+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter & Illés Gergő
2020. március 27. péntek, 15:35
A közösségi médiában egyre terjednek a különböző „koronakihívások”, amivel a készítők a vírus terjedését szeretnék elősegíteni. Általában nincs jó vége.

Mivel a gazdag nyugati világ kollektíven elkezdett nagyon unatkozni a koronavírus miatti bezártságban, a közösségi médiában tömegesen indultak útnak a különböző kihívások: ezek javarészt teljesen ártalmatlanok, és kimerülnek abban, hogy valaki töltsön fel magáról Instagramra egy gyerekkori vagy egy mosolygós képet.

 

Az unaloműző kihívások mellett van ugyanakkor olyan, amelyik kifejezetten ártalmas, sőt veszélyes is lehet: a tinédzserek körében népszerű TikTokon, de más felületeken is elkezdett például terjedni a „Corona-Challenge”, vagyis a koronakihívás trendje, amely azon alapul, hogy a videókat, képeket készítő influenszerek

 

sokak által használt felületeket nyalogatnak és harapdálnak, hogy így szerezzenek követőket, vagy hogy így segítsék elő a vírus terjedését.

 

Az alsó-ausztriai rendőrség például csütörtökön kapott el egy 26 éves fiatalembert, aki lefilmezte,

 

amint egy társa egy helyi szupermarketben almákba harap bele, majd visszateszi azokat a polcra.

 

Ő is „Corona-Challenge”-nek nevezte ezt, elvileg egyszerre akarja bizonyítani ezzel, hogy nem kell tartani a fertőzésektől, de – ha esetleg mégis fertőzött lenne – azért szívesen továbbadná azt. A rendőrségen a filmet készítő fiatal önként jelentkezett, és tagadja, hogy ismerné azt, aki beleharapott az almába, de ezt a rendőrség nem hiszi el neki.

 

Hasonló akcióra ragadtatta magát egy müncheni 33 éves rapper, aki levideózta és a közösségi oldalakra feltöltötte, amint

 

a müncheni metróban több helyen is végignyalta (!) a jegyautomatákat és több metrószerelvény kilincsét.

 

A MÜNCHENI TZ BULVÁRNAPILAP ÖRÖKÍTETTE MEG A RAPPER INSTAGRAMJÁRA FELTÖLTÖTT (MÁR NEM ELÉRHETŐ) AKCIÓT. FOTÓ: INSTAGRAM / TZ

 

Az elkövető Felix Krull rapper, aki már korábban is hasonlóan színvonalas socialmedia-kihívásokat (például nyilvános maszturbáció) teljesített.

 

A videón azt állítja, hogy koronavírus-fertőzött, és azért nyalogat végig olyan felületeket, amiket sokan megfoghatnak, hogy ezzel is a vírus terjedését segítse.

 

A rendőrség súlyos testi sértés gyanújával vette őrizetbe – azzal, hogy elvileg vírusosként ennek terjedéséhez hozzájárult, kimerítheti valóban ezt a tényállást.

 

Nemcsak német nyelvterületen van azonban valami a levegőben, ami miatt az influenszerek magasról tennének a járványügyi helyzetre: az egyesült államokbeli Virginia államban már nyomoz a rendőrség azok ellen a fiatalok ellen, akik összeköhögték egy élelmiszerbolt zöldség- és gyümölcspultját, majd mindezt feltöltötték a közösségi médiára.

 

Az őrület valószínűleg attól a 22 éves TikTok-sztártól indult ki, aki körülbelül két hete nyalta végig egy repülőgép WC-ülőkéjét a koronakihívás keretében. Ava Luise pedig nem úgy tűnik, mintha megbánta volna, hogy elindította a kihívást: később úgy fogalmazott, csak a „befolyás” kedvéért csinálta,

 

a koronavírus pedig „a legjobb dolog, ami a karrierjével történhetett”.

 

„Nem kaphatom el a koronavírust... ahogy a melegek, úgy a gazdag szőke kurvák is immunisak” – jegyezte meg Twitteren, később pedig arról posztolt, hogy egy sugar daddy repülőgépén nyalt meg egy tiszta ülőkét, szóval magát nem sodorta túlságosan nagy veszélybe.

 

 

Ez persze nem akadályozott meg más TikTok-ozókat, hogy beszálljanak a koronakihívásba: egy Larz művésznéven futó, 21 éves TikTok-sztár ennek keretében egy nyilvános WC karimáját nyalta végig. Most az influenszer azt állítja, pozitív lett a koronavírus-tesztje, és jelenleg kórházban van emiatt. Persze ezen információ valóságtartalmát senki nem tudja megerősíteni, és jóllehet, hogy csak az influenszer népszerűséghajhászására megy ki a játék, de

 

a koronavírus-kihívások elterjedése egy ennél mélyebben gyökerező problémára is felhívja a figyelmet.

 

Nevezetesen arra, hogy a koronakihívás leginkább a tizenévesek által rendkívüli népszerűségnek örvendő TikTok-platformon terjed. Itt a tartalomgyártók nagyrészt pár másodperces minivideókat töltenek fel magukról, vagy ezek alá illesztenek be valamilyen zenét, és a kínai alkalmazás nemcsak az Egyesült Államokban, hanem Magyarországon is nagy népszerűségnek örvend.

 

Ha egy járványhelyzet idején a platform népszerű arcai pedig koronakihívásokat terjesztenek a potenciálisan még nem is nagykorú követőknek, az csak tovább fokozhatja a már most is épp elég súlyos járványügyi helyzetet.

 

BORÍTÓKÉP: A készítők TikTok- és Instagram-oldalai

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Nyolc tagállam nem engedné a német elnökséget tárgyalni az EU-s pénzekről és a jogállamiságról, a Néppárt pedig nagyobb szigort szeretne: kemény tárgyalások lesznek.

Strache egy Bécs melletti jósnőhöz és egy dél-burgenlandi sámánhoz járt rontást levetetni és tanácsot kérni. Nem vicc.

Miért ilyen fontos ez a két találkozó? Milyen hatása lesz a tárgyalásoknak a belarusz helyzetre? És miért pont most találkozott Macron a belarusz ellenzék vezetőjével?

Szerintük a kormánynak nincs jobboldali ellenzéke, ezért.

A Fidesz-közeli elemzőcég közvélemény-kutatással támasztja alá, hogy mára annyi a balliberális médiatúlsúlynak.

Szerdán 717 embert nyilvánítottak gyógyultnak a hatóságok, a járvány azonban még mindig elég gyorsan terjed.

A XII. kerületben nagyon nem nézik jó szemmel, hogy Kovács Gergely a nyilvánosságban kritizálja az önkormányzat működését, még az MSZP-s képviselő is kiakadt emiatt. Megkérdeztük, hogy mi történt!

A hét kérdése

Két tévéinterjú, esszé, nyílt levél, egy uniós biztos lemondatása. Orbán Viktor még saját rajongóit is meglepte, hogy ennyire aktív lett a médiában. Mi folyik itt?

Azért ide elnéznénk

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Vitatható ökopolitika Schiffer Andrással október 3-án.

Ezt is szerettétek

A tíz, legrövidebb idő alatt helyes megfejtést beküldő versenyző iskolája egy-egy nagy értékű okosbútorral lesz gazdagabb.

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Twitter megosztás Google+ megosztás