+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. március 26. csütörtök, 16:07
Dunja Mijatović elégedetlenkedni kezdett a felhatalmazási törvény miatt, a Fidesz EP-delegációvezetőjétől kapott fejmosást.

Élesen kritizálta a magyar Országgyűlés által hétfőn tárgyalt felhatalmazási törvényt Dunja Mijatović, az Európa Tanács (ez nem az EU, hanem egy annál tágabb, 47 tagot számláló nemzetközi szervezet) emberi jogi biztosa Twitteren, de Deutsch Tamástól csak kioktatást kapott.

 

A bosznia-hercegovinai származású Mijatović a magyar felhatalmazási törvénnyel kapcsolatban még hétfőn írta ki Twitterre, hogy „a magyar parlament előtti, T/9790 számú COVID-19-törvényjavaslat lehetővé tenné, hogy a kormány rendeletekkel kormányozzon bármilyen időbeli korlát és garancia nélkül.

 

Még veszélyhelyzet esetén is tiszteleteben kell tartani az alkotmányt, biztosítani a parlamenti és bírósági jogköröket, illetve az információszabadságot.”

 

 

 

 

Mijatović sokféle reakcióra számíthatott, de amit Deutsch Tamástól, a Fidesz európai parlamenti delegációvezetőjétől kapott, aligha. Deutsch a tweetre válaszul csak annyit írt:

 

„Törődjön a maga dolgával. Ennyi!”

 

Nemcsak Mijatović kritizálta az Európa Tanács berkeiből a magyar törvényjavaslatot – amelyet a házszabálytól való eltérés négyötödös kritériuma miatt egyelőre még nem fogadtak el. Rik Daems, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) elnöke szerint bár a veszélyhelyzet igényelheti olyan döntések meghozatalát, amelyek túlmutatnak az Emberi Jogok Európai Egyezménye által rögzített korlátokon, „megfelelő garanciák nélkül azonban ezek az intézkedések komoly kockázatot jelenthetnek a demokráciára, az emberi jogokra és a jogállamiságra nézve”. A közgyűlés elnöke szerint a veszélyhelyzet időtartamát, körülményeit és hatályát korlátozni kéne, a veszélyhelyzeti hatásköröket pedig csak az adott cél érdekében szabad kiterjeszteni.

 

Marija Pejčinović Burić, az Európa Tanács főtitkára pedig egyenesen Orbán Viktornak címzett levelet kedden, aki a fenti aggodalmakat ismételte, elmondta, hogy a sürgősségi intézkedéseknek arányosnak kell lenniük a leküzdeni kívánt fenyegetéssel.

 

Orbán a főtitkár levelére csütörtökön válaszolt, a magyar miniszterelnök azzal ment neki az aggódó Pejčinović Burićnak, hogy

 

„Ha ön nem képes segíteni nekünk a jelenlegi válsághelyzetben, kérem, legalább tartózkodjon a védelmi erőfeszítéseink akadályozásától”.

 

Az Európa Tanács strasbourgi székhelyű emberi jogi, és alapvetően konzultatív jogkörökkel felruházott regionális nemzetközi szervezet. Neve, 12 csillaggal ellátott emblémája és az Európai Parlamenttel megegyező székhelye ellenére viszont az ET nem tagja az Európai Unió intézményrendszerének, sőt, az EU-nál a tagsága is jóval kiterjedtebb. Tagjai között szerepel többek között ugyanis Oroszország (amely tavaly kapta vissza a Krím megszállását követően elvesztett szavazati jogát), Azerbajdzsán vagy Törökország is. Túl sok jogkörrel ugyanakkor az ET nem rendelkezik, emiatt számos kritika is éri a szervezetet. 

 

BORÍTÓKÉP: Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kormányzati bértámogatást hiába igényelték meg, nem kaptak semmit a kávézóban. A hat alkalmazottból mára egy maradt, ő sem kap teljes bért.

Ezzel már hivatalosan három ember jelezte, hogy szívesen lenne az ellenzék közös '22-es miniszterelnök-jelöltje.

Nyithassanak meg korlátozottan a múzeumok, állatkertek, vendéglátó helyek, szállodák, színházak, mozik – Ujhelyi István ezt kéri a kormánytól.

Nem teljes kapacitással ugyan, de október óta végre újra üzemelhetnek. Ha a járványhelyzet is engedi, akkor második félévtől kinyitnak az iskolák is az országban.

A vírus reprodukciós rátája közben 1 alá esett náluk, azaz egyre kevésbé terjed.

Beteltek az időpontok, mert olyan kevés vakcina érkezett. A rendszer 11 millió embert is be tudna oltani, ha lenne elég oltóanyag, de csak 3,1 milliónak elegendő fog megérkezni.

A kezdeményezők szerint több tucat település vehetett részt az akcióban. A Minority Safepack elkaszálása ellen tiltakoztak.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás