Elítélték az ungvári magyar kulturális központot felgyújtó Kreml-barát lengyeleket

Szerző: Illés Gergő
2020.03.24. 15:00

A három férfi még 2018 februárjában gyújtogatott a KMKSZ ungvári székházánál, őket egy krakkói bíróság találta most bűnösnek. Mégis, az oroszpárti szélsőséges szervezetekben tevékenykedő három lengyel valószínűleg csak parasztáldozat volt: a szálak egy AfD-közeli német szélsőséges újságírónál futnak össze.

Elítélték az ungvári magyar kulturális központot felgyújtó Kreml-barát lengyeleket

Egy krakkói bíróság hétfőn három lengyel férfit ítélt el a Kárpátaljai Magyarok Kulturális Szövetsége (KMKSZ) székházának 2018 februári felgyújtásáért – írja a Szabad Európa Rádió portálja.

Erről pont nem tehetnek az ukrán neonácik

A gyújtogatás kitervelője a 29 éves Michał Prokopowicz volt, őt három év letöltendőre ítélték, 23 éves társa, Rafał Szymkowiak két évet kapott. A harmadik gyanúsított, a 26 éves Adrian Marglewski együttműködött a hatóságokkal, ezért ő megúszta két év felfüggesztettel és közösségi munkával.

Mint emlékezetes, két éve februárban három, neonáci jelképeket viselő férfi Molotov-koktélt dobott be a KMKSZ-székház ungvári épületébe. Ugyanabban a hónapban később

egy újabb Molotov-koktél repült be az ablakon, amely akkora tüzet okozott, amely lényegében az egész földszintet teljesen kiégette.

Az akció különlegessége, hogy laikus szemlélő számára úgy tűnhet: ukrán neonácik támadták meg a KMKSZ székházát. Ez két éve februárban, mikor a legnagyobb volt a vita a kisebbségek nyelvoktatását ellehetetlenítő ukrán oktatási törvény miatt, teljesen logikusnak is tűnhetett volna: Ukrajnában valóban vannak erős szélsőjobboldali-nacionalista mozgalmak, melyek nyíltan felvállalják a II. világháborúban a nácikkal hol kollaboráló, hol ellenük forduló Sztyepan Bandera emlékét. Ezen szervezetek közülük nem egy befolyásos oligarchák támogatását élvezi, mint például a kelet-ukrán fronton harcoló Azov Batallion is, amely jelvényében büszkén viseli az SS Páncélos Divíziója által a II. világháborúban is használt Wolfsangel-motívumot és a neonáci körökben szintén népszerű Sonnenrad (napkerék)-motívumot is.

A KMKSZ-székház elleni támadáshoz azonban úgy tűnik, az ukrán neonáciknak semmi köze. Ami azt illeti, épp az Kreml-barát német és lengyel szélsőjobbosok felé kell kapargatni a felszínt, hogy megtudjuk, valójában kinek a megrendelésére is gyújtogattak Ungváron. A három évre leültetett Prokopowicz tagja annak a lengyelországi oroszbarát-szélsőjobbos Zmiana nevű minipártnak,

melynek alapítóját, Mateusz Piskorskit még 2016-ban tartóztatták le Oroszország és Kína részére történő kémkedés gyanújával.

Piskorskit 2019-ben 200 ezer złotys, durván 15 millió forintnyi óvadék ellenében kiengedték a börtönből. A KMKSZ-gyújtogatás Prokopowicz melletti további két tettestársa a neofasiszta Falanga csoportnak a tagja – ez az a csoportosulás, melynek egyes tagjai az oroszpárti szeparatisták oldalán harcolhattak a kelet-ukrán fronton.

1500 euró, amatőr lebonyolítás

Mégis, a három lengyel férfi tűnik a parasztáldozatnak az akcióban: annak valódi kitervelését és a pontos utasításokat Prokopowicz szerint ugyanis egy, a német radikáljobbos AfD-hez köthető német újságírótól kapta. Prokopowicz vallomása szerint a szálak így Manuel Ochsenreiternél, a Zuerst! nevű német szélsőjobboldali folyóirat szerkesztőjénél futnak össze, aki már korábban dolgozott is egy AfD-s parlamenti képviselő asszisztenseként is: hogy kicsoda ő pontosan, arról itt írtunk bővebben az Azonnalin.

Igaz, Prokopowiczék is távol álltak a hidegfejű, profi terroristák képétől. Ami azt illeti, több amatőr hibát is elkövettek a támadás során, melyeknek köszönhetően az ABW, a lengyel titkosszolgálat hamar lekövette őket. A lengyeleknek ugyanis az ukrán szolgálatok egy videófelvételt bocsájtottak rendelkezésre, melyen az látható, ahogyan a három férfi egy ungvári hostelben tartózkodik – ahová ráadásul a saját nevükön csekkoltak be. Még azt is sikerült lekövetni, hogy egy közeli benzinkútnál benzint vesznek – valószínűleg a Molotov-koktélokhoz.

A lengyel elkövető vallomása szerint 1500 eurót kapott Ochsenreitertől az akcióra, az újságíró pedig utasításokkal is ellátta a lengyel csapatot.

Ők még, hogy bizonyítsák az akció végrehajtását, videofelvételt is küldtek a titkosított Telegram-üzenetküldőn keresztül Ochsenreiternek. A Szabad Európa Rádió ezt követően megkereste Ochsenreitert a VKontakte nevű orosz közösségi oldalon. A német férfi tagadta, hogy bármilyen szerepet játszott volna a támadásban, majd az üzenetváltást követően rögtön priváttá tette felhasználói profilját. A médium újbóli megkeresésére már az újságíró ügyvédje válaszolt, miszerint nincs tudomásuk arról, hogy a lengyel hatóságok nyomoznának védence ellen.

A német újságíró, aki összeköti a szélsőjobbot Oroszországgal

Persze bizonyíték nincs rá, hogy a német szélsőséges újságírónak valóban köze lenne az akcióhoz, hiszen ellene valóban nem indult nyomozás, ugyanakkor Ochsenreiter azt már nehezen titkolhatná, hogy szoros kapcsolatot ápol az oroszokkal: ha valamikor Németországról kell szakérteni, gyakran keresik meg a Russia Today és Sputnik News állami propagandaoldalakról.

OSCHENREITER (JOBBRA) A RUSSIA TODAY-NEK SZAKÉRT.

A Süddeutsche Zeitung, a WDR és az NDR egy közös 2017-es oknyomozása szerint Ochsenreiter a német szélsőjobboldalon az a figura, aki összeköti a politikusokat Oroszországgal. Ochsenreiter a Lengyelországban orosz kémkedés miatt letartóztatott, bizonyítottan orosz think-tankek által fizetett lengyel politikussal, Mateusz Piskorskival együtt 2016-ban megalapított egy Eurázsiai Tanulmányok Németországi Központja nevű szervezetet, ami választási megfigyelő utakat szervez az oroszbarát szeparatisták által megszállt kelet-ukrajnai Luhanszkba és Donyeckbe.

Bizonyítékunk így nincs, de gyanakodni jó okunk van arra, hogy valóban Kreml-párti körök állnak a KMKSZ-székház elleni támadás mögött. Mariusz Sadło, a lengyel ügyészség szervezett bűnözéssel és korrupcióval foglalkozó varsói ügyésze a bírósági tárgyaláson úgy vélte, a támadás

„összeegyeztethető volt Oroszország Ukrajna elleni akcióinak sorával: a cél az volt, hogy Ukrajnát belülről gyengítsék és destabilizálják az ország helyzetét”.

Vagyis, ha nem ilyen átlátszó, a támadás egyszerre kettős célt is szolgálhatott volna: Ukrajnán belül potenciálisan az ukránok ellen fordíthatja a különböző kisebbségeket, Ukrajnán kívül pedig Kijev reputációja gyengült volna, és az országról egy olyan képet lehetett volna lefesteni, hogy az nem képes vigyázni a nemzeti kisebbségekre. Magyarországon például Orbán Viktor másnap rögtön Facebook-videóban mutatta meg a világnak, hogy felhívta a KMKSZ-elnököt, hogy elmondja neki: a szervezet és az ott élő magyarok számíthatnak a magyar kormányra.

BORÍTÓKÉP: KMKSZ

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek