Az Amazon is várja az adakozókat a koronavírus miatt

2020.03.26. 17:51

Hiába indított el az Amazon egy koronavírus-alapot a munkavállalói számára, sokan kiakadtak, hogy a világ leggazdagabb embere által alapított vállalat még adományokat is kért az alapba.

Az Amazon is várja az adakozókat a koronavírus miatt

Szinte felrobbant a Twitter az amerikai felhasználók körében, amikor kiderült, hogy a világ egyik legnagyobb vállalata, az Amazon is elindította a saját koronavírus-alapját, ami a vállalat munkavállalóit hivatott segíteni, amennyiben elkapták a koronavírust vagy karanténra ítélték őket, tudósít az Independent.

A vállalat 25 millió dollárral indította el az alapot, azonban ahogy az alap honlapján is írják, nem kérnek senkit, hogy közvetlenül adakozzanak is ennek az alapnak, de a program lehetőséget biztosít mindenkinek a felajánlásra, amennyiben valaki mégis szeretne valamennyi pénzt küldeni a Forbes szerint a világ 28. legtöbbet érő vállalat alapjának.

Az Amazon Relief Found általi támogatásra minden Amazon-alkalmazott, vagy az Amazonnal szerződésben álló alvállalkozó jogosult, amennyiben elkapja a koronavírust vagy pedig a kormány vagy a vállalat karanténra kötelezi a munkavállalót. Ebben az esetben két heti bérre jogosult az alapból, ami a vállalat honlapja szerint 400 és 5000 dollár közötti összeget jelent személyenként.

Azonban a botrányt nem ez okozta, hanem hogy az alap felhívásánál először nem ez szerepelt a szövegben: a Popular Information szerint eleinte

arra kérték az embereket, hogy adakozzanak a vállalatnak, hogy a cég ki tudja fizetni a betegség miatt kiesett munkavállalóikat, miközben az Amazon 2019-ben 280 milliárd dollár bevétel mellett 11,9 milliárd dollár profitot termelt.

Más porszem is van a gépezetben

A vállalatot azonban más kritikák is érték a napokban: a héten több amerikai szenátor is felszólította őket, hogy fizessék ki a táppénzeket minden munkavállalójuknak, ugyanis sok munkavállaló eleve nem is az Amazonnal áll szerződésben, vagy csak részidőben van bejelentve, akik emiatt nem is jogosultak ilyenfajta támogatásra.

Ezenkívül a szenátorok azt is kérték, hogy dolgozzanak ki biztonságosabb munkakörülményeket a dolgozók számára, ugyanis nem kapnak elegendő védőfelszerelést, és csak ettől a héttől kezdtek el jobban odafigyelni az amerikai közegészségügyi előírásokra. A szenátorok ezenkívül arra is kérték az Amazont, hogy akkor is járjon a bér a munkavállalóknak, ha a munkások nem tudnak bemenni dolgozni a raktárépületekbe, mert azt koronavírus-fertőzés miatt bezárták.

A szenátorok levele nem véletlen: korábban egy raktáros arról számolt be a Forbes-nak, hogy

annak ellenére, hogy valakinek pozitív lett a koronavírus-tesztje a raktárban, az alkalmazottakat visszaküldték oda dolgozni.

Az alkalmazottak egy petíciót is indítottak, hogy a vállalat vegye komolyabban az egészségügyi és biztonsági előírásokat, fizessen veszélyességi pótlékot és táppénzt is a munkavállalóknak, hiszen az elrendelt karanténok miatt 4 amerikaiból 1 az Amazonon keresztül intézi el a bevásárlását. 

A koronavírus miatti óvintézkedések miatt egyébként hatalmasat nőtt a forgalma az  Amazonnak: a Forbes szerint a felhasználók 48 százalékánál nőtt a rendelések száma, ami miatt százezer új embert vettek fel a céghez, a meglévőknek pedig óránként két dollárral növelték a bérét.

Az Amazont már korábban is érték kritikák, hogy nem becsüli meg eléggé a raktárakban dolgozó munkavállalóit. A Guardian például egy hosszú riportban mutatta be, hogy a 12 órás műszakok mellett gyakran még mosdóba se tudnak elmenni a raktárban dolgozók, mert olyan feszített tempóban kell dolgozniuk, hogy jobban járnak, ha kihagyják a szünetet, miközben a munkavédelmi előírásokat sem mindig tartják be. 2019 októberében pedig egy ohiói raktárban történt, hogy munka közben szívrohamot kapott egy raktáros, aki később életét is vesztette, viszont a raktár többi alkalmazottjának ugyanúgy folytatnia kellett a munkát.

Aki esetleg ennek ellenére is meg szeretné segíteni a vállalatot pár dollárral, és van amerikai bank- vagy hitelkártyája, itt tudja megtenni.

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek