+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. március 26. csütörtök, 17:51
Hiába indított el az Amazon egy koronavírus-alapot a munkavállalói számára, sokan kiakadtak, hogy a világ leggazdagabb embere által alapított vállalat még adományokat is kért az alapba.

Szinte felrobbant a Twitter az amerikai felhasználók körében, amikor kiderült, hogy a világ egyik legnagyobb vállalata, az Amazon is elindította a saját koronavírus-alapját, ami a vállalat munkavállalóit hivatott segíteni, amennyiben elkapták a koronavírust vagy karanténra ítélték őket, tudósít az Independent.

 

A vállalat 25 millió dollárral indította el az alapot, azonban ahogy az alap honlapján is írják, nem kérnek senkit, hogy közvetlenül adakozzanak is ennek az alapnak, de a program lehetőséget biztosít mindenkinek a felajánlásra, amennyiben valaki mégis szeretne valamennyi pénzt küldeni a Forbes szerint a világ 28. legtöbbet érő vállalat alapjának.

 

Az Amazon Relief Found általi támogatásra minden Amazon-alkalmazott, vagy az Amazonnal szerződésben álló alvállalkozó jogosult, amennyiben elkapja a koronavírust vagy pedig a kormány vagy a vállalat karanténra kötelezi a munkavállalót. Ebben az esetben két heti bérre jogosult az alapból, ami a vállalat honlapja szerint 400 és 5000 dollár közötti összeget jelent személyenként.

 

Azonban a botrányt nem ez okozta, hanem hogy az alap felhívásánál először nem ez szerepelt a szövegben: a Popular Information szerint eleinte

 

arra kérték az embereket, hogy adakozzanak a vállalatnak, hogy a cég ki tudja fizetni a betegség miatt kiesett munkavállalóikat, miközben az Amazon 2019-ben 280 milliárd dollár bevétel mellett 11,9 milliárd dollár profitot termelt.

 

Más porszem is van a gépezetben

 

A vállalatot azonban más kritikák is érték a napokban: a héten több amerikai szenátor is felszólította őket, hogy fizessék ki a táppénzeket minden munkavállalójuknak, ugyanis sok munkavállaló eleve nem is az Amazonnal áll szerződésben, vagy csak részidőben van bejelentve, akik emiatt nem is jogosultak ilyenfajta támogatásra.

 

Ezenkívül a szenátorok azt is kérték, hogy dolgozzanak ki biztonságosabb munkakörülményeket a dolgozók számára, ugyanis nem kapnak elegendő védőfelszerelést, és csak ettől a héttől kezdtek el jobban odafigyelni az amerikai közegészségügyi előírásokra. A szenátorok ezenkívül arra is kérték az Amazont, hogy akkor is járjon a bér a munkavállalóknak, ha a munkások nem tudnak bemenni dolgozni a raktárépületekbe, mert azt koronavírus-fertőzés miatt bezárták.

 

A szenátorok levele nem véletlen: korábban egy raktáros arról számolt be a Forbes-nak, hogy

 

annak ellenére, hogy valakinek pozitív lett a koronavírus-tesztje a raktárban, az alkalmazottakat visszaküldték oda dolgozni.

 

Az alkalmazottak egy petíciót is indítottak, hogy a vállalat vegye komolyabban az egészségügyi és biztonsági előírásokat, fizessen veszélyességi pótlékot és táppénzt is a munkavállalóknak, hiszen az elrendelt karanténok miatt 4 amerikaiból 1 az Amazonon keresztül intézi el a bevásárlását. 

 

A koronavírus miatti óvintézkedések miatt egyébként hatalmasat nőtt a forgalma az  Amazonnak: a Forbes szerint a felhasználók 48 százalékánál nőtt a rendelések száma, ami miatt százezer új embert vettek fel a céghez, a meglévőknek pedig óránként két dollárral növelték a bérét.

 

Az Amazont már korábban is érték kritikák, hogy nem becsüli meg eléggé a raktárakban dolgozó munkavállalóit. A Guardian például egy hosszú riportban mutatta be, hogy a 12 órás műszakok mellett gyakran még mosdóba se tudnak elmenni a raktárban dolgozók, mert olyan feszített tempóban kell dolgozniuk, hogy jobban járnak, ha kihagyják a szünetet, miközben a munkavédelmi előírásokat sem mindig tartják be. 2019 októberében pedig egy ohiói raktárban történt, hogy munka közben szívrohamot kapott egy raktáros, aki később életét is vesztette, viszont a raktár többi alkalmazottjának ugyanúgy folytatnia kellett a munkát.

 

Aki esetleg ennek ellenére is meg szeretné segíteni a vállalatot pár dollárral, és van amerikai bank- vagy hitelkártyája, itt tudja megtenni.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az énekesnő a vagyon újraelosztásáról osztott meg egy gondolatot, ami egy ismeretlen Sanders-aktivistától származik. Mutatjuk a legjobb mémeket Britney elvtársról!

A Twitteren már meg is indult a szóváltás a kizárást követelők és Deutsch Tamás között.

Milyen hatása van annak az ígéretesnek tűnő gyógyszernek a koronavírusos betegekre, amit Kínától kaptunk? Hogyan védekezzünk, ha szerelőt kell hívni a lakásba? Ezekről is beszélt az operatív törzs kedden.

Hétfőről keddre kilencen haltak meg, így összesen már 47 áldozata van a betegségnek Magyarországon: grafikonokon mutatjuk, hol áll a járvány itthon.

A német közéletben is vitatott, hogy szükségesek-e a jelenlegi szigorú intézkedések a járvány megfékezésére. Orvosok, közgazdászok ki is dolgoztak egy alternatív javaslatot, miként lehetne megindítani lassan a visszatérést a normalitásba.

Hogyan vészelték át Szarajevó lakói a mindennapokat, az izoláltságot, az élelmiszerhiányt és a különböző járványokat? És mi a helyzet most?

A magyar kormány 200 ezer maszkot küldött Szerbiának, és 100 ezret Horvátországnak a koronavírus elleni harcban.

A hét kérdése

Vajon rászólt valaki a Fideszre, hogy ezt már tényleg nem kéne? Vagy erkölcsi okokból gondolták meg magukat? Vagy csak Semjén Zsoltot froclizzák vele?

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Ezt is szerettétek

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Hogyan vészelhetjük át ép lélekkel a következő heteket, és miben reménykednek a bevételeiktől eleső vállalkozók?

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Twitter megosztás Google+ megosztás