+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. március 27. péntek, 07:51
Munkába lehet menni és a szabadba is, de nem csoportosulva – jelentette be Orbán Viktor.
Március 28-tól egészen április 11-ig kijárási korlátozásokat vezet be a magyar kormány. Két héten keresztül az otthonunkat vagy a lakóhelyünket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából hagyhatjuk el 

 

– erről beszélt Orbán Viktor a Kossuth Rádión pénteken. Az eddig ismert nemzetközi példák alapján kívánják bevezetni ezeket, de úgy, hogy azért még elviselhető legyen az emberek számára. Orbán elmondta: alapvetően a bajor megoldásból indulnak ki, de szerinte a miénk szigorúbb. A rendeletben szerepel majd, hogy az élelmiszerboltokba, patikákba, drogériákba 9 és 12 óra között csak az idősek mehetnek.

 

A miniszterelnök elmondta, kérdőívekkel próbálják nyomon követni, hogyan alakul az emberek élete, ezekből megállapították, hogy az eddigi korlátozások eredményesek. Az intézkedések hatására 500 ezerről 50 ezerre csökkent a társadalmi kontaktusok száma, vagyis a magyarok fegyelmezetten csökkentették társadalmi életüket, de ez megállt, nem csökkent tovább, ezért lesz kijárási korlátozás, ennek most volt itt az ideje.

 

Alapos indokkal lehet csak utcára menni: gyereket lehet óvodába, iskolába vinni (ahol 5 főnél nem nagyobb csoportok vannak), ki lehet menni a szabadba, de nem csoportosulva.

 

Orbán állítása szerint a rendőröknek elmondta: most nem az a feladat hogy sarkosan mindent betartassunk az emberekkel, azt kell elnyerni, hogy meglegyen az együttműködés, persze ha veszélyes a többiekre nézve, amit valaki csinál, akkor nyilván fel kell lépni.

 

Orbán szerint van intelligencia az emberekben, és egy nagyobb válságot csak intelligensen lehet kezelni. Az intelligencia nem iskolázottságot jelent, hanem attól független, a született intelligenciához fegyelmezettség kell, ez a magyarokkal veleszületett tulajdonság. Szerinte Magyarországon nem a nyájszellem húzódik meg a fegyelmezettség mögött, hanem ez a fajta intelligencia.

 

Orbán kitért a felhatalmazási törvény körül kirobbant vitára is a Kossuth Rádióban: szerinte a politika egy másik dolog már, az egy hatalmi küzdelem ugyanis, az ellenzéknek pedig nem lehet felróni, hogy hatalmat akar, ezért támadják a kormányt, ezt hívják politikának. Ám szerinte most nem politikára van szükség, ezért reméli, majd a politika is felveszi az együttműködéshez szükséges lelkiállapotot. 

 

„Minél többen fogunk össze, annál több emberéletet tudunk megmenteni” – fogalmazott, hozzátéve, hogy jogilag bizonytalanná vált az ellenzék miatt az, hogy gyors döntések születhessenek. (Ezek jogilag annyira bizonytalanná váltak az ellenzék miatt, hogy Müller Cecília országos tisztifőorvos egy normatív határozattal egy pillanat alatt elrendelte a határzár és az egyetem bezárásának meghosszabbítását.)

 

FRISSÍTÉS (2020.03.27.)Megjelent a Magyar Közlöny a kijárási korlátozások részleteivel, ezek az alábbiak:

 

Mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést – a közös háztartásban élők kivételével – a lehető legkisebb
mértékűre korlátozni, lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot tartani. Ezt a tömegközlekedés során is alkalmazni kell.

 

+ Vendéglátó üzletben – az ott foglalkoztatottak kivételével – tartózkodni tilos. Kivételt képez az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása.

 

A lakóhely, a tartózkodási hely, illetve a magánlakás elhagyására az e rendeletben meghatározott alapos indokkal kerülhet sor,

 

ám úgy tűnik, ez szinte bármi lehet.

 

Például ilyen a munkavégzés vagy az ehhez szükséges eszközök vásárlása; napközbeni kiscsoportos felügyelet okán a kiskorú gyermek kísérése; egészségügyi ellátás és szolgáltatás igénybevétele, beleértve a gyógyító tevékenységen túl a testi és a lelki egészség megőrzése céljából nyújtott egészségügyi szolgáltatásokat (különösen pszichoterápiás ellátás, fizioterápiás kezelés, gyógytorna); a házasságkötés és a temetés szűk családi körben; az egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés; vásárlás boltokban, piacon, drogégiákban, dohányboltokban, mezőgazdasági üzletben; üzemanyag-töltőállomás felkeresése;

 

a fodrász, a manikűrös szolgáltatások igénybevétele;

 

személyes megjelenést igénylő ügyintézés; az állatok ellátása, háziállat közterületi sétáltatása, az állatorvosi rendelő és az állatkórház látogatása; a szülői jogok és kötelezettségek; hitéleti tevékenység; segítségnyújtás.

 

+ Saját és családja érdekében a 65. életévét betöltött személy az élelmiszerüzletet, drogériát, piacot vagy gyógyszertárat 9 és 12 óra közötti időben látogathatja, mások nem, ennek betartatása a helyiség üzemeltetőjének a feladata.

 

+ A korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi, de bevonhatja erre a feladatra a katonai rendészet és a rendvédelmi
feladatokat ellátó szervek hivatásos állományát is.

 

FOTÓ: Orbán Viktor / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az énekesnő a vagyon újraelosztásáról osztott meg egy gondolatot, ami egy ismeretlen Sanders-aktivistától származik. Mutatjuk a legjobb mémeket Britney elvtársról!

A Twitteren már meg is indult a szóváltás a kizárást követelők és Deutsch Tamás között.

Milyen hatása van annak az ígéretesnek tűnő gyógyszernek a koronavírusos betegekre, amit Kínától kaptunk? Hogyan védekezzünk, ha szerelőt kell hívni a lakásba? Ezekről is beszélt az operatív törzs kedden.

Hétfőről keddre kilencen haltak meg, így összesen már 47 áldozata van a betegségnek Magyarországon: grafikonokon mutatjuk, hol áll a járvány itthon.

A német közéletben is vitatott, hogy szükségesek-e a jelenlegi szigorú intézkedések a járvány megfékezésére. Orvosok, közgazdászok ki is dolgoztak egy alternatív javaslatot, miként lehetne megindítani lassan a visszatérést a normalitásba.

Hogyan vészelték át Szarajevó lakói a mindennapokat, az izoláltságot, az élelmiszerhiányt és a különböző járványokat? És mi a helyzet most?

A magyar kormány 200 ezer maszkot küldött Szerbiának, és 100 ezret Horvátországnak a koronavírus elleni harcban.

A hét kérdése

Vajon rászólt valaki a Fideszre, hogy ezt már tényleg nem kéne? Vagy erkölcsi okokból gondolták meg magukat? Vagy csak Semjén Zsoltot froclizzák vele?

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Ezt is szerettétek

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Hogyan vészelhetjük át ép lélekkel a következő heteket, és miben reménykednek a bevételeiktől eleső vállalkozók?

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Twitter megosztás Google+ megosztás