+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

„Amikor Európának igazán szüksége volt annak bizonyítására, hogy ez az Unió nem csak napos időben működik, eleinte túl sokan elutasították, hogy osztozzanak másokkal az esernyőjükön” – többek között így kritizálta az egymásnak való segítségnyújtás elmaradása miatt az Európai Unió tagállamait Ursula von der Leyen az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén elmondott beszédében.

 

Volt, akinek jutott esernyő, volt, aki elázott

 

Von der Leyen szerint „az elmúlt néhány hét eseményei között vannak olyanok, amelyekről fájdalmas beszélni”, a Bizottság – egyébként orvos végzettségű – elnöke ugyanis hiányolta a tagállamok közötti szolidaritást. „Amikor Európának igazán szüksége volt arra, hogy egymás rendelkezésére álljunk, eleinte túl sokan csak magukkal foglalkoztak.

 

Amikor Európának igazán szüksége volt a »mindenki egyért« szellemiségére, eleinte túl sokan »csak magamért« módon reagáltak”.

 

– kelt ki a – rendhagyó módon – Strasbourg helyett Brüsszelben tartott plenárison von der Leyen.

 

Később arról is beszélt, „egy határokat nem ismerő válság nem oldható meg úgy, hogy mindenki bezárkózik a saját határai mögé”, mégis sokan pontosan ezt tették eleinte. „Egyetlen olyan tagállam sincs, amely képes önmaga kielégíteni a saját igényeit a gyógyászati eszközök és az orvostechnikai felszerelés terén” – hangsúlyozta.

 

Itt az Európai Bizottság elnöke elsősorban arra gondolhatott, hogy több tagállam, köztük például Németország és Franciaország is, megtiltotta a maszkok és egyéb védőfelszerelések exportját az országokuból. Később az exporttilalmat Berlin kénytelen is volt visszavonni a felháborodás miatt, ráadásul a Bizottság Németországot egy kötelezettségszegési eljárás megindításával is megfenyegette, szerintük ugyanis a korlátozás uniós jogot sért.

 

Kellenek a kurva maszkok!

 

Olaszország is megtiltotta a védőfelszerelések kivitelét a polgári védelmi hatóságok előzetes engedélye nélkül, Csehországban pedig az egészségügyi miniszter arra kérte a maszkok gyártóit, hogy ne vigyék ki a készleteiket az országból. A magyar kormány pedig épp szerdán tiltotta meg a koronavírus kezelésében egy állítólagosan hatékony gyógyszeralapanyag, a hidroxiklorokvin-szulfát exportját:

 

az alapanyagot egy tiszavasvári székhelyű vegyészeti gyárban állítják elő nagy mennyiségben, de kivitelét most fél évre megtiltották.

 

A hasonló lépések számos országot felbőszítettek: Belgium például amiatt kelt ki, mert az exporttilalmakkal a cégek már meglévő szerződéseknek sem tudtak eleget tenni, a holland egészségügyi miniszter szerint pedig „most lenne csak igazán fontos szolidaritást mutatni, különösen az EU-n belül”. A krízismenedzsmentért felelős szlovén EU-biztos, Janez Lenarčič „európaiatlannak” nevezte az egységes piacot korlátozó lépéseket.

 

A csütörtöki plenáris ülésen – ahol nem sok képviselő jelent meg – a szélsőbaloldali GUE/NGL frakció alelnöke, a francia Manon Aubry az Eurológus tudósítása szerint ennél is tovább ment, és egy francia nővért idézve azt mondta: „szükségünk van a kurva maszkokra, mert meg fogunk halni az egészségügyi felszerelés nélkül!”

 

Eleinte lebénult, de már az EU is éledezik

 

Von der Leyen azonban a tagállamok megdorgálása után békülékenyebb hangot ütött meg beszédében: szerinte „nemrégiben néhányan megtapasztalták saját összehangolatlan tetteink következményeit”, azóta pedig javul a helyzet:

 

„a tagállamok elkezdték segíteni egymást, hogy segítsenek magukon”. „Európa most tényleg összefogott”

 

– fejtegette, hozzátéve, hogy a történelemben először:

 

európai készletet állítottak fel orvostechnikai felszerelésekből, lélegeztetőgépekből, maszkokból és laboratóriumi eszközökből – ezek 90 százalékát a Bizottság finanszírozza;

 

+ a tagállamokkal együtt számos közös közbeszerzés indult a laborvizsgálatok, lélegeztetőgépek és védőeszközök vonatkozásában, ehhez 25 tagállam csatlakozott a 27-ből;

 

létrejött egy tudományos szakértőkből vezetett európai csoport a koordinált intézkedések felmérésére – ez hetente kétszer ülésezik, és von der Leyen vezeti az üléseit;

 

a Bizottság közbelépett, mikor több ország megakadályozta a védőeszközök kivitelét Olaszországba:

 

von der Leyen szerint az ilyen intézkedések „teljesen értelmetlenek”;

 

ehelyett szorgalmazta az egységes piac megtartását és elsőbbségi, zöld sávok kialakítását az alapvető áruszállítmányok számára: ez biztosítaná, hogy a határátkelés ne tartson tovább 15 percnél;

 

egy koronavírusra reagáló beruházási kezdeményezés indul el 37 milliárd eurós tőkével, valamint a Bizottság rugalmasabban kezeli az állami túlköltekezéseket, nagyon úgy tűnik, hogy idén nem problémáznak majd különböző túlzottdeficit-eljárásokkal sem.

 

Nemcsak az Európai Bizottság cselekedett, hanem az EU állam- és kormányfői is, akik csütörtökön videókonferencia keretén belül tárgyalnak, ám köztük pénzügyi kérdésekben várhatóan nem lesz akkora az egyetértés.

 

BORÍTÓKÉP: Európai Parlament (2020)

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A polgármestereknek megengedik azt is, hogy húsvét idejére speciális szigorító intézkedéseket hozhassanak a településükre nézve.

Összefoglaltuk a lényeget az operatív törzs csütörtöki tájékoztatójáról!

Az Egészségügyi Világszervezet vezetője odaszólt az egymással csetepatézó Kínának és az Egyesült Államoknak.

A többségében idős elhunytak mellett egy 48 éves áldozata is lett csütörtök reggelre a járványnak.

A szolidaritási alapból részesülhet Azerbajdzsán, Belarusz, Grúzia, Moldova, Örményország és Ukrajna is, igaz, inkább politikai gesztus ez, mintsem óriási segítség.

A demokratikus szocialista Bernie Sanders szerdán bejelentette, felfüggeszti kampányát és kiszáll a 2020-as demokrata előválasztási versenyből. Vagyis Joe Biden lesz a demokraták elnökjelöltje.

A rendőrség statisztikái alapján az illegális határátlépésre készülők elég fegyelmezettek a járvány miatti válsághelyzet óta.

A hét kérdése

Vajon rászólt valaki a Fideszre, hogy ezt már tényleg nem kéne? Vagy erkölcsi okokból gondolták meg magukat? Vagy csak Semjén Zsoltot froclizzák vele?

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Ezt is szerettétek

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Hogyan vészelhetjük át ép lélekkel a következő heteket, és miben reménykednek a bevételeiktől eleső vállalkozók?

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Twitter megosztás Google+ megosztás