+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. március 26. csütörtök, 16:07
Dunja Mijatović elégedetlenkedni kezdett a felhatalmazási törvény miatt, a Fidesz EP-delegációvezetőjétől kapott fejmosást.

Élesen kritizálta a magyar Országgyűlés által hétfőn tárgyalt felhatalmazási törvényt Dunja Mijatović, az Európa Tanács (ez nem az EU, hanem egy annál tágabb, 47 tagot számláló nemzetközi szervezet) emberi jogi biztosa Twitteren, de Deutsch Tamástól csak kioktatást kapott.

 

A bosznia-hercegovinai származású Mijatović a magyar felhatalmazási törvénnyel kapcsolatban még hétfőn írta ki Twitterre, hogy „a magyar parlament előtti, T/9790 számú COVID-19-törvényjavaslat lehetővé tenné, hogy a kormány rendeletekkel kormányozzon bármilyen időbeli korlát és garancia nélkül.

 

Még veszélyhelyzet esetén is tiszteleteben kell tartani az alkotmányt, biztosítani a parlamenti és bírósági jogköröket, illetve az információszabadságot.”

 

 

 

 

Mijatović sokféle reakcióra számíthatott, de amit Deutsch Tamástól, a Fidesz európai parlamenti delegációvezetőjétől kapott, aligha. Deutsch a tweetre válaszul csak annyit írt:

 

„Törődjön a maga dolgával. Ennyi!”

 

Nemcsak Mijatović kritizálta az Európa Tanács berkeiből a magyar törvényjavaslatot – amelyet a házszabálytól való eltérés négyötödös kritériuma miatt egyelőre még nem fogadtak el. Rik Daems, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) elnöke szerint bár a veszélyhelyzet igényelheti olyan döntések meghozatalát, amelyek túlmutatnak az Emberi Jogok Európai Egyezménye által rögzített korlátokon, „megfelelő garanciák nélkül azonban ezek az intézkedések komoly kockázatot jelenthetnek a demokráciára, az emberi jogokra és a jogállamiságra nézve”. A közgyűlés elnöke szerint a veszélyhelyzet időtartamát, körülményeit és hatályát korlátozni kéne, a veszélyhelyzeti hatásköröket pedig csak az adott cél érdekében szabad kiterjeszteni.

 

Marija Pejčinović Burić, az Európa Tanács főtitkára pedig egyenesen Orbán Viktornak címzett levelet kedden, aki a fenti aggodalmakat ismételte, elmondta, hogy a sürgősségi intézkedéseknek arányosnak kell lenniük a leküzdeni kívánt fenyegetéssel.

 

Orbán a főtitkár levelére csütörtökön válaszolt, a magyar miniszterelnök azzal ment neki az aggódó Pejčinović Burićnak, hogy

 

„Ha ön nem képes segíteni nekünk a jelenlegi válsághelyzetben, kérem, legalább tartózkodjon a védelmi erőfeszítéseink akadályozásától”.

 

Az Európa Tanács strasbourgi székhelyű emberi jogi, és alapvetően konzultatív jogkörökkel felruházott regionális nemzetközi szervezet. Neve, 12 csillaggal ellátott emblémája és az Európai Parlamenttel megegyező székhelye ellenére viszont az ET nem tagja az Európai Unió intézményrendszerének, sőt, az EU-nál a tagsága is jóval kiterjedtebb. Tagjai között szerepel többek között ugyanis Oroszország (amely tavaly kapta vissza a Krím megszállását követően elvesztett szavazati jogát), Azerbajdzsán vagy Törökország is. Túl sok jogkörrel ugyanakkor az ET nem rendelkezik, emiatt számos kritika is éri a szervezetet. 

 

BORÍTÓKÉP: Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az eddigi tartományi szabályozás szerint a pártoknak ugyanannyi férfit és nőt kellett indítaniuk a tartományi választásokon. Most az AfD perelt, és nyert.

António Costa sem szeretné, ha jogállamisági feltételhez kötnék az EU új hitelprogramját, de egészen más miatt, mint Orbán Viktor: a portugál miniszterelnök szerint ugyanis az értékekkel nem szabadna kereskedni.

Müller Cecília tisztifőorvos dönthet arról a járványügyi adatok alapján mostantól, legyenek-e az egyébként fertőzöttként besorolt országokon belül alacsony esetszámúként, vagyis
zölddel megjelölt területek.

A hatóságok már meg is kezdték az ellenzéki „panaszkodók” letartóztatását.

Úgy tűnik, hajlunk a miniszterelnök javaslatára, és idén inkább Magyarországot fedezzük fel. A balatoni foglalások száma is nagyot nőtt még az elmúlt évihez képest is.

Ingyen adunk húsz lélegeztetőgépet a Türk Tanács egyik oszlopos tagjának.

Több mint bruttó 7,5 milliárdot költött a kormány az elmúlt négy évben nemzeti konzultációkról? Melyik volt a legdrágább közülük? Ez is kiderül a Miniszterelnöki Kabinetiroda által közölt összesítésből.

A hét kérdése

Jól összezavarta az idei vakációszezont a koronavírus, de aki akar, az bel- és külföldre is elég sok helyre tud utazni. És te merre mész idén nyáron? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Ehhez a nyárhoz épp illik!

A legintelligensebb magyar DJ újra toporgást rendez Budapesten júlis 18-án.

Kis koncertek lehetnek, például Entrópia Architektúra is!

Az egyik fideszes, a másik nem különösebben: Békés Márton vs Pető Péter.

Minden háztartás kedvenc lázadójáról lesz szó.

Ezt is szerettétek

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás