+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. március 24. kedd, 12:37
Tesztelnek-e elhunytakat koronavírusra? Mit lehet tudni a járvány kilencedik magyarországi áldozatáról, és meddig tarthat ez az egész? Összefoglaló az operatív törzs keddi sajtótájékoztatójáról.

Több mint 3 millió maszk, 100 ezer teszt, 86 lélegeztetőgép érkezett Kínából – hangzott el a koronavírus elleni védekezésre felállított operatív törzs keddi tájékoztatóján, amit Lakatos Tibor rendőrezredes és Müller Cecília országos tisztifőorvos tartottak – ezúttal a hétfői nappal ellentétben a miniszterelnök vendégeskedése nélkül.

 

Az alábbiak derültek ki Lakatos Tibortól:

 

+ 15 ezer forintig lehet majd érintéssel fizetni a mostani 5 ezres limit helyett április 15-től.

 

A megyei védelmi bizottságok megkezdték működésüket, koordinálják a védekezést.

 

Egyre több csaló próbálja meg kihasználni a koronavírus miatti helyzetet, 14 ilyen ügyben indult eljárás, míg rémhírterjesztők ellen 16, közveszéllyel fenyegetés miatt pedig 13 eljárás fut.

 

4207 ember van hatósági házi karanténban, 26 864-szer ellenőrizték őket, és ahogy telik az idő, egyre több a szabálytalanság, eddig 177 alkalommal találtak szabálytalanságot.

 

Az üzletek zárásával kapcsolatos szabálytalanságok miatt 40 fővel szemben kellett szabálysértési feljelentést tenni, 16 fővel szemben helyszíni bírság volt.

 

Fiatal, de krónikus betegségekben szenvedő nő a kilencedik elhunyt

 

Müller Cecília arról beszélt: már 187 fertőzött és 9 elhunyt van. A betegség legújabb, kilencedik áldozata egy fiatalabb női beteg, aki számos olyan krónikus megbetegedésben szenvedett, ami őt a magas kockázatúak közé sorolta, például szívrendellenessége, anyagcserebetegsége volt.

 

Az alábbiakról volt szó még:

 

+ Nem az idősek miatt van a járvány, azt mindenki terjesztheti, aki valamilyen úton-módon megfertőződik.

 

+ A várandósság nem jelent külön kockázati tényezőt a koronavírusra,

 

de mivel maga a várandósság megváltoztatja a szervezet védekezőképességét, általánosságban fogékonyabbá teheti a kismamákat a vírusfertőzéssel szemben.

 

+ Gyakorlati jótanácsként azt ismételte: archoz ne nyúlkáljunk; rendszeresen, sokszor, röviden, de hatékonyan szellőztessünk; ha van a családban kisgyerek, a játékait rendszeresen mossuk el, napi fertőtlenítő tisztítás javasolt (ehhez egy liter vízbe két löttyentés hipót kell tenni).

 

 A háziorvosi alapellátás racionalizálása elkezdődött, hogy az orvos-beteg találkozást minimalizálják: a betegellátás járásonként, kerületenként  módosulni fog, az akut légúti megbetegedésesek részére kialakítanak egy ellátási egységet, a többi panasznak másikat, remélik, egy héten belül ez a rendszer megvalósul.

 

Az újságírói kérdéseket „osztályozták, értékelték”,

 

ezt követően például az alábbi témákkal kapcsolatban lehetett választ hallani:

 

+ A WHO főigazgatója szerint gyorsul a járvány, ez nálunk még kezelhető? Magyarország időben két-három hónapot nyert a vírussal szemben a többi országhoz képest, így korábban tudtak megelőző intézkedéseket tenni.

 

+ Mi a jelenlegi protokoll arra, hogy valakit teszteljenek, mikor hivatalosan tünetmentes embert nem vizsgálnak, de mégis elhangzott, hogy 108 tünetmentes ferőzött van, őket hogyan tesztelték? Müller szerint a laboratóriumi vizsgálatok indokoltságát az egészségügyi ellátó dönti el: a háziorvos, az OMSZ orvosa, de infektológus szakorvos is bevonódik. Aki az ő véleményük alapján gyanús, azt minden esetben vizsgálják, és megkezdődik a szoros kontaktjainak kutatása is.

 

+ Igaz, hogy szombat óta elhunytakat is tesztelnek? Az elhunytakat nem tesztelik koronavírusra, az EMMI minisztere felfüggesztette a kórboncolást, hogy az egészségügyi személyzetet védjék. Ha ismerik a halál okát, felesleges is a boncolás.

 

Ám ritkán, ha nem derül ki az elhunytról, hogy koronavírus fertőzött volt, de felmerül ennek a gyanúja, akkor a halál beálltát követő rövid ideig ugyanazzal a módszerrel tesztelhető, mint az élő betegek.

 

+ Mennyi időre elegendő a frissen érkezett eszközszállítmány? Ezeknek folyamatos az utánpótlása, és a jelenlegi eszközök biztosítják, hogy legyen elegendő védőőeszköz.

 

+ A 3 millió maszkot kik között osztják szét? A legfontosabb az egészségügyi dolgozók védelme, elsősorban az ő ellátásuk fog megtörténni, utána kaphatnak például a védekezést segítő szakemberek, a járványügyi hatóságok emberei vagy a határátkelőket ellenőrző rendőrök, honvédek.

 

Az idősek fertőzhetnek-e? Bárki, bárhol, bármikor megfertőződhet függetlenül attól, hogy milyen korosztályba tartozik, és bárki át is adhatja így a fertőzést.

 

+ Milyen biztonsági előírások vannak az egészségügyben dolgozó krónikus betegekre? Rájuk is jobban kell vigyázni, a 65 éven felülieket kivonták a közvetlen betegellátástól, más tevékenységet ők is végeznek, ez vonatkozik azokra is, akiknek krónikus betegségük van..

 

+ Meddig tarthat még a koronavírus-járvány? Nem kívánnak találgatásokba bocsátkozni, szakmai csoport végzi a modellezést, pontos időpont nem mondható meg.

 

+ Mikortól akarják a kollégiumokat karanténkórháznak használni? A jelenlegi kapacitások elegendőek, vagyis erre most nincs szükség.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár azt is elmondta, hogy miért döntöttek úgy, hogy az óvodákat és az általános iskolák alsó tagozatait még áprilisban kinyitják.

Cak az oltás első dózisát kapta meg. A kormány időközben ígéretet tett a rendszer pontosítására.

Ismert emberek fognak oltásra buzdítani minket, a cél nyolcmillió magyar beoltása, Gulyás szerint a Szputnyik a nyugati vakcináknál is jobb. Ez történt a kormányinfón!

Kolozsváron nemcsak a lakhatás, a kultúra is többe kerül, mint máshol. A Székelyföldön minden olcsóbb, Kézdivásárhely a legolcsóbb, magyar lakossággal is rendelkező város.

A heti Tsúfos Tükör megmutatja, miért örülhetünk a fővárosban épülő kínai egyetemnek.

A 2019-es önkormányzati választáson Pikó András mögé álltak be, és most sem állítanak saját jelöltet a VIII. kerületben.

Ebből nyáron akár óriási káosz is lehet: minden egyes EU-tagállam maga döntheti el, hogy elfogadja-e az EMA-engedéllyel nem rendelkező vakcinákat.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás