+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. március 24. kedd, 09:34
A katolikus egyház egyre különfélébb módokon próbálja meg a híveit a koronavírus idején is kiszolgálni. Több német plébánia is bevezette a „szentmisét elvitelre”.

Németországban bezártak a templomok, ez számos embernek megnehezíti hite gyakorlását. A különböző felekezetek eltérő megoldásokat választanak, miként tudják a hitéletet fenntartani. A leggyakoribb értelemszerűen a misék, istentiszteletek internetes közvetítése. Amint a közszolgálati ARD Tagesthemen esti híradója vasárnap egy berlini katolikus család kapcsán beszámolt arról:

 

a híveknek először furcsa, hogy egy laptopot nézve kell keresztet venniük, letérdelniük, felállniuk

 

– de jelenleg másképp nem tudnának misén résztvenni.

 

Azonban a Tagesthemenben megszólaló berlini pap is kiemelte: az online misék inkább a fiatalabb korosztály számára jelenthetnek alternatívát, az idősebbeknek sokszor nincs is internetük. Számukra több német katolikus és evangélikus templom egy másik megoldást talált ki: istentiszteletet elvitelre.

 

Több újság is beszámolt arról, hogy

 

katolikus papok és evangélikus lelkipásztorok a templomaik előtt szárítókötélre kis zacskókát lógatnak ki, ezek lennének a „mise to go”:

 

a zsákokban kinyomtatott imák, elmélkedések, szentképek vannak. Brémától a koronavírustól keményen sújtott heinsbergi régión át Kölnig katolikusok és evangélikusok – egymás híveit is kiszolgálva – helyeznek ki ilyen csomagokat. Aki zenei aláfestést is akar, az a csomagon lévő QR-kóddal hívhatja le az aktuális egyházi zenét.

 

Amint az Azonnali arról beszámolt, a Vatikán is reagált a koronavírusra, teljes bűnbocsánatot kínálva minden olyan fertőzöttnek és ápolóiknak, akik akadályozva vannak ugyan a gyónásban, szentáldozásban, de bizonyos imákat elmondanak, vagy – ahogy Ferenc pápa mondta – közvetlenül Istennel közlik „az igazságot” magukról.

 

NYITÓKÉP: A münsteri katolikus Liebfrauen-Überwasserkirche belseje – tavaly májusban is csaknem üresen. Fotó: Bakó Bea / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azonban Belaruszban nem lehet majd levélben szavazni, mert azzal Lukasenka szerint visszaélnének az amerikaiak és elpusztítanák az országát.

Két újságírólány is azzal vádolja Wolfgang Fellnert, az egyik legolvasottabb osztrák bulvárnapilap kiadóját, hogy szexuálisan molesztálta őket.

Az egyetem Neptun rendszeréből származó, angol nyelvű és külföldi hallgatóknak szánt levelek szerint a biztonságos vizsgázás egyetlen módja az oltás, ezért mindenkit buzdítanak az oltásra.

Egy momentumos politikus vetette fel a határrevíziót, pontosabban inkább egy területcserét Szlovákiával. A nógrádi Horváth Ferenc az Azonnalinak elmondta, miért akarja újra magyar kézben
tudni a somoskői várat.

Éjfél után ki lehet menni, ha nem találkozunk háromnál többen, de előtte este 10-től otthon kell maradni – hála két egymást ütő kijárási korlátozási szabálynak.

És az egész EU-ban mi tartunk a legjobban a választási csalásoktól és a közösségi médiától is egy nemzetközi közvélemény-kutatás szerint.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás