Szlovákiában kötelezővé tették a maszkviselést, a magyar tisztifőorvos szerint ez felesleges

Szerző: Illés Gergő
2020.03.24. 17:43

Délelőtt a 65 év felettiek vásárolhatnak csak be a boltokban, Igor Matovič miniszterelnök pedig burkoltan lenácizott egy magyar kormányintézkedést is.

Szlovákiában kötelezővé tették a maszkviselést, a magyar tisztifőorvos szerint ez felesleges

Keddtől fogva szájtakaró nélkül senki nem léphet ki az utcára Szlovákiában: ettől kezdve

szájmaszkot, kendőt vagy valamilyen sálat kell hordania mindenkinek, aki az utcára menne

– többek között erről is döntött kedden az új szlovák kormány, írja a pozsonyi Új Szó.

A maszkok viselésének sokkal nagyobb kultúrája van Szlovákiában, mint Magyarországon, ez pedig nagyrészt a politikának is köszönhető: mind az előző miniszterelnök, Peter Pellegrini, mind az új kormánykoalíció, és Zuzana Čaputová államfő is minden nyilvános megjelenésüket maszkban intézik. Az új kormányfő, Igor Matovičakiről itt írtuk le, mennyire is szeret a médiában showmankedni – még egy speciális, szlovák címeres maszkot is beszerzett magának.

Magyarországon nem alakult ki hasonló trend, Müller Cecília országos tisztifőorvos napi koronavírus-sajtótájékoztatóin többször is hangsúlyozta: egészséges emberek számára nincs értelme a maszkok viselésének, a Nemzeti Népegészségügyi Központ pedig még külön Facebook-bejegyzésben is leszögezte: senki ne viseljen maszkot, ha nem beteg. Erre szerintük csak akkor van szükség, ha valaki lázas, köhög, vagy folyik az orra, avagy valamilyen fertőző betegségből gyógyulófélben van.

A maszkviselésen felül számos korlátozó intézkedést hozott még az új, szombaton hivatalba lépett szlovák kormány:

+ Aki kimegy az utcára, az ugyebár csak valamiféle maszkban teheti, de mindenkinek legalább két méteres távolságot kell tartania a másiktól.

+ Délelőtt 9 és 12 óra között csak a 65 éven felüliek vásárolhatnak be a boltokban.

+ Ezen felül a kormány kérte az időseket, hogy ha lehet, továbbra se menjenek utcára, kerüljék el a kontaktust más emberekkel, még a családtagjaikkal is. Ha pedig szükséges, kérjenek segítséget másoktól – Szlovákiában például már komoly mozgalom alakult ki az idős szomszédok segítésére, például a bevásárlás elintézésével. Ha ez a megközelítés nem működne,

a kormány kész az időseknek szóló kijárási tilalom bevezetésére is, mondta Matovič.

+ Bevezetik a vasárnapi zárvatartást.

+ Március 30-tól

kötelező lesz testhőmérsékletet mérni az olyan helyek előtt, ahol sok ember összegyűlhet, például a boltok, kórházak és gyárak épületei előtt.

+ A kormány 200 ezer koronavírus-tesztet tervez vásárolni. Ez komoly ugrás lenne, tekintve, hogy jelenleg Szlovákiában mindösszesen körülbelül 4000 laborvizsgálatot hajtottak végre.

+ Szlovákiában eddig ingyen utazhattak a tömegközlekedési eszközökön a diákok, de ezt a lehetőséget most elvették tőlük mindaddig, amíg újra nem nyitnak az iskolák. Az érettségik írásbeli részeit nem tartják meg.

+ A nyugdíjasok ingyenes utazási lehetőségét nem vették el, de a kormány felszólította őket, hogy ne tömegközlekedjenek, hacsak nem feltétlenül szükséges. Ha ez a módszer sem működik, Matovič elmondta:

készek a nyugdíjasok ingyenes tömegközlekedési lehetőségének megszüntetésére is.

Az Azonnali egyébként ugyanezen problémával kapcsolatban megkereste a budapesti BKV-t, akik közölték, Magyarországon nem készülnek ilyen intézkedésre.

+ A kormány hamarosan egy olyan törvényt fogad el, amely lehetővé teszik az állami szerveknek, hogy a mobiltelefonok SIM-kártyáinak lokalizációs adatai alapján kövessék le az állampolgárok mozgását.

+ Minden este nyolckor lesz mise a köztévé kettes csatornáján.

Burkoltan lenácizták a magyar kormányt is

Matovič meglépett még egy, a magyar járványkezelési gyakorlat alapján szokatlan intézkedést is: nevezetesen azt, hogy válaszolt sajtókérdésekre is. Egy újságíró például azt kérdezte a populista Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OĽaNO) színeiben kormányra került miniszterelnöktől, hogy mit szól ahhoz, hogy Magyarországon egy piros lappal jelölik meg a hatósági házi karanténra kötelezett személyek ingatlanjainak bejárati ajtaját.

Matovičot ez a nácikra emlékezteti:

„Tudják, az az időszak, amikor sárga csillagot kellett hordaniuk az embereknek, már rég elmúlt. Nem hiszem, hogy ennek a pánikkeltésnek, vagy figyelemkeltésnek különösebb haszna lenne”

– mondta el a sajtókérdésre.

Ha pedig sárga csillag: Matovičnak még ellenzékből már adódott gondja azzal, hogy teljesen indokolatlanul húzta elő a nácikártyát. Mikor az ellenzéki képviselők jogköreinek szűkítésén háborodott fel a nemzeti tanácsban egy beszédében, úgy fogalmazott, „olyanok vagyunk, mint a koncentrációs táborban focizó zsidók. Biztos, hogy mi húzzuk a rövidebbet.”

BORÍTÓKÉP: OĽANO / Facebook

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek