+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. március 26. csütörtök, 12:43
Három évbe telt volna a mostani tempó mellett koronavírusra tesztelni a főváros lakosságát, Orban megkérte: távozzon.

Lemondott tisztségéről Victor Costache román egészségügyi miniszter, közölte az Agerpres román nemzeti hírügynökség. „Tudomásul vettem a lemondását és továbbítom Johannis elnöknek” – közölte a koronavírus-járvány miatt a saját megbuktatásával felhagyó jobboldali ügyvezető kormányfő, Ludovic Orban, hozzátéve, csaknem öt hónapon át dolgozott Costachéval, számos fontos döntést hoztak meg együtt. „Sajnálom a lemondását, ugyanakkor azonban megértem azt, köszönöm neki az eddigi jó együttműködést.”

 

A Libertatea értesülése szerint a kormányfő

 

amiatt került összetűzésbe a miniszterrel, mert az szerdán egy tévéinterjúban belengette, hogy egész Bukarestet, majd a romániai nagyvárosok lakosságát is végigtesztelik majd koronavírusra.

 

Ezzel lényegében Románia a dél-koreai mintát követte volna, ahol házról házra megvizsgálnak mindenkit, hogy fertőzött-e, hogy így kapjanak minél pontosabb képet a járványról. Dél-Koreában eddig nagyjából 250 ezer tesztet végeztek el a járvány kitörése óta, a román egészségügyi minisztérium számításai szerint a miniszteri ígéret 2-5 millió teszt elvégzését jelentette volna.

 

Romániában csütörtök délig 16 ezer koronavírus-tesztet végeztek (ebből 823-at magánintézményekben), a Libertatea számításai szerint az exminiszter ötletének végrehajtása a jelenlegi, 2500 teszt/napos tempóban kerek három évet vett volna igénybe, ami egyben három évnyi önkéntes izolációt is jelentene a pánikolóknak. Ráadásul amiatt is számos kritika érte a javaslatot, hogy miért épp a gócpontnak eleve nem számító fővárossal kezdené a tesztelést a miniszter, miközben a bukovinai Szucsávában már egy olyan kórházat is be kellett zárni, ahol 34 orvos és 49 asszisztens kapta el a koronavírust.

 

Lapértesülések szerint ezért valójában nem is az egészségügyi miniszter mondott le, hanem Orban megkérte őt, hogy távozzon. A miniszterelnök azt is bejelentette, hogy ideiglenes jelleggel Nelu Tătaru eddigi egészségügyi államtitkárt, a mémalapanyagban gazdag vászlói PNL elnökét bízza meg az egészségügyi minisztérium vezetésével. A Libertatea szerint Orban már eddig is jobban bízott benne, mint Costachéban.

 

Románia területén csütörtök déli adatok szerint 1029 személynél mutatták ki eddig a koronavírussal való fertőződést, közülük 17-en meghaltak. A fertőzöttek közül 94-et gyógyultnak nyilvánítottak és kiengedtek a kórházból, közülük 53-at Temesváron, 28-at Bukarestben, hatot Craiován, ötöt Konstancán, egyet-egyet Jászvásáron és Kolozsváron. 6151 személy van hatósági karanténban, 110 042 otthoni elkülönítésben.

 

FOTÓ: Katonai sátor a dési kórház előtt / Román védelmi minisztérium

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A polgármestereknek megengedik azt is, hogy húsvét idejére speciális szigorító intézkedéseket hozhassanak a településükre nézve.

Összefoglaltuk a lényeget az operatív törzs csütörtöki tájékoztatójáról!

Az Egészségügyi Világszervezet vezetője odaszólt az egymással csetepatézó Kínának és az Egyesült Államoknak.

A többségében idős elhunytak mellett egy 48 éves áldozata is lett csütörtök reggelre a járványnak.

A szolidaritási alapból részesülhet Azerbajdzsán, Belarusz, Grúzia, Moldova, Örményország és Ukrajna is, igaz, inkább politikai gesztus ez, mintsem óriási segítség.

A demokratikus szocialista Bernie Sanders szerdán bejelentette, felfüggeszti kampányát és kiszáll a 2020-as demokrata előválasztási versenyből. Vagyis Joe Biden lesz a demokraták elnökjelöltje.

A rendőrség statisztikái alapján az illegális határátlépésre készülők elég fegyelmezettek a járvány miatti válsághelyzet óta.

A hét kérdése

Vajon rászólt valaki a Fideszre, hogy ezt már tényleg nem kéne? Vagy erkölcsi okokból gondolták meg magukat? Vagy csak Semjén Zsoltot froclizzák vele?

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Ezt is szerettétek

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Hogyan vészelhetjük át ép lélekkel a következő heteket, és miben reménykednek a bevételeiktől eleső vállalkozók?

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Twitter megosztás Google+ megosztás