+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. március 24. kedd, 09:34
A katolikus egyház egyre különfélébb módokon próbálja meg a híveit a koronavírus idején is kiszolgálni. Több német plébánia is bevezette a „szentmisét elvitelre”.

Németországban bezártak a templomok, ez számos embernek megnehezíti hite gyakorlását. A különböző felekezetek eltérő megoldásokat választanak, miként tudják a hitéletet fenntartani. A leggyakoribb értelemszerűen a misék, istentiszteletek internetes közvetítése. Amint a közszolgálati ARD Tagesthemen esti híradója vasárnap egy berlini katolikus család kapcsán beszámolt arról:

 

a híveknek először furcsa, hogy egy laptopot nézve kell keresztet venniük, letérdelniük, felállniuk

 

– de jelenleg másképp nem tudnának misén résztvenni.

 

Azonban a Tagesthemenben megszólaló berlini pap is kiemelte: az online misék inkább a fiatalabb korosztály számára jelenthetnek alternatívát, az idősebbeknek sokszor nincs is internetük. Számukra több német katolikus és evangélikus templom egy másik megoldást talált ki: istentiszteletet elvitelre.

 

Több újság is beszámolt arról, hogy

 

katolikus papok és evangélikus lelkipásztorok a templomaik előtt szárítókötélre kis zacskókát lógatnak ki, ezek lennének a „mise to go”:

 

a zsákokban kinyomtatott imák, elmélkedések, szentképek vannak. Brémától a koronavírustól keményen sújtott heinsbergi régión át Kölnig katolikusok és evangélikusok – egymás híveit is kiszolgálva – helyeznek ki ilyen csomagokat. Aki zenei aláfestést is akar, az a csomagon lévő QR-kóddal hívhatja le az aktuális egyházi zenét.

 

Amint az Azonnali arról beszámolt, a Vatikán is reagált a koronavírusra, teljes bűnbocsánatot kínálva minden olyan fertőzöttnek és ápolóiknak, akik akadályozva vannak ugyan a gyónásban, szentáldozásban, de bizonyos imákat elmondanak, vagy – ahogy Ferenc pápa mondta – közvetlenül Istennel közlik „az igazságot” magukról.

 

NYITÓKÉP: A münsteri katolikus Liebfrauen-Überwasserkirche belseje – tavaly májusban is csaknem üresen. Fotó: Bakó Bea / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A függetlenként politizáló Bencsik János könyöradománynak tartja azt, és nemet nyomott a kezdeményezésre. Az okokat megkérdeztük tőle!

Az SZFE hallgatói táncoltak és énekeltek, mialatt az Országgyűlés megszavazta egyetemük alapítványi kézbe vonását, a tüntetésen megjelent Karácsony Gergely is. Fotók!

Rögös út vezetett a jobbikos német nemzetiségű politikus, Brenner Koloman parlamenti alelnökké választásáig.
Mutatjuk a részleteket!

Macron veszélyes játékot játszik, hiszen eddigi miniszterelnöke népszerűbb volt, mint ő maga. A friss kormánnyal újragondolhatja magát.

A Kovászna megyei kétezer fős Nagybaconban balkáni hangulat uralkodik: a regnáló polgármesterrel szemben elinduló független jelöltet a polgármester fia fenyegeti, míg a polgármester szerint ellene indult lejáratókampány és igaziból őt fenyegették meg.

Ötszáznál is több óriáscég véli úgy, hogy a Facebook nem tesz eleget a gyűlöletbeszéd terjedése ellen, ezért többé nem költenek pénzt reklámra a közösségi oldalon. A Facebook-alapító Mark Zuckerberg ennek ellenére nem esett kétségbe.

Pár napja az LMP, DK, Jobbik és Fidesz képvviselői szavazták meg a momentumos Balogh Csaba jogköreinek megnyirbálását, most Balogh vette vissza az LMP-s és DK-s alpolgármesterek jogosítványait.

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

A túrák csütörtökön 16 órakor és vasárnap 14 órakor indulnak, a félórás körbevezetés rövid koncerttel zárul.

A Magyar Asztronautikai Társaság 1994 óta tartó táborát ezúttal online rendezik meg július 9-én. Jelentkezési határidő: július 3.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás