+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. március 26. csütörtök, 12:43
Három évbe telt volna a mostani tempó mellett koronavírusra tesztelni a főváros lakosságát, Orban megkérte: távozzon.

Lemondott tisztségéről Victor Costache román egészségügyi miniszter, közölte az Agerpres román nemzeti hírügynökség. „Tudomásul vettem a lemondását és továbbítom Johannis elnöknek” – közölte a koronavírus-járvány miatt a saját megbuktatásával felhagyó jobboldali ügyvezető kormányfő, Ludovic Orban, hozzátéve, csaknem öt hónapon át dolgozott Costachéval, számos fontos döntést hoztak meg együtt. „Sajnálom a lemondását, ugyanakkor azonban megértem azt, köszönöm neki az eddigi jó együttműködést.”

 

A Libertatea értesülése szerint a kormányfő

 

amiatt került összetűzésbe a miniszterrel, mert az szerdán egy tévéinterjúban belengette, hogy egész Bukarestet, majd a romániai nagyvárosok lakosságát is végigtesztelik majd koronavírusra.

 

Ezzel lényegében Románia a dél-koreai mintát követte volna, ahol házról házra megvizsgálnak mindenkit, hogy fertőzött-e, hogy így kapjanak minél pontosabb képet a járványról. Dél-Koreában eddig nagyjából 250 ezer tesztet végeztek el a járvány kitörése óta, a román egészségügyi minisztérium számításai szerint a miniszteri ígéret 2-5 millió teszt elvégzését jelentette volna.

 

Romániában csütörtök délig 16 ezer koronavírus-tesztet végeztek (ebből 823-at magánintézményekben), a Libertatea számításai szerint az exminiszter ötletének végrehajtása a jelenlegi, 2500 teszt/napos tempóban kerek három évet vett volna igénybe, ami egyben három évnyi önkéntes izolációt is jelentene a pánikolóknak. Ráadásul amiatt is számos kritika érte a javaslatot, hogy miért épp a gócpontnak eleve nem számító fővárossal kezdené a tesztelést a miniszter, miközben a bukovinai Szucsávában már egy olyan kórházat is be kellett zárni, ahol 34 orvos és 49 asszisztens kapta el a koronavírust.

 

Lapértesülések szerint ezért valójában nem is az egészségügyi miniszter mondott le, hanem Orban megkérte őt, hogy távozzon. A miniszterelnök azt is bejelentette, hogy ideiglenes jelleggel Nelu Tătaru eddigi egészségügyi államtitkárt, a mémalapanyagban gazdag vászlói PNL elnökét bízza meg az egészségügyi minisztérium vezetésével. A Libertatea szerint Orban már eddig is jobban bízott benne, mint Costachéban.

 

Románia területén csütörtök déli adatok szerint 1029 személynél mutatták ki eddig a koronavírussal való fertőződést, közülük 17-en meghaltak. A fertőzöttek közül 94-et gyógyultnak nyilvánítottak és kiengedtek a kórházból, közülük 53-at Temesváron, 28-at Bukarestben, hatot Craiován, ötöt Konstancán, egyet-egyet Jászvásáron és Kolozsváron. 6151 személy van hatósági karanténban, 110 042 otthoni elkülönítésben.

 

FOTÓ: Katonai sátor a dési kórház előtt / Román védelmi minisztérium

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az egyik legöldöklőbb elnökválasztási küzdelem folyik Lengyelországban. Izraelezés, oltásellenesség, Varsó kiárusítása és még sok más az elnökválasztási őrület utolsó napjaiban. Fotóriport Varsóból!

A budapesti főpolgármester nem áll bele a miniszterelnök-jelölti küzdelembe, pedig Márki-Zay nemrég még erre kérlelte. Karácsony azt is mondta: a fővárosi korrupcióellenes bizottság a saját koalíciós partnereinek is okozhat kellemetlen pillanatokat.

Legalábbis annál, mint amit eredetileg beismertek: a statisztikai hivatal teljesen új adatokat közöl erről a most kiadott jelentésében.

A tömeg az elhallgatott járványhelyzettel, a rossz egészségüggyel és az autoriter politikával elégedetlen; széljobbosok viszont újságírókra támadtak.

Belgrádban folytatódnak a rendszerellenes tiltakozások: a tüntetők „a vírus és a rezsim áldozataiért“ imádkoznak.

Aleksandar Vučić szerb elnök pedig úgy reagált a tüntetésekre: ha az ellenzék változást akar, akkor vagy nyerjék meg a választásokat vagy öljék meg őt.

Az EU nem egy bankautomata olyan tagállamok számára, akik figyelmen kívül hagyják az alapvető szabályokat, írták a néppárti EP-képviselők.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás