Nem elég a koronavírus, az ország felét is meg kell alázni

Fekő Ádám

Szerző:
Fekő Ádám

2020.03.25. 15:55

Ha egy országban tíz év után is komolyanvehető lehetőség, hogy Orbán Viktor örökre magánál tartaná a hatalmat választások nélkül, akkor az az ország nem jó hely.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

Két hét botladozás után mostanra jól láthatóan visszatért oda a Fidesz, amit az elmúlt években a legstabilabban űzött, ez pedig a kommunikációs kormányzás.

A műfaj lényege egy ősi társas elfoglaltságra épít: ha állandóan az idióta szomszédot szidjuk a konyhában berúgva, akkor fel se tűnik, hogy valójában súlyos alkoholproblémáink vannak.

Maximum a szomszédnak, de ő meg ugyebár úgyis hülye.

Még azt sem mondhatnám, hogy bármi új történt: igazából tökéletesen mindegy, hogy az ellenzék migránspárti, esetleg hogy Soros kottájából játszik, vagy a koronavírus pártján áll. Árnyalatnyi különbség persze van, de a lényeg úgyis az, hogy jelzőket halmozzanak az ellenzékre, lehetőleg a lehető legritkábban bemutatva, hogy mit is mondtak a képviselői. Most épp Orbán Viktor túlhatalmáról van szó, illetve arról, hogy aki nem akarja, hogy Orbán Viktor csak és kizárólag maga mondhasson le a túlhatalmáról, az tulajdonképpen a magyar emberek ellen és a koronavírus mellett van.

Azt most talán hagyjuk is, mit szólt volna Orbán Viktor a kétezres években ahhoz, ha valamelyik MSZP-s miniszterelnök szeretett volna bármilyen vészhelyzetre hivatkozva hasonló feltételeket, hiszen mind tudjuk. Azt is tudjuk, hogy a Fidesz jól láthatóan egy percig sem akart párbeszédet folytatni az ellenzékkel, és ahogy be is vallotta, valójában nincs szüksége más javaslatára. 

Nem mintha meglepő lenne, hiszen 1994 óta derül ki egyre gyakrabban, hogy Orbán Viktort még a saját párttársai véleménye is zavarja, nem csak a libsikomcsisorosgyörgyistáké.

Szóval itt kellett találni egy okot, ami miatt megint visszaállhat a régi rend, hiszen az nem megy, hogy a Fidesz azt mondja, győzzük le a koronavírust, ha közben a Momentum is ezt mondja. Még a végén összezavarodna a tábor. Ez az ok meg is lett: az ellenzék nem szavazott meg egy számára vállalhatatlan törvénytervezetet hozó sürgős eljárást, így megint van miről szakérteni a közpénzmédiának ahelyett, hogy beszélnének mondjuk orvosokkal, mentősökkel, ápolókkal a magyar helyzetről, közben a kormánytagok oszthatják a sikerpropagandát arról, mennyivel jobban áll Magyarország mindenben másoknál.

Azt még élő ember nem látja előre, mit fog tenni Orbán Viktor a korlátlan ideig is fenntartható rendeleti kormányzás lehetőségével. Vannak itt pesszimista hangok, akik szerint gyakorlatilag véget ér a magyar demokrácia története, mások szerint Orbán úgyis látványosan lemond róla, hogy simán megválasztassa magát, és persze ott vannak az unalomig ismert „az EU ezt úgysem fogja hagyni” álláspontok is.

A legszomorúbb itt ugyanis nem a felhatalmazási törvény maga, hiszen az a lejárati idő hiányát leszámítva mindenki szerint rendben van. Hanem az, hogy

az elmúlt tíz évben sikerült egy olyan országot teremteni, amiben a lakosság meglepően nagy részének a fejében komolyanvehető lehetőségként merül fel, hogy a demokratikusan megválasztott miniszterelnök végleg diktátorrá változik.

Ebből a szempontból tökmindegy, hogy tényleg vannak-e ilyen ambíciói Orbán Viktornak, mert ha valakiről nagyon sok késsel-villával evésre is képes ember gondolja ezt, az annak a jele, hogy azért összességében elég szar országot sikerült kiépítenie. Lehet itt takarózni gazdasági sikerekkel, őrületes építkezésekkel és hasonlókkal, de ha ennyi embernek rossz benne a közérzete, akkor az még ezzel együtt is szar marad. Hogy mennyire szar, azt könnyen be lehet mutatni egy kis nosztalgiával is:

emlékszik valaki olyanra, hogy akár a legrosszabb napjait élő Gyurcsány Ferencről tényleg azt gondolta volna bárki is, hogy valami trükkel örökre magánál tartaná a hatalmat?

Ehhez képest jelenleg olyan helyen élünk, ahol az ellenzéki szavazóknak már napi rutin, hogy az ő adójukból is fizetett miniszterelnök lekezelően beszél róluk és az ország ellenségének tartja őket, miközben azt látják, hogy a leglelkesebb fanatikusok nem csak az ő deportálásukat gondolják jó lehetőségnek, hanem azt is, hogy megmentvén az országot az esetleges rossztól, tényleg Orbán Viktornak kéne irányítani Magyarországot élete végéig.

Az ellenzék hisztije ilyen szempontból mindegy is, hiszen nekik jelenleg a hiszti az egyetlen lehetőségük, ahogy én is emlékszem arra az ellenzéki Fideszre, amely azért ha lehetett, igyekezett diktatúrát kiabálni. Csakhogy most épp tömegek érezhetik úgy valamiért, hogy ez nem teljesen üres pofázás, hanem létező jelenség.

Egy olyan országban, ahol simán üldözhetnek el egyetemeket, vegzálhatnak civileket, áshatnak el nekünk nem tetsző ügyeket a magyar igazságszolgáltatás legmélyére,

szinte gesztusértékű lett volna, ha az ország miniszterelnöke legalább egy világjárvány idején nem nyomasztja a nem rá szavazókat,

és belemegy egy tök egyszerű technikai változtatásba.

Persze látjuk, hogy nem lesz itt semmiféle gesztus, amivel már megint egy kicsit rosszabb hely lett ez az ország. Ezen pedig az sem változtat, ha Orbán Viktor időben kihirdeti majd a rendkívüli állapot végét.

Olvass még több cikket Fekő Ádámtól az Azonnalin!

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől
Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek