+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. március 26. csütörtök, 17:51
Hiába indított el az Amazon egy koronavírus-alapot a munkavállalói számára, sokan kiakadtak, hogy a világ leggazdagabb embere által alapított vállalat még adományokat is kért az alapba.

Szinte felrobbant a Twitter az amerikai felhasználók körében, amikor kiderült, hogy a világ egyik legnagyobb vállalata, az Amazon is elindította a saját koronavírus-alapját, ami a vállalat munkavállalóit hivatott segíteni, amennyiben elkapták a koronavírust vagy karanténra ítélték őket, tudósít az Independent.

 

A vállalat 25 millió dollárral indította el az alapot, azonban ahogy az alap honlapján is írják, nem kérnek senkit, hogy közvetlenül adakozzanak is ennek az alapnak, de a program lehetőséget biztosít mindenkinek a felajánlásra, amennyiben valaki mégis szeretne valamennyi pénzt küldeni a Forbes szerint a világ 28. legtöbbet érő vállalat alapjának.

 

Az Amazon Relief Found általi támogatásra minden Amazon-alkalmazott, vagy az Amazonnal szerződésben álló alvállalkozó jogosult, amennyiben elkapja a koronavírust vagy pedig a kormány vagy a vállalat karanténra kötelezi a munkavállalót. Ebben az esetben két heti bérre jogosult az alapból, ami a vállalat honlapja szerint 400 és 5000 dollár közötti összeget jelent személyenként.

 

Azonban a botrányt nem ez okozta, hanem hogy az alap felhívásánál először nem ez szerepelt a szövegben: a Popular Information szerint eleinte

 

arra kérték az embereket, hogy adakozzanak a vállalatnak, hogy a cég ki tudja fizetni a betegség miatt kiesett munkavállalóikat, miközben az Amazon 2019-ben 280 milliárd dollár bevétel mellett 11,9 milliárd dollár profitot termelt.

 

Más porszem is van a gépezetben

 

A vállalatot azonban más kritikák is érték a napokban: a héten több amerikai szenátor is felszólította őket, hogy fizessék ki a táppénzeket minden munkavállalójuknak, ugyanis sok munkavállaló eleve nem is az Amazonnal áll szerződésben, vagy csak részidőben van bejelentve, akik emiatt nem is jogosultak ilyenfajta támogatásra.

 

Ezenkívül a szenátorok azt is kérték, hogy dolgozzanak ki biztonságosabb munkakörülményeket a dolgozók számára, ugyanis nem kapnak elegendő védőfelszerelést, és csak ettől a héttől kezdtek el jobban odafigyelni az amerikai közegészségügyi előírásokra. A szenátorok ezenkívül arra is kérték az Amazont, hogy akkor is járjon a bér a munkavállalóknak, ha a munkások nem tudnak bemenni dolgozni a raktárépületekbe, mert azt koronavírus-fertőzés miatt bezárták.

 

A szenátorok levele nem véletlen: korábban egy raktáros arról számolt be a Forbes-nak, hogy

 

annak ellenére, hogy valakinek pozitív lett a koronavírus-tesztje a raktárban, az alkalmazottakat visszaküldték oda dolgozni.

 

Az alkalmazottak egy petíciót is indítottak, hogy a vállalat vegye komolyabban az egészségügyi és biztonsági előírásokat, fizessen veszélyességi pótlékot és táppénzt is a munkavállalóknak, hiszen az elrendelt karanténok miatt 4 amerikaiból 1 az Amazonon keresztül intézi el a bevásárlását. 

 

A koronavírus miatti óvintézkedések miatt egyébként hatalmasat nőtt a forgalma az  Amazonnak: a Forbes szerint a felhasználók 48 százalékánál nőtt a rendelések száma, ami miatt százezer új embert vettek fel a céghez, a meglévőknek pedig óránként két dollárral növelték a bérét.

 

Az Amazont már korábban is érték kritikák, hogy nem becsüli meg eléggé a raktárakban dolgozó munkavállalóit. A Guardian például egy hosszú riportban mutatta be, hogy a 12 órás műszakok mellett gyakran még mosdóba se tudnak elmenni a raktárban dolgozók, mert olyan feszített tempóban kell dolgozniuk, hogy jobban járnak, ha kihagyják a szünetet, miközben a munkavédelmi előírásokat sem mindig tartják be. 2019 októberében pedig egy ohiói raktárban történt, hogy munka közben szívrohamot kapott egy raktáros, aki később életét is vesztette, viszont a raktár többi alkalmazottjának ugyanúgy folytatnia kellett a munkát.

 

Aki esetleg ennek ellenére is meg szeretné segíteni a vállalatot pár dollárral, és van amerikai bank- vagy hitelkártyája, itt tudja megtenni.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az eddigi tartományi szabályozás szerint a pártoknak ugyanannyi férfit és nőt kellett indítaniuk a tartományi választásokon. Most az AfD perelt, és nyert.

António Costa sem szeretné, ha jogállamisági feltételhez kötnék az EU új hitelprogramját, de egészen más miatt, mint Orbán Viktor: a portugál miniszterelnök szerint ugyanis az értékekkel nem szabadna kereskedni.

Müller Cecília tisztifőorvos dönthet arról a járványügyi adatok alapján mostantól, legyenek-e az egyébként fertőzöttként besorolt országokon belül alacsony esetszámúként, vagyis
zölddel megjelölt területek.

A hatóságok már meg is kezdték az ellenzéki „panaszkodók” letartóztatását.

Úgy tűnik, hajlunk a miniszterelnök javaslatára, és idén inkább Magyarországot fedezzük fel. A balatoni foglalások száma is nagyot nőtt még az elmúlt évihez képest is.

Ingyen adunk húsz lélegeztetőgépet a Türk Tanács egyik oszlopos tagjának.

Több mint bruttó 7,5 milliárdot költött a kormány az elmúlt négy évben nemzeti konzultációkról? Melyik volt a legdrágább közülük? Ez is kiderül a Miniszterelnöki Kabinetiroda által közölt összesítésből.

A hét kérdése

Jól összezavarta az idei vakációszezont a koronavírus, de aki akar, az bel- és külföldre is elég sok helyre tud utazni. És te merre mész idén nyáron? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Ehhez a nyárhoz épp illik!

A legintelligensebb magyar DJ újra toporgást rendez Budapesten júlis 18-án.

Kis koncertek lehetnek, például Entrópia Architektúra is!

Az egyik fideszes, a másik nem különösebben: Békés Márton vs Pető Péter.

Minden háztartás kedvenc lázadójáról lesz szó.

Ezt is szerettétek

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás