legyártó csapatok pedig a segítségükre lehetnek.

A koronavírus miatt bár a versenyek sorra maradnak el, az élet mégsem állt meg teljesen a Forma 1 világában:

 

hét brit székhelyű istálló is lélegeztetőgépek gyártásában segédkezik majd egy Project Pitlane elnevezésű terv keretein belül

 

számol be a Forma 1 hivatalos honlapja.

 

A csapatok ebben együttműködnek a brit kormánnyal és az egészségügyi hatóságokkal, utóbbiaknak ugyanis az új koronavírus intenzív kezelésre szoruló betegei részére elengedhetetlen a lélegeztetőgépek használata. Jelenleg a brit egészségügyi rendszer (NHS) rendelkezésére 8175 lélegeztetőgép áll, miközben a szigetország népessége meghaladja a 66 milliót. Az alig tízmilliós Magyarországon is 2560 ilyen gép van, népességarányosan tehát Magyarország ebben jobban áll a briteknél..

 

Az Egyesült Királyságban azonban meredeken emelkedik a megfertőzöttek száma: a britek már csaknem 15 ezer megerősített esettel számolnak, ha pedig továbbra is ilyen mértékben fokozódik azok száma, akik elkapták a fertőzést, azzal egyre nehezebben fog megbirkózni az egészségügyi rendszer.

 

Az NHS úgy számol, a meglévő állomány mellé még legalább húszezer gépet kéne szerezniük, hogy megbirkózzanak a krízissel.

 

Itt jönnek képbe a kényszerűségből most nem versenyző Forma 1-csapatok: a sportág legfontosabb, de a közvélemény számára láthatatlan része ugyanis a pályán kívül, a csapatok gyáraiban történik.

 

Itt a legfőbb szempont: gyorsan tervezni, legyártani, tesztelni, majd működésre bírni új, csúcstechnológiás alkatrészeket. Egy ilyen high-tech-iparág pedig sokat segíthet egy járványhelyzetben - pont ugyanerre van ugyanis szükség a koronavírus elleni harcban is. Az olasz Ferrari már korábban is bejelentette, hogy lélegeztetőgépet fog gyártani, és a Ferrarit és Fiatot is tulajdonló Agnelli család 10 millió eurót, 150 új lélegeztetőgépet, és az élelmiszerek és gyógyszerek elosztására egy flottányi autót adományozott az olasz kormánynak. A britek azonban szerencsésebb helyzetben vannak: a sportág tíz csapatából hét az Egyesült Királyságban székel.

 

Így most a tavalyi bajnok Mercedes, a Red Bull, a McLaren, a Renault, a Racing Point, a Haas, valamint a Williams csapatok összefogtak, hogy besegítsenek a válság kezelésében. A csapatok a gyártásban együttműködnek a helyi innovációs hatósággal, az University College London szakértőivel és a magas hozzáadott értékű termékek gyártását felügyelő szervvel, valamint a brit kormánnyal is.

 

A Forma 1 szezonnyitó ausztrál nagydíját a járványügyi helyzet miatt csupán pár órával az első szabadedzések kezdete előtt törölték, ezt követően sorra mondták le az ausztrált követő nagydíjakat is: Bahreint, Vietnámot, Kínát, Hollandiát, Spanyolországot, Monacót és Azerbajdzsánt is. Így legjobb esetben is az eredeti, márciusi kezdés helyett

 

június közepén kezdődhet csak el az idény,

 

az augusztus 2-ára tervezett magyar nagydíjat a Hungaroringen pedig egyelőre úgy tűnik, zavartalanul megtartják.

 

BORÍTÓKÉP: A 2019-es azerbajdzsáni nagydíj rajtja / Wikipédia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Miután konfliktusmentesen nem bonyolítható le a jobbikos Sneider Tamás leváltása a parlament alelnöki székéből, a volt EP-képviselő Balczó Zoltán köszöni, de nem kér a jelölésből.

A manipulált kibocsátási adatok miatt a vásárlónak joga van kártérítést követelni a Volkswagentől, mondta ki a német legfelsőbb bíróság.

A koronavírus-járvány terjedésének lassulásával a vakcinalicit kezdődik a nagyhatalmak között.

21 ember gyógyult fel Magyarországon az új típusú koronavírusból, míg öten elhunytak. Mutatjuk a hétfői számokat!

Szexuális utalásokból Gyurcsánynál sincs hiány, és a kormánymédiát is megcsapta a szerelem szele a héten.

21 ember gyógyult fel Magyarországon az új típusú koronavírusból, és öt új halálozásról érkezett hír.

Mivel még mindig nem fogadták el az ország 2020-as költségvetését a választás megrendezésének rá eső felét sem tudja kifizetni.

A hét kérdése

Igen? Nem? Vagy csak a második hullámtól? Esetleg soha nem is tartottál tőle? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Keresd fel a hozzád legközelebb esőt május 24-én: rengeteg program lesz.

Az Azonnali publicistája a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezésről vitázik online május 25-én este 8-tól!

Ezért beszélget az űrhajóssal május 27-én Szujó Zoltán.

Ki nyerheti az amerikai elnökválasztást? Szakértők vitatják meg az American Corner május 28-i eseményén!

Az Azonnalin rendszeresen publikáló Szalai Máté is elemzi a Külügyi Intézet online beszélgetésén, május 26-án!

Ezt is szerettétek

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Twitter megosztás Google+ megosztás